15 mio. kr. til screening for brystkræft
Kvinder venter i øjeblikket på en screening for brystkræft, fordi regionen i en periode har prioriteret at undersøge kvinder med konkret mistanke om brystkræft. Nu afsætter politikerne i Region Hovedstaden 15 mio. kr. om året til screeningsprogrammet, så de mange kvinder, der venter på en screening, kan komme hurtigere til. Formand for Regionsrådet Lars Gaardhøj (S) understreger, at vi ikke kan være bekendt, at kvinder må vente alt for længe på en screening:
”Det er simpelthen ikke godt nok, at vi i en periode har haft alt for lange ventetider på screeninger for brystkræft. Det har været svært at skaffe mammaradiologer, og vi har i en periode valgt, at de primært skulle bruge deres tid på de kvinder, hvor der konkret mistanke om brystkræft. Det har i situationen været den rigtige prioritering, men det ændrer ikke på, at tusindvis af kvinder har måtte vente alt for længe på en screening, og det har helt sikkert været med til at skabe en del bekymring og utryghed. Derfor er jeg meget tilfreds med, at vi nu kan forkorte ventelisterne markant,” siger han.
Mammografiscreeningsprogrammet har kørt med meget høj aktivitet i de sidste måneder; ved hjælp af betydelige mængder merarbejde og i takt med, at der er rekrutteret og uddannet personale. Derved er ventetiden på såvel screeningsmammografier som svartider reduceret betydeligt. Pengene sikrer, at screeningsprogrammet kan fortsætte med et højt aktivitetsniveau i årene der kommer. Samtidig bruges en del af pengene på en aftale med en private virksomhed om at screene 2.400 kvinder om måneden i de nærmeste par måneder. Formand for Sundhedsudvalget Christoffer Buster Reinhardt (K) glæder sig over, at den private virksomhed kan hjælpe med at forkorte ventelisterne:
"Vi har før haft stor succes med at bruge privathospitaler og andre private aktører til at nedbringe ventetiderne på udredning for brystkræft, og overholdelsen af kræftpakkeforløbene er steget fra 22% i august til 73% her i marts 2023. Nu får vi også hjælp fra private til screeningerne, og det er er jeg meget tilfreds med. Det vigtigste for mig er, at vi får gjort noget ved de alt for lange ventetider – og det gør vi med denne aftale,” siger han.
Fakta om screening for brystkræft
- Kvinder i alderen 50 til 69 år har efter sundhedsloven ret til en screening for brystkræft hvert andet år i bopælsregionen. Kvinder i alderen 70 til 79 år, som tidligere er behandlet for brystkræft, bliver også fulgt i screeningsprogrammet, som en del af deres kontrolforløb. Ifølge de kliniske retningslinjer bør der maksimalt være 2 år og 3 måneder mellem screeningerne. I Region Hovedstaden er der i en periode på grund af mangel på mammaradiologer gået op til 2 år og 8 måneder mellem indkaldelserne til screening. Aktuelt er perioden mellem screeninger nede på ca. 2 år og 4 måneder som følge af den høje aktivitet.
Yderlige fakta
- De 15 mio. afsættes fra regionens budgetreserve i forbindelse med den kvartalsvise økonomiske status for regionens budget 1. Økonomirapport 2023.
- Ud over 15 mio. kr. til screening for brystkræft afsættes der 10 mio. kr. til tand-, mund-, og kæbefunktionen på Rigshospitalet, 15 mio. kr. til øget kirurgisk aktivitet indenfor særligt ortopæd- og mave/tarm kirurgi.
- Der gives desuden en tillægsbevilling på 20 mio. kr. til Ny Retspsykiatri Skt. Hans og tillægsbevilling på 18 mio. kr. til test af eltavler og udbedring af ventilationsstøj i forbindelse med Nyt Hospital Herlev.
- Læs hele 1. Økonomirapport.
Kontakt
- Pressevagten i Region Hovedstaden på 70209588 / presse@regionh.dk
Information om Region Hovedstaden
Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Sociolancen skal køre i flere kommuner og ny akutbil i Region Hovedstaden13.11.2024 13:35:08 CET | Pressemeddelelse
Regeringen og partierne bag Finansloven 2024 har i dag udmøntet midler til akutområdet i alle fem regioner. Midlerne skal sikre flere akutbiler på vejene rundt i landet, flere ambulanceelever og så skal succesen med Sociolancen udvides til flere kommuner i Region Hovedstaden.
Intelligente hjælpemidler skal hjælpe personalet med at passe på patienterne8.11.2024 06:05:00 CET | Pressemeddelelse
I dag underskrives partnerskabsaftalen mellem Region Hovedstaden og Dräger Danmark A/S, som er en del af den tyske koncern Dräger, om udviklingen af et intelligent system til at monitorere patienter på enestuer. Samarbejdet mellem regionen og Dräger er det første af sin slags i det danske sundhedsvæsen.
Region Hovedstaden opruster kampen for rent drikkevand med mobilt laboratorie7.11.2024 09:02:08 CET | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden afsætter, som en del af budgetaftalen to millioner kroner til et mobilt laboratorie, der skal hjælpe med oprensning af forurenet grundvand. Investeringen bidrager til en hurtigere og billigere test af, hvordan man bedst renser grundvandet for forureninger.
Flere sårbare familier får hjælp til at håndtere misbrug, psykisk sygdom og vold7.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Regionsrådet i Region Hovedstaden har i budgettet for 2025 prioriteret penge til at udvide Familieambulatoriet på Hvidovre Hospitals tilbud til familier med særlige behov gennem graviditet og fødsel.
Behandlingen for gigt og rygsygdomme samles to steder i regionen6.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Færre kontroller, mere hjemmebehandling, flere videokonsultationer, udlevering af medicin i medicinbokse tæt på hjemmet og en samling af behandlingen på to steder i regionen skal afhjælpe et stigende antal patienter i Region Hovedstaden
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum