Lille fald i optaget på de velfærdsrettede professionsuddannelser, men ny reform vækker optimisme
Årets optagetal viser, at der er et lille fald i optaget på de velfærdsrettede professionsuddannelser, mens det samlede optag på professionshøjskolernes uddannelser stort set er på niveau med sidste år. Med forårets reform, der investerer massivt i uddannelsernes kvalitet og efter- og videreuddannelse, ser Danske Professionshøjskoler med optimisme på det fremtidige optag, men det vil tage tid at vende udviklingen.

Natten til mandag får knap 60.000 ansøgere besked om, at de er blevet optaget på en videregående uddannelse.
Tallene for 2025 viser, at optaget på professionshøjskolernes uddannelser stort set er på niveau med sidste år med et lille fald på 2 pct. siden 2024. Samme tendens ses på de fire store velfærdsrettede professionsbacheloruddannelser – uddannelserne til pædagog, sygeplejerske, lærer og socialrådgiver – hvor der har været et samlet fald på 4 pct. siden sidste år. Bag det tal gemmer sig et fald i optaget på 1 pct. på pædagoguddannelsen siden 2024, mens det for sygeplejerskeuddannelsen er et fald på 8 pct. For hhv. uddannelserne til lærer og socialrådgiver er faldet i optaget på 3 pct. i samme periode.
Selvom der ikke er fremgang i optaget, ser Danske Professionshøjskoler optimistisk på fremtiden i lyset af forårets reform af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser.
”Årets lille fald i optaget på de velfærdsrettede professionsuddannelser ærgrer mig – særligt på sygeplejerskeuddannelsen. Det sætter blot en tyk streg under vigtigheden af den nylige reform af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser, der vil styrke uddannelsernes kvalitet og gøre dem mere attraktive for kommende studerende”, siger Camilla Wang, forperson for Danske Professionshøjskoler.
Med forårets reform af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser investeres der knap 2 mia. kr. i uddannelserne og fagprofessionelles muligheder for at videreuddanne sig. Investeringer der bl.a. skal bruges på mere undervisning, bedre praktik, mere feedback, nye professionsrettede masteruddannelser og fri efter- og videreuddannelse. Til sammen skal tiltagene løfte kvaliteten af uddannelserne og gøre dem mere attraktive for kommende studerende.
Det vil imidlertid tage tid at vende udviklingen i optaget på uddannelserne, og i mellemtiden glæder Camilla Wang sig over, at mange stadig har valgt en professionsbacheloruddannelse til:
”På trods af det lille fald i årets optag glæder jeg mig over, at tusindvis af ansøgere i år har fået tilbudt plads på vigtige samfundsbærende uddannelser til fx pædagog, sygeplejerske, lærer og socialrådgiver. Det er krævende og meningsfulde uddannelser, der er helt centrale for, at vores velfærdssamfund hænger sammen. Vi har nu en stor opgave foran os med at føre reformens mange tiltag ud i livet og gøre uddannelserne mere attraktive. Det bliver et langt sejt træk, og det vil tage tid før reformens initiativer afspejler sig i optaget. Men med reformens høje ambitionsniveau har vi fået et stærkt afsæt, og derfor er jeg optimistisk for fremtiden”, siger Camilla Wang.
I de kommende år vil Danske Professionshøjskoler følge udviklingen i optaget på professionsuddannelserne tæt og fortsætte arbejdet med at omsætte den ambitiøse uddannelsesreform til styrkede, praksisnære uddannelser til gavn for studerende og samfund.
Fakta
-
Professionshøjskolerne udbyder blandt andet uddannelser til lærer, pædagog, sygeplejerske, socialrådgiver, bioanalytiker og fysioterapeut.
-
I marts 2025 indgik regeringen og Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Alternativet en politisk aftale om en reform af de videregående professions- og erhvervsrettede uddannelser med investeringer på næsten 2 mia. kr. årligt. Reformen er under implementering frem mod 2030.
-
Der har gennem en årrække været et faldende optag på de fire store velfærdsrettede professionsuddannelser. Professionsuddannelserne til pædagog, sygeplejerske, lærer og socialrådgiver har samlet oplevet et fald på 2.878 optagne siden 2021, hvilket svarer til et fald på 21 pct.
-
Antallet af unge er faldende. Ifølge Danmarks Statistik forventes det, at der i 2035 vil være 45.000 færre unge i alderen 19-26 år sammenlignet med i dag.
Optagetallene stammer fra Uddannelses- og Forskningsministeriets oversigt over optagelsen pr. 28. juli 2025. Optagetal for socialrådgiveruddannelsen inkluderer udbuddet på Aalborg Universitet.
Nøgleord
Kontakter
Sofie Seidenfaden, chefkonsulent
Tlf.: 31 73 05 91
Billeder
Links
Danske Professionshøjskoler er interesseorganisation for landets seks professionshøjskoler.
Følg pressemeddelelser fra Danske Professionshøjskoler
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Professionshøjskoler
Stilstand i søgningen til professionshøjskolerne – reform skaber håb for fremtiden5.7.2025 14:45:28 CEST | Pressemeddelelse
Dagens søgetal til de videregående uddannelser viser stilstand i antallet af ansøgere til professionshøjskolernes uddannelser - og til store velfærdsrettede professionsuddannelser som pædagog- og socialrådgiveruddannelsen. Danske Professionshøjskoler er optimistiske ift. fremtiden, hvor bl.a. forårets politiske aftale, der investerer stort i både uddannelserne og de fagprofessionelles muligheder for videreuddannelse, skal være med til at vende den negative udvikling i ansøgningstallene.
Danske Professionshøjskoler: Ambitiøs reformaftale sikrer mere attraktive professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser med bedre praktik, mere virkelighedsnær undervisning og flere videreuddannelses- og karriereveje for de studerende26.3.2025 13:07:28 CET | Pressemeddelelse
Med den politiske aftale ’Reform af professionsbachelor- og erhvervsakademiuddannelserne i Danmark’ investerer regeringen og aftalepartierne knap 2 mia. kr. i mere undervisning, vejledning, feedback og bedre praktikforløb på vigtige uddannelser som sygeplejerske-, socialrådgiver- og pædagoguddannelsen. Samtidig får studerende helt nye muligheder for at videreuddanne sig i løbet af arbejdslivet – eller at skifte spor til andre fagområder. Initiativerne i aftalen vil styrke de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser og har et stort potentiale til at gøre dem mere attraktive, lyder det fra Danske Professionshøjskoler, der ser aftalen som et vigtigt vendepunkt.
Kvote 2: Status quo i søgningen mod de velfærdsrettede professionsbacheloruddannelser – men en kommende reform kan være med til at vende udviklingen15.3.2025 14:52:40 CET | Pressemeddelelse
Dagens søgetal for kvote 2 viser, at søgningen mod de vigtige velfærdsrettede professionsbacheloruddannelser til pædagog, socialrådgiver, sygeplejerske og lærer samlet er status quo ift. sidste år, men over en 10-årig periode er søgningen til uddannelserne faldet med 46 pct. Danske Professionshøjskoler er imidlertid forhåbningsfulde omkring, at en kommende reform af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser vil gøre uddannelserne mere attraktive – og dermed bidrage til at vende den negative udvikling i ansøgningstallene på sigt.
Danske Professionshøjskoler: Ambitiøs epx-aftale kan få flere unge til at vælge uddannelser som socialrådgiver, sygeplejerske og bygningskonstruktør19.2.2025 08:53:50 CET | Pressemeddelelse
Den nye epx-aftale varsler et forandret ungdomsuddannelseslandskab med både en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse og nytænkning af stx og hhx. Aftalen kan blive en vigtig brik i at få flere unge til at vælge de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser til, lyder det fra Danske Professionshøjskoler.
Danske Professionshøjskoler: Regeringens reformudspil leverer på opgaven med at skabe gode og attraktive professionsuddannelser8.10.2024 10:27:45 CEST | Pressemeddelelse
Med både et uddannelseskvalitetsløft og nye muligheder for, at fx pædagog-, lærer- og socialrådgiveruddannede kan videreuddanne sig gennem hele arbejdslivet, har regeringen lagt ud med et højt ambitionsniveau i nyt reformudspil. Reformudspillet flugter de forslag, Danske Professionshøjskoler selv har peget på som nødvendige for at nå det mål, vi som samfund har om flere og dygtigere pædagoger, sygeplejersker, socialrådgivere mv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum