Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”
Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme frøsamlinger udgør.

Efterspørgslen på plantebaserede fødevarer er stigende verden over. Særligt ærter er en spirende kilde til et højt proteinindhold som erstatning for kød. Ærten er med sit lille klimaaftryk samtidig bæredygtig at dyrke og giver et højt udbytte. Men de ærtesorter vi dyrker i dag, kræver en intens forarbejdning i industrien.
”I dag bruger vi meget få ærtesorter i landbruget, som primært produceres på grund af deres egenskaber som grisefoder, men som ikke er tænkt som protein i en plantebøf. Ligesom et æble ikke bare er et æble, er en ært heller ikke bare er en ært, selvom det opleves sådan i supermarkedet,” siger lektor René Lametsch fra Institut for Fødevarevidenskab.
I jagten på at finde egnede ærtesorter har forskere fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet udviklet en ny AI-metode. Den har de har sluppet løs i den nordiske genbank NordGen, der bl.a. rummer næsten 2.000 forskellige typer ærter, for at udpege gamle ærtesorter, der egner sig godt som planteprotein til mennesker.
”Genbankerne rummer en enorm variation, som stort set ikke bliver udnyttet i dag. Vores metode gør det muligt at udnytte plante-ressourcerne i genbanken og finde de mest interessante typer hurtigt,” siger René Lametsch.
Glat eller rynket? 51 lovende ærtesorter fundet
Ved hjælp af den nye AI-metode har forskerne fundet 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som ser ud til at have lovende egenskaber som plantemad med bl.a. højt stivelse- og proteinindhold.
Metoden kan automatisk måle frøenes form, farve, størrelse og overflade ud fra helt almindelige fotografier. Kombinationen af billeddata og information om proteinindhold gør det muligt at lade AI’en udvælge et lille, men repræsentativt udvalg af ærter, som derefter kan analyseres i dybden.
”Der er vidt forskellige funktioner fra sort til sort, særligt i stivelses- og proteinindhold, og derfor kan det give rigtigt god mening at genoplive nogle af de gamle sorter i vores jagt på gode ingredienser til nye typer plantebaserede fødevarer,” siger René Lametsch.
Studiet viser, at frøenes udseende i høj grad hænger sammen med deres kemiske sammensætning. Særligt ét træk – hvor glat eller rynket frøet er – er tæt koblet til, hvilken type stivelse ærten indeholder. Dermed kan forskerne for første gang delvist forudsige kemiske egenskaber ud fra billeder alene.
"Vi ser en overraskende stor variation i balancen mellem ærternes to nøgleproteiner, legumin og vicilin - langt større end i nutidens kommercielle sorter. Det gør genbankens gamle ærter til et uudnyttet guldkammer for udviklingen af fremtidens plantebaserede fødevarer," slutter René Lametsch.
Mere om metoden
I stedet for at analysere hver enkelt ært kemisk – hvilket er tidskrævende og stort set umuligt, da der kun findes få frø af mange af sorterne – har forskerne udviklet en ny AI-metode, som bruger billedgenkendelse til at udpege interessante sorter.
Metoden måler automatisk frøenes form, farve, størrelse og overflade ud fra helt almindelige fotografier.
Metoden kan få betydning langt ud over ærter. Den kan bruges på tværs af andre bælgplanter og frøtyper og dermed gøre genbankerne til en aktiv ressource i udviklingen af fremtidens mere bæredygtige ingredienser.
Om NordGen
NordGen fungerer som de nordiske landes fælles genbank for planter samt videncenter for genetiske ressourcer. Genbanken rummer over 33.000 frøprøver fordelt på cirka 450 plantearter samt 95 kartoffelsorter, der bevares som levende stiklinger. NordGens primære opgave er at sikre bevarelse og fremme af en bæredygtig anvendelse af genetiske ressourcer inden for planter, husdyr og skovbrug i hele Norden (læs mere på www.nordgen.org).
Om studiet
Studiet er offentliggjort i Food Chemistry og er udført i samarbejde med NordGen og flere forskningsgrupper på Københavns Universitet.
CRediT-forfatterbidragserklæring
Qinhui Xing: Forfatterskab – originaludkast, visualisering, validering, metodologi, undersøgelse, formel analyse.
Zhi Ye: Forfatterskab – originaludkast, software, metodologi.
Bo Yuan: Validering.
Xiaoxiao Liu: Validering, metodologi.
Morten Arendt Rasmussen: Forfatterskab – gennemgang og redigering, software, metodologi, formel analyse.
Jacob Judas Kain Kirkensgaard: Forfatterskab – gennemgang og redigering, ressourcer, metodologi.
Michael Lyngkjær: Forfatterskab – gennemgang og redigering, ressourcer.
Ulrika Carlson-Nilsson: Forfatterskab – gennemgang og redigering, ressourcer.
Cecilia Hammenhag: Forfatterskab – gennemgang og redigering, ressourcer.
Rene Lametsch: Forfatterskab – gennemgang og redigering, supervision, projektadministration, metodologi, finansieringsanskaffelse, konceptualisering.
Erklæring om konkurrerende interesser
Forfatterne erklærer, at de ikke har kendte konkurrerende økonomiske interesser eller personlige relationer, der kunne have indflydelse på det arbejde, der rapporteres om i denne artikel.
Finansiering
Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden (bevillingsnummer: NNF220C0079385). Data er genereret ved hjælp af forskningsinfrastruktur ved Københavns Universitet, delvist finansieret af FOODHAY (Food and Health Open Innovation Laboratory, Danish Roadmap for Research Infrastructure).
Nøgleord
Kontakter
Rene Lametsch
Lektor
Institut for Fødevarevidenskab
Københavns Universitet
E-mail: rla@food.ku.dk
Telefon: +4535333483
Mobil: +4521789824
Michael Skov Jensen
Kommunikationskonsulent
Presse
KU Kommunikation
93 56 58 97
msje@adm.ku.dk
Billeder
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet
Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige5.12.2025 06:18:59 CET | Pressemeddelelse
Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned.
P-piller kan forringe kvinders mentale trivsel2.12.2025 06:05:00 CET | Pressemeddelelse
Adgang til p-piller i ungdomsårene er forbundet med øget risiko for depression senere i livet. Især kan kvinder, der er genetisk disponeret for psykisk sygdom, risikere at blive ramt af bivirkningen. Det viser et nyt studie fra Københavns Universitet.
Psykologer: Derfor kan protester samle folk på tværs af politiske skel27.11.2025 09:18:05 CET | Pressemeddelelse
Hvordan kan mennesker med diametralt modsatte holdninger pludselig stå skulder ved skulder i protest? Det spørgsmål har et internationalt forskerhold undersøgt. Udgangspunktet er COVID-protesterne, som blev båret af tre samlende strategier.
Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord27.11.2025 07:16:00 CET | Pressemeddelelse
Et internationalt forskerhold med Københavns Universitet, Shanghai Jiao Tong University og University of Nottingham i spidsen har opdaget, hvordan planterødder er i stand til at trænge igennem hård og tæt jord ved hjælp af et velkendt ingeniørprincip. Opdagelsen kan få stor betydning for fremtidens afgrøder i en tid, hvor presset på landbrugsjorden stiger.
Forskere advarer: Klimaforandringer kan udvide levesteder for malariamyg27.11.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvis vi ikke begrænser klimaforandringerne, så risikerer vi, at malariamyg udbreder deres levesteder i Afrika betydeligt. Det vil udsætte mange hundrede millioner mennesker for en højere smitterisiko.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum

