Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

15 mio. kr. og danske eksperter skal afdække risikoen for fjeldskred i Grønland

Del

Den danske regering afsætter nu 15 mio. kr. til at afdække risikoen for flere alvorlige fjeldskred i Grønland.

Foto EFKM
Foto EFKM

Grønland blev i 2017 ramt af et fjeldskred og efterfølgende tsunami. Siden da har undersøgelser afdækket 18 lokaliteter, hvor der er en meget høj eller høj risiko for, at alvorlige fjeldskred kan forekomme. Det grønlandske Selvstyre har henvendt sig til energi-, forsynings- og klimaministeren og anmodet om en dansk medfinansiering til at få overblik over risikoen for de 18 kritiske lokaliteter i Grønland. Regeringen har derfor besluttet at afsætte 15 mio. kr. til at afklare risikoen for alvorlige fjeldskred i Grønland. Det grønlandske Selvstyre har afsat 9 mio. kr.

”Vi skylder det grønlandske folk at gøre, hvad vi kan for at forhindre yderligere tab af menneskeliv, når naturens kræfter raser. Derfor er jeg også rigtigt glad for, at regeringen fortsætter sit vigtige samarbejde med Selvstyret i Grønland om at afdække risikoen for alvorlige fjeldskred,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Flere fjeldskredsundersøgelser til sommer

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) indleder til sommer feltarbejdet for at undersøge de 18 kritiske lokaliteter. Den grønlandske feltsæson er kort pga. den korte grønlandske sommer, og der venter en større logistisk opgave forude, da mange af de 18 lokaliteter befinder sig i svært tilgængeligt terræn, hvor helikopter eller både er nødvendige for at komme frem.

”Jeg er tryg, når GEUS står i spidsen for arbejdet. På den måde sikrer vi, at indsatsen bygger på den bedste faglige ekspertise, Danmark har at trække på. GEUS er i tæt kontakt med internationale eksperter, og jeg er sikker på, at vi har de bedste forudsætninger for at få kortlagt, hvilke områder der udgør en risiko for alvorlige fjeldskred i Grønland,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Fakta

  • GEUS står for de videre fjeldskredsundersøgelser i samarbejde med grønlandske myndigheder, herunder ASIAQ, Grønlands forundersøgelser.
  • De 18 kritiske lokaliteter, som skal undersøges nærmere, fordeler sig på den grønlandske vestkyst.
  • Når undersøgelserne er afsluttet, vil det være op til Selvstyret i Grønland at etablere eventuelle afværgeforanstaltninger, herunder moniterings- og varslingssystemer.

Finansiering

Finansieringsbehovet udgør i alt 24 mio. kr. i årene 2019-2021, jf. tabel 1 nedenfor.

Tabel1

Udgifter til videre fjeldskredsundersøgelser i Grønland

Mio. kr. (2019-priser)

2019

2020

2021

I alt

10,0

8,0

6,0

Logistik, udstyr og driftsomkostninger

6,0

4,0

2,0

Løn

4,0

4,0

4,0

Finansiering fra Selvstyret i Grønland

0,0

3,0

6,0

Dansk medfinansiering

10,0

5,0

0,0

 

Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Nøgleord

Kontakter

Pressekontakt: Christian Lietzen, chrli@efkm.dk, 4172 3876

 

Billeder

Foto EFKM
Foto EFKM
Download
Foto EFKM
Foto EFKM
Download
Foto EFKM
Foto EFKM
Download
Foto EFKM
Foto EFKM
Download

Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Holmens Kanal 20
1060 København K

33922800http://efkm.dk/

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet går forrest i arbejdet med at fremme forsynings- og energiydelser i verdensklasse, der understøtter vækst og holdbar omstilling. Gennem høj faglighed, åbenhed og troværdighed sikrer vi det danske samfund en klar retning for fremtidens forsyningssystem.

Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum