WWF Verdensnaturfonden

Naturens budget går i rødt: Overshoot Day falder tidligere end nogensinde

Del

Det går fortsat den forkerte vej for det globale forbrug af naturressourcer. Den 24. juli er verdens andel af træ, fisk og råstoffer opbrugt for i år. Danmark ligger i top over lande med det højeste fodaftryk på klodens natur også uden for vores egne grænser. Det bør politikere tage ansvar for i den kommende natur- og biodiversitetslov, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.

© Jacqueline Lisboa / WWF-Brazil
© Jacqueline Lisboa / WWF-Brazil

I 1971 var verdens forbrug af naturressourcer i balance med planeten. Vi brugte med andre ord ikke mere fra naturen, end den kunne genoprette af sig selv på ét år.

I dag er billedet helt anderledes, og den såkaldte Overshoot Day falder i år tidligere end nogensinde. Den 24. juli er verdens naturressourcer nemlig allerede opbrugt for i år, og resten af året går naturens budget med andre ord i rødt. Faktisk bruger menneskeheden naturens ressourcer næsten dobbelt så hurtigt, som jorden kan nå at genoprette af sig selv.

Det er alarmerende for os mennesker, naturen, klimaet og de mere end én million arter, der allerede er truet af udryddelse, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.

”På trods af adskillige internationale aftaler, der skulle vende udviklingen for vores natur og klima inden 2030, så fortsætter vi med at belaste planeten langt udover dens bæreevne. Som direkte konsekvens ser vi langt flere ekstreme vejrhændelser, massive ødelæggelser af natur og levesteder og en presset fødevareproduktion. Vi er kort sagt ved at save den gren over, vi selv sidder på. Vi er nødt til at skifte kurs,” siger generalsekretær Mikkel Aarø-Hansen.

Det er særligt det globale forbrug af kød, træ og fisk, der trækker datoen i den forkerte retning. Alene sidste år mistede vi tropisk skov 80 procent hurtigere end året før, og skovområder halvanden gange større end Danmark gik tabt. Samtidig fortsætter forbruget af kød med at stige på verdensplan, mens mere end hver tredje fiskebestand er overfisket.

Danmark helt i top
I Danmark ligger vi helt i top over lande med enorme fodaftryk på verdens natur. Allerede 28. marts ramte vi den nationale Overshoot Day, og det skyldes i høj grad, at vi har valgt at udnytte en stor del af vores land- og havarealer til intensivt landbrug og fiskeri. I Danmark udnytter vi fx 61 pct af vores jord til landbrug. Samtidig har vi en stor import af varer fra udlandet, som lægger beslag på naturressourcer i andre dele af verden, fx biomasse, soja og kaffe.

“Hvis Danmark skal være et grønt foregangsland, er vi nødt til at løfte blikket og tage ansvar for, hvordan vores fodaftryk påvirker naturen og klimaet ude i verden. I dag er vores fodaftryk et af verdens højeste, og det bliver vi nødt til at ændre på. Derfor skal den kommende natur- og biodiversitetslov nødvendigvis sætte et ambitiøst mål om reducere Danmarks globale fodaftryk,” lyder det fra Mikkel Aarø-Hansen.

Natur- og biodiversitetsloven er én af de store politiske aftaler, der skal landes i efteråret efter at være blevet udskudt flere gange de seneste år. Men også internationalt er der det kommende halvår aftaler med potentiale for at mindske menneskers fodaftryk på tapetet. Blandt andet en global plastikaftale, der skal bremse plastikforurening i verdenshavene, og klimatopmødet COP30. Regeringen har i sit program for EU-formandskabet forpligtet sig til at arbejde for, at EU går forrest og fastholder sit lederskab under de internationale topmøder.

Om Earth Overshoot Day
Earth Overshoot Day markerer den dato, hvor menneskehedens forbrug af naturens ressourcer og tjenester i et givent år overstiger, hvad Jorden kan nå at gendanne i løbet af det samme år. Dagen er med andre ord en indikator for menneskehedens ubalance med naturen.

  • Earth Overshoot Day udregnes af organisationen Global Footprint Network og bygger på omfattende datasæt, der bl.a. analyseres af York Universitetet.
  • Global Footprint Network estimerer, at det ville tage 22 år at genoprette den tabte natur, som vi mennesker har forårsaget siden 1970’erne. Det er dog ifl. organisationen højst usandsynligt, at al naturen kan genskabes.
  • Se mere her: Press Release June 2025 English - Announcing Earth Overshoot Day 2025 - Earth Overshoot Day

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye