Uddannelseseksport kan redde velfærden
Eksport af uddannelsessystemer kan højest sandsynligt være med til at redde velfærden i Danmark.
Det mener Kina-ekspert og forfatter Christina Boutrup, der netop har udgivet bogen Den Røde Løber.
I bogen interviewer hun flere uddannelsesledere, der hellere end gerne ville sælge deres bløde velfærdsprodukter til udlandet. Men det må de ikke. En række rigide regler og en fodslæbende undervisningsminister stiller sig i vejen.
Og det undrer Christina Boutrup.
-Det er pt vores uddannelse af lærere, pædagoger og sygeplejersker, vi kan tjene penge på. Derfor er det langt fra nok at man fra politisk side holder kaffemøder med repræsentanter fra uddannelsesinstitutioner og ministeriets embedsmænd. Der skal ske noget hurtigt.
Modstridende signaler
Den pointe er Tom Hagedorn, der er forstander på Odsherreds Efterskole og som interviewes i bogen, helt enig i.
Fra undervisningsminister Christina Antorini har hans skole i Fårevejle fået et lodret forbud mod at eksportere undervisningssystemer til ikke færre end 120 kinesiske uddannelsesinstitutioner, der ellers stod på spring for at købe.
-Det er jo absurd, at man på den ene side taler om, at vi skal leve af at eksportere velfærdsteknologi og på den anden side ikke vil ændre de regler, der forhindrer det, siger han.
Og Tom Hagedorn er langt fra den eneste, der er forundret over den danske stats modsatrettede signaler.
Via College, der blandt andet uddanner sygeplejersker, ville eksempelvis gerne etablere sin egen uddannelsesinstitution i Kina. Men den drøm satte dansk lovgivning også en bastant stopper for.
I stedet må man nu nøjes med at være underleverandør af know how, hvilket forringer skolens mulighed for at tjene penge.
Farvel til gratis uddannelse
Samfundsøkonomien og ikke mindst de danske uddannelsesinstitutioner kunne ellers godt trænge til en økonomisk saltvandsindsprøjtning.
I Den Røde Løber interviewes Jens Oddershede, der indtil for nylig var rektor for Syddansk Universitet samt formand for Rektorkollegiet.
Han mener, Danmark snart vil blive kørt bagud i den globale konkurrence, og at der om få år ikke vil være økonomi til at opretholde et generøst uddannelsessystem.
-Jeg har min tvivl om, om der vil være gratis uddannelse til alle om 20 år. Vi er simpelthen ikke sultne nok, og med det lønniveau vi har, vil vores system ikke kunne overleve på sigt, siger han.
Tom Hagedorn er helt enig:
-Vi blev tvunget til at takke nej til en kæmpe ordre fra Kina, selvom det i løbet af tre år kunne have gjort vores skole økonomisk selvkørende. Det er som om politikerne fuldstændig overser det guldæg, der ligger lige foran dem.
Milliardpotentiale
Tidligere ambassadør i Singapore og professor i økonomi ved Singapore Universitet, Jørgen Ørstrøm Møller bekræfter, at det ikke er småpenge, det drejer sig om,
-Der er meget få lande i verden, som har den erfaring og den tradition for pædagogik, som vi har i Danmark. Dermed har vi en konkurrencemæssig fordel. Hvis vi virkelig vil, kan vi gøre eksport af velfærdsteknologi til en milliardforretning i løbet af ganske få år, vurderer han.
Men tiden er knap. For selvom Odsherreds Efterskole forleden havde besøg af en studie-delegation fra Shanghai – og selvom udenrigsministeriets repræsentationer i Kina jævnligt får henvendelser fra kinesiske myndigheder, som er interesseret i at besøge danske institutioner, ja så er der ingen varer på hylderne i det offentlige danske supermarked.
Samtidig etablerer andre lande med en mere pragmatisk indstilling sig på det kinesiske marked. Sverige har eksempelvis en omfattende eksport af viden på blandt andet ældreområdet.
Christina Boutrup er ikke i tvivl om, at det haster, hvis Danmark skal med på det kinesiske eksporteventyr.
-Det er et window of opportunity, så der skal ske noget nu, hvis vi skal have en chance, siger hun.
Nøgleord
Kontakter
Forstander ved Odsherreds Efterskole, Tom Hagedorn – tlf: 4043 5875. Mail: tom@oepost.dk
Information om Odsherreds Efterskole
Følg pressemeddelelser fra Odsherreds Efterskole
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Odsherreds Efterskole
Efterskoleelever besøger afrikansk flygtningelejr11.3.2016 04:00:00 CET | Pressemeddelelse
Gennem ophold på asiatiske eliteskoler har eleverne fra Odsherreds Efterskole set globaliseringens lyse sider. Nu skal de stifte bekendtskab med dens barske skyggesider på en tur til Afrika.
Efterskoleforstander til Dansk Industri: Slip regnearket og kom ud i den virkelige verden!30.9.2015 09:14:42 CEST | Pressemeddelelse
Dansk Industris forslag om at reducere 10. klasse til en specialklasse, vidner om manglende menneskelig indsigt og en teknokratisk tilgang til virkeligheden, siger forstander på Odsherreds Efterskole,Tom Hagedorn.
Forstander om lovliggørelse af uddannelseseksport: Så typisk dansk og kedeligt!9.1.2015 10:38:01 CET | Pressemeddelelse
Det er så støvet og kedsommeligt, når undervisningsminister Christine Antorini nu tager skridt til at få lempet loven, så det bliver en lille smule lettere for danske uddannelsesinstitutioner at eksportere deres know how til udlandet. Det siger forstander på Odsherreds Efterskole, Tom Hagedorn, der gennem længere tid har slået til lyd for, at Danmark burde gøre en indsats for at få del i de milliarder, som fx kineserne investerer i import af uddannelsessystemer. Når Tom Hagedorn er frustreret, er det ikke så meget fordi ministerens længe ventede lovændring ikke omfatter hans egen skoleform – efterskolen. Det havde han nærmest forventet. Det er hele den provinsielle, overforsigtige og typisk danske indstilling, den er gal med, siger han. -Det er så støvet og bogholderagtig en tilgang. Man lemper en lille smule på reglerne, så danske uddannelsesinstitutioner eventuelt – hvis de er heldige – kan få tilladelse til at åbne en lille afdeling i udlandet. -En regelændring og en hjemmeside er d
Internationalt udsyn – men ikke i folkeskolen18.11.2014 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det står grelt til med internationaliseringen af landets folkeskoler. Også selvom skolereformen netop har understreget det vigtige i at forberede eleverne på en globaliseret virkelighed.
Skoleleder: Fantasiløst at reducere 10. klasse til specialklasse25.10.2013 14:48:03 CEST | Pressemeddelelse
10. klasse skal ikke reduceres til en udvidet specialklasse. Den bør derimod udvikles, så den skaber begejstring og forbereder eleverne på en globaliseret fremtid, siger forstander på Odsherreds Efterskole Tom Hagedorn. Han åbner gerne dørene til sin egen skole for at vise, hvordan det kan gøres.