Region Hovedstaden

Region Hovedstaden opruster kampen for rent drikkevand med mobilt laboratorie

Del

Region Hovedstaden afsætter, som en del af budgetaftalen to millioner kroner til et mobilt laboratorie, der skal hjælpe med oprensning af forurenet grundvand. Investeringen bidrager til en hurtigere og billigere test af, hvordan man bedst renser grundvandet for forureninger.

Region Hovedstaden tager endnu et stort skridt i arbejdet for at beskytte vores grundvand og sikre rent drikkevand. Hvert år gennemfører regionen flere afværgeprojekter, hvor forurenet grundvand renses, og nu er der gode nyheder. I det seneste budgetforlig har regionen afsat midler til at bygge et mobilt laboratorie, hvor forskellige metoder til rensning af forurenet vand effektivt kan testes.

Mobilt laboratorie gør en forskel
Fordelen ved at have et mobilt laboratorie er, at testene kan udføres på den forurenede grund, hvor der er direkte adgang til testmaterialer i form af forurenet jord og vand. Der er således ikke brug for transport af testmaterialer, og der kan hurtigt foretages ændringer i testene, ligesom der kan suppleres med flere tests. Det mobile laboratorie er udstyret med målesensorer og elektronisk overvågning, hvorfor udviklingen i testene kan følges hjemme fra skrivebordet. 

"Et mobilt laboratorie er et vigtigt redskab i vores arbejde med at beskytte grundvandet. Vi kommer til at kunne teste direkte på stedet og handle hurtigere. Samtidig sparer vi både penge og undgår de forsinkelser, der tidligere har bremset projekterne. Det er en løsning, der virkelig styrker vores indsats,” fortæller formanden for Miljø- og Klimaudvalget i Region Hovedstaden, Line Ervolder (K).

For at finde de bedste metoder til at rense grundvandet tester man forskellige kemiske forbindelser – såkaldte reaktanter – som kan nedbryde forureningen på de specifikke lokaliteter. Tidligere er disse tests ofte blevet udført i laboratorier i USA, men det er både dyrt, tidskrævende og langt fra bæredygtigt at sende forurenet jord og vand dertil. Derfor skal Region Hovedstaden nu, i samarbejde med DTU, i gang med at bygge et mobilt laboratorie, så regionen selv kan udføre de nødvendige tests direkte på de forurenede lokaliteter. Det vil spare både penge og tid samt reducere den miljøbelastning, der er forbundet med at transportere jord- og vandprøver verden rundt.

Udvikling af lokale løsninger
Siden 2018 har Region Hovedstaden haft en særlig pulje på 5 millioner kroner, målrettet udviklingen af nye og bedre metoder til at håndtere forurening, der truer grundvandet. Flere af disse projekter har vist gode resultater, og et mobilt laboratorie er næste skridt i den retning. Pengene til den nye løsning er blevet afsat i budgetforliget for 2024-2025, hvor regionen har prioriteret indsatsen for at sikre fremtidens drikkevand.

"Med et mobilt laboratorie får vi mulighed for at skræddersy vores tests til de specifikke forureninger og sikre, at vi bruger de mest effektive metoder til oprensningen,” forklarer chefkonsulent i Region Hovedstaden, Henriette Kerrn-Jespersen.

Udover de rent praktiske fordele vil laboratoriet også styrke regionens samarbejde med DTU og give regionens medarbejdere og rådgivere nye kompetencer. Desuden er det planen, at de andre regioner i Danmark også kan få glæde af det mobile laboratorie, og studerende fra DTU kan bruge det i deres forskning.

En løsning med fremtidsperspektiv
Det mobile laboratorie bliver en vigtig del af Region Hovedstadens fremtidige strategi for at sikre rent drikkevand. Der er allerede positive erfaringer med en anden mobil enhed, som regionen bruger til at måle på forurenet luft der er fanget i jorden under bygninger. Den nye løsning er målrettet jord og grundvand og vil være meget fleksibel og avanceret, så den kan anvendes i mange forskellige situationer. Dette er også relevant, når rensemetoderne skal være effektive over for stadig flere forskellige stoffer, der truer vores drikkevand.

De 2 millioner kroner, der er afsat i Region Hovedstadens budgetforlig til projektet, skal dække design og indretning af det mobile laboratorie samt uddannelse af personale. Projektet vil blive startet op og forventes fuldt implementeret i starten af 2026.

"Det her er fremtiden for håndtering af forurenet grundvand. Vi får bedre kontrol over processen og kan samtidig udvikle nye, bæredygtige løsninger," siger Line Ervolder.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye