Behandlingen for gigt og rygsygdomme samles to steder i regionen
Færre kontroller, mere hjemmebehandling, flere videokonsultationer, udlevering af medicin i medicinbokse tæt på hjemmet og en samling af behandlingen på to steder i regionen skal afhjælpe et stigende antal patienter i Region Hovedstaden
Rigshospitalet varetager i dag hospitalsbehandling af alle patienter i Region Hovedstaden, som har behov for rygkirurgi eller behandling for led- og bindevævssygdomme. Rigshospitalet har klinikker på Blegdamsvej, Gentofte, Frederiksberg, Hillerød og Glostrup.
Afdeling for Rygkirurgi, Led- og Bindevævssygdomme har fra 2019 til 2023 fået henvist 40 procent flere patienter med rygsygdomme, hvor behovet for rygkirurgi skal afklares. For at imødekomme et stigende antal patienter og sikre balance i økonomien nytænker Rigshospitalet patientforløb for både de rygkirurgiske patienter og patienter med led- og bindevævssygdomme – og samtidig sikre kvalitet og sammenhæng i patientforløb på tværs af specialer og sektorer.
Politisk fokus på virtuelle behandlinger
Fra nytår samles behandling af de i alt 20.000 patienter med inflammatoriske sygdomme på Glostrup og Frederiksberg. De 4.200 patienter med rygsygdomme samles på Glostrup og Gentofte.
”Det er vigtigt, at vi bruger sundhedsvæsenets ressourcer mest optimalt, så vi kan hjælpe flest mulige. Et godt eksempel er opsætningen af medicinbokse på hospitalerne, som har været en stor succes. Det udbygger vi nu med rygområdet, så flere patienter får kortere til afhentning af deres medicin. Vi ser en stor stigning i antallet af rygpatienter, så derfor er det nødvendigt at ændre på setuppet på rygområdet. For os i Sundhedsudvalget er det vigtigt, at planerne om et større antal forløb kan afvikles virtuelt også realiseres, da ændringerne ellers vil bryde med vores ønske om nærhed. Det kommer vi politisk til at følge tæt,” siger formand for Sundhedsudvalget Christoffer Buster Reinhardt (C).
Aktuelt gennemføres 22 procent af kontrollerne som virtuelle kontroller. Afdeling for Rygkirurgi, Led- og Bindevævssygdomme vurderer, at ca. 35-40 procent af kontrollerne kan klares virtuelt.
”Patienter bruger mange timer på at komme til kontrolbesøg og rutineundersøgelser på hospitalet. Men for rigtig mange gigtpatienter er der ikke behov for de mange hospitalsbesøg, ligesom flere og flere kan hente deres medicin i bokse eller på det lokale apotek,” fortæller Henrik Røgind, der er cheflæge i Afdeling for Rygkirurgi, Led- og Bindevævssygdomme på Rigshospitalet – Glostrup.
Derfor arbejdes der på, at antallet af medicinbokse både på regionens hospitaler og private apoteker udvides.
Besøg når patienten har behov
Sussi Løvgreen Larsen, chefsygeplejerske i Afdelingen for Rygkirurgi, Led- og Bindevævssygdomme siger, at samlingen af afsnit og klinikker vil give afdelingen større fleksibilitet og bedre muligheder for at hjælpe flere patienter og sikre, at alle får den rette behandling på rette tidspunkt.
”Vi vil gerne væk fra faste kontrolbesøg. Hospitalsbesøg skal være betinget af patienternes behov og ikke af en kalender. Det vil frigøre plads og personale, som skal bruges til at imødekomme det stigende antal patienter og de mange nye patientgrupper, der har brug for at blive udredt og starte i en behandling, ” siger Sussi Løvgreen Larsen.
Samarbejde med praksis og kommune
Afdelingen vil også etablere et kompetencecenter for at understøtte samarbejdet mellem hospital, patienternes egen læge og de kommunale tilbud. Afdelingen har allerede tre speciallægebemandede hotlines, som andre sundhedsprofessionelle kan ringe til for at få råd og vejledning.
Kompetencecenteret vil også etablere udgående teams til praksisfællesskaber eller kommuner og gennemføre forsøg med intravenøs behandling i patienternes eget hjem eller i sundhedshuse. Kompetencecentret skal derudover etablere samarbejder med fx Gigtforeningen og andre relevante patientforeninger.
Kontakter
Region Hovedstadens presseRegion Hovedstaden
Tlf:70209588presse@regionh.dkFølg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Region Hovedstaden opruster kampen for rent drikkevand med mobilt laboratorie7.11.2024 09:02:08 CET | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden afsætter, som en del af budgetaftalen to millioner kroner til et mobilt laboratorie, der skal hjælpe med oprensning af forurenet grundvand. Investeringen bidrager til en hurtigere og billigere test af, hvordan man bedst renser grundvandet for forureninger.
Flere sårbare familier får hjælp til at håndtere misbrug, psykisk sygdom og vold7.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Regionsrådet i Region Hovedstaden har i budgettet for 2025 prioriteret penge til at udvide Familieambulatoriet på Hvidovre Hospitals tilbud til familier med særlige behov gennem graviditet og fødsel.
Læger i akutklinikker tager telefoner for Akuttelefonen 181330.10.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Som et forsøg vil de læger, der arbejder i lægevagten i Helsingør og Frederikssund, blive knyttet til Akuttelefonen 1813 i Region Hovedstadens Akutberedskab
Stor fælles indsats for tryghed i julenattelivet i København28.10.2024 12:11:23 CET | Pressemeddelelse
På J-dag fredag den 1. november åbner den mobile behandlingsplads ved Rådhuspladsen i København, og samtidig stiller Københavns Politi talstærkt op med ekstra betjente og Københavns Kommune med ekstra personale for at sikre en god og tryg juletid for de festglade borgere.
Region Hovedstaden sørger for flere gymnasiepladser i København23.10.2024 07:58:27 CEST | Pressemeddelelse
Unge københavnere får snart lettere adgang til en gymnasieplads i deres nærmiljø. For at imødekomme den stigende efterspørgsel har børne- og undervisningsministeren, efter en klar anbefaling fra regionsrådet, godkendt etableringen af et nyt stx-uddannelsessted på Frederiksberg.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum