Stilstand i søgningen til professionshøjskolerne – reform skaber håb for fremtiden
Dagens søgetal til de videregående uddannelser viser stilstand i antallet af ansøgere til professionshøjskolernes uddannelser - og til store velfærdsrettede professionsuddannelser som pædagog- og socialrådgiveruddannelsen. Danske Professionshøjskoler er optimistiske ift. fremtiden, hvor bl.a. forårets politiske aftale, der investerer stort i både uddannelserne og de fagprofessionelles muligheder for videreuddannelse, skal være med til at vende den negative udvikling i ansøgningstallene.

Klokken 12 i dag udløb fristen for at søge ind på en videregående uddannelse via kvote 1. Dagens søgetal viser stilstand (0 pct. siden 2024) i antallet af 1. prioritetsansøgere til professionshøjskolernes uddannelser. Tallene viser samme tendens – stilstand – i søgningen til de fire store velfærdsrettede professionsuddannelser med et samlet, lille fald på 2 pct. siden 2024. Det tal dækker over et fald i antallet af 1. prioritetsansøgere på hhv. 2 og 8 pct. til socialrådgiver- og sygeplejerskeuddannelsen siden sidste år. Og en mindre stigning på hhv. 1 og 4 pct. til pædagog- og læreruddannelsen siden sidste år.
Selvom der ikke ses en samlet stigning i antallet af ansøgere til de fire store velfærdsrettede professionsuddannelser, ser Danske Professionshøjskoler med optimisme på fremtiden.
”Det er ingen hemmelighed, at vi som samfund står midt i en længerevarende udfordring med faldende interesse for og søgning til de store velfærdsrettede professionsuddannelser som fx pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver. Det er bekymrende, men ikke uventet. Der er dog grund til optimisme med forårets politiske aftale, der investerer stort i både et kvalitetsløft af uddannelserne og de fagprofessionelles mulighed for at videreuddanne og specialisere sig gennem arbejdslivet” siger Camilla Wang, forperson for Danske Professionshøjskoler.
Reformen af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser, som blev vedtaget med bred politisk opbakning, indebærer bl.a. mere professionsrettet undervisning, vejledning og feedback samt bedre muligheder for livslang læring med etablering af nye praksisrettede professionsmasteruddannelser og mulighed for fri efteruddannelse – alt sammen tiltag, der skal styrke kvaliteten og attraktiviteten af professionsuddannelserne.
Men udviklingen i søgningen til uddannelserne vil ikke vende over natten, fremhæver Camilla Wang:
”Reformens ambitionsniveau er højt, og vi er i fuld gang med at føre de mange positive tiltag ud i livet med stort engagement blandt undervisere, ledelser og samarbejdspartnere. Det tager tid, men vi tror på, at det vil gøre en forskel – både for de studerende og for samfundet, der har brug for dygtige fagprofessionelle i velfærden og i erhvervslivet. Der bliver dog tale om et langt, sejt træk, hvis udviklingen skal vendes. Ikke mindst fordi, vi samtidig skal vi forholde os til, at ungdomsårgangene også bliver mindre”.
Danske Professionshøjskoler følger udviklingen i ansøgertallene tæt de kommende år; særligt på de velfærdsrettede professionsuddannelser, hvor der er behov for flere, dygtige fagprofessionelle på landets skoler, dagtilbud, bosteder, sygehuse mv.
Fakta:
- Professionshøjskolerne udbyder blandt andet uddannelser til lærer, pædagog, sygeplejerske, socialrådgiver, bioanalytiker og fysioterapeut.
- I marts 2025 indgik regeringen og Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Alternativet en politisk aftale om en reform af de videregående professions- og erhvervsrettede uddannelser med investeringer på næsten 2 mia. kr. årligt. Reformen er under implementering frem mod 2030.
- Der har gennem en årrække været et fald i antallet af 1. prioritetsansøgere til professionshøjskolernes uddannelser – og særligt de fire store velfærdsrettede professionsuddannelser. Professionsuddannelserne til pædagog, sygeplejerske, lærer og socialrådgiver har samlet oplevet et fald på 4.108 1. prioritetsansøgere siden 2021, hvilket svarer til et fald på 26 pct.
- Antallet af unge er faldende. Ifølge Danmarks Statistik forventes det, at der i 2035 vil være 45.000 færre unge i alderen 19-26 år sammenlignet med i dag.
Nøgleord
Kontakter
Kristian Birk, politisk chef
Tlf.: 31 65 39 16
Billeder
Links
Danske Professionshøjskoler er interesseorganisation for landets seks professionshøjskoler.
Følg pressemeddelelser fra Danske Professionshøjskoler
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Professionshøjskoler
Danske Professionshøjskoler: Ambitiøs reformaftale sikrer mere attraktive professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser med bedre praktik, mere virkelighedsnær undervisning og flere videreuddannelses- og karriereveje for de studerende26.3.2025 13:07:28 CET | Pressemeddelelse
Med den politiske aftale ’Reform af professionsbachelor- og erhvervsakademiuddannelserne i Danmark’ investerer regeringen og aftalepartierne knap 2 mia. kr. i mere undervisning, vejledning, feedback og bedre praktikforløb på vigtige uddannelser som sygeplejerske-, socialrådgiver- og pædagoguddannelsen. Samtidig får studerende helt nye muligheder for at videreuddanne sig i løbet af arbejdslivet – eller at skifte spor til andre fagområder. Initiativerne i aftalen vil styrke de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser og har et stort potentiale til at gøre dem mere attraktive, lyder det fra Danske Professionshøjskoler, der ser aftalen som et vigtigt vendepunkt.
Kvote 2: Status quo i søgningen mod de velfærdsrettede professionsbacheloruddannelser – men en kommende reform kan være med til at vende udviklingen15.3.2025 14:52:40 CET | Pressemeddelelse
Dagens søgetal for kvote 2 viser, at søgningen mod de vigtige velfærdsrettede professionsbacheloruddannelser til pædagog, socialrådgiver, sygeplejerske og lærer samlet er status quo ift. sidste år, men over en 10-årig periode er søgningen til uddannelserne faldet med 46 pct. Danske Professionshøjskoler er imidlertid forhåbningsfulde omkring, at en kommende reform af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser vil gøre uddannelserne mere attraktive – og dermed bidrage til at vende den negative udvikling i ansøgningstallene på sigt.
Danske Professionshøjskoler: Ambitiøs epx-aftale kan få flere unge til at vælge uddannelser som socialrådgiver, sygeplejerske og bygningskonstruktør19.2.2025 08:53:50 CET | Pressemeddelelse
Den nye epx-aftale varsler et forandret ungdomsuddannelseslandskab med både en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse og nytænkning af stx og hhx. Aftalen kan blive en vigtig brik i at få flere unge til at vælge de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser til, lyder det fra Danske Professionshøjskoler.
Danske Professionshøjskoler: Regeringens reformudspil leverer på opgaven med at skabe gode og attraktive professionsuddannelser8.10.2024 10:27:45 CEST | Pressemeddelelse
Med både et uddannelseskvalitetsløft og nye muligheder for, at fx pædagog-, lærer- og socialrådgiveruddannede kan videreuddanne sig gennem hele arbejdslivet, har regeringen lagt ud med et højt ambitionsniveau i nyt reformudspil. Reformudspillet flugter de forslag, Danske Professionshøjskoler selv har peget på som nødvendige for at nå det mål, vi som samfund har om flere og dygtigere pædagoger, sygeplejersker, socialrådgivere mv.
Besparelser på Center for Undervisningsmidlers budget stemmer dårligt overens med ønsket om, at bøger skal fylde mere i folkeskolen2.9.2024 11:47:54 CEST | Pressemeddelelse
Finansminister Nicolaj Wammen lægger med regeringens finanslovsudspil for næste år op til besparelser på Center for Undervisningsmidlers budget med en nedskæring på årligt 37,2 millioner kr. Besparelsen vil få betydning for Center for Undervisningsmidlers arbejde med bl.a. at sikre, at de bøger, der købes ind til skolen, kommer ud at leve i undervisningslokalerne – at de bliver brugt i motiverende undervisningsforløb. Netop det ønske – at bøger skal fylde mere i elevernes skoledage – har regeringen nævnt ifm. Kvalitetsprogrammet for Folkeskolen, hvor der blev afsat et stort beløb til indkøb af bøger. ”Det virker paradoksalt, at regeringen nedskærer Center for Undervisningsmidlers budget årligt med 37,2 millioner kr., når den samtidig har en ambition om at få mere skøn- og faglitteratur ud på skolernes bogreoler. Det er jo netop gennem Center for Undervisningsmidler, vi sikrer, at de nye bøger ikke kommer til at samle støv på hylderne, men bliver brugt i elevernes undervisning”, siger C
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum