Mere grønt på gaflen: Den Nationale Grøntuge skal inspirere og vende ærgerlig udvikling
Halvdelen af danskerne undlader at spise grøntsager på daglig basis, og de fleste kender ikke de officielle anbefalinger. Den Nationale Grøntuge, der løber af stablen fra i dag, har til formål at vende udviklingen og gøre danskerne klogere på grøntsagernes kvalitet og mangfoldighed.

I dag skydes Den Nationale Grøntuge officielt i gang – en landsdækkende fejring af grøntsagernes mangfoldighed, smag og evne til at berige os med mere farverige og nærende måltider. Men ugen skal også være med til at vende en ærgerlig udvikling, hvor hver anden dansker ikke spiser grønt dagligt, og hvor kun en tredjedel af danskerne kender til Fødevarestyrelsens anbefaling om at spise 600 gram frugt og grønt om dagen. Det viser en ny analyse fra Landbrug & Fødevarer.
”Tallene viser, at 53 procent af danskerne i dag spiser grønt på daglig basis. Der er altså hele 47 procent, som ikke får grøntsager dagligt. Selvom det ikke er signifikant, ser vi en negativ udvikling i forhold til sidste år, så det går den forkerte vej. Derfor er der behov for at få sat fokus på grøntsagerne i danskernes kost, netop som vi gør med Den Nationale Grøntuge,” siger Line Munk Damsgaard, der er ernæringschef i Landbrug & Fødevarer og projektleder på Den Nationale Grøntuge:
”Vi ved, at grøntsager er helt centrale i en sund og varieret kost. Faktisk er grøntsager den fødevaregruppe, vi anbefales at spise klart mest af på daglig basis. Når færre danskere spiser grønt, samtidig med at de ikke kender de officielle anbefalinger, understreger det behovet for at sætte grøntsagerne på dagsordenen.”
På trods af mange års fokus på kostråd og sundhed, er der fortsat mange, der går uden om grøntsagerne. Det handler ofte om manglende inspiration, viser analysen. Og netop inspiration er i højsædet under Den Nationale Grøntuge:
”Vi tror på, at smag og inspiration virker langt bedre end løftede pegefingre. Gennem Den Nationale Grøntuge sætter vi derfor særligt fokus på de mange smagsoplevelser, farver og teksturer, grøntsager kan tilbyde, og hvordan de kan gøre vores måltider både smukkere og mere spændende,” siger Line Munk Damsgaard og fortsætter:
”Vi håber, at ugen kan være en anledning til at udforske grøntsagerne på nye måder og gerne sammen med andre. Når vi engagerer både børn og voksne i at snitte, smage og eksperimentere i køkkenet, styrker vi både madglæden og grøntforbruget,” siger hun.
Den Nationale Grøntuge afholdes i regi af Rådet for sund mad med Landbrug & Fødevarer som projektleder. Sammen med knap 50 partnere over hele landet vil Landbrug & Fødevarer gøre det lettere og sjovere at få flere grøntsager ind i hverdagen – både hjemme, i kantiner, institutioner og dagligvarehandlen.
Ugen samler dermed aktører på tværs af fødevarebranchen, dagligvarehandlen, uddannelsessektoren og civilsamfundet med ét fælles mål: At få Danmark i grønt humør – og i en grønnere retning.
Nøgleord
Kontakter
Landbrug & Fødevarer pressetelefon
Tlf:33394520presse@lf.dkBilleder

Links
Om Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Her er restauranterne, der er nomineret til Årets ret med gris og Årets ret med ost 20251.10.2025 06:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Siden sommeren er det strømmet ind med indstillinger fra hele landet til dette års kokkekonkurrencer, Årets ret med gris og Årets ret med ost, og nu er de nominerede fundet.
Danske kokke satte grøntsagerne i front24.9.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af Landbrug & Fødevarer viser, at hver tredje dansker ønsker at spise mere mad fra planter i fremtiden. Derfor samledes nogle af Danmarks mest visionære kokke og madprofessionelle til Grønt Kokketræf 2025 for at gå foran og demonstrere, hvordan det grønne køkken kan inspirere branchen til at udvikle smagsoplevelser.
Store som små strømmede til Åbent Landbrug22.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Halm i lommerne, smil på læberne og nysgerrige spørgsmål. Sådan så det ud, da tusindvis af danskere i alle aldre i går søndag tog på opdagelse i sol, regn og blæst. Årets Åbent Landbrug havde i alt 94.989 besøgende og markerede 30-års jubilæet for den landsdækkende begivenhed, hvor landmænd og virksomheder inviterer danskerne indenfor.
Vær med til at fejre 30-års jubilæum for årets familiedag på landet18.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Træk i gummistøvlerne, tag familien i hånden og gå på opdagelse i landbruget, når Landbrug & Fødevarer inviterer til årets store familiedag på landet søndag den. 21. september. Siden 1995 har danske landmænd og fødevarevirksomheder holdt åbent for gæster, der gerne vil vide mere om, hvor deres mad kommer fra
Slagterprisen 2025 er uddelt på Hindsgavl Slot17.9.2025 06:36:00 CEST | Pressemeddelelse
I et meget stærkt felt af dygtige slagtermestre på tværs af de to kategorier, kunne de bedste i slagterfaget lade sige hylde til Landbrug & Fødevarers Fødevaredag på Hindsgavl Slot, hvor slagtermester Anders Kjeldbjerg fra MENY i Herning og slagtermestrene Steffen Vammen Kolstrup & André Kjelkvist-Born fra Slagtermestrene Born og Kolstrup, kunne træde frem som vindere af Slagterprisen 2025. Prisen er en anerkendelse af håndværk, faglighed og nytænkning i slagterfaget.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum