Landbrug & Fødevarer

L&F: Lige konkurrencevilkår for Europas landmænd er altafgørende

Del

EU-Kommissionen har netop fremlagt forslag til et nyt budget og reform af landbrugspolitikken gældende fra 2028 og syv år frem. For Landbrug & Fødevarer er det absolut vigtigste, at der er lige konkurrencevilkår på tværs af de 27 EU-lande. 

Udspillet rummer løfter om forenkling, incitamentsstøtte og fleksibilitet. Men tanker om støtteloft og mulighed for øget national selvbestemmelse over midlerne, giver anledning til bekymring.

Landbrug & Fødevarer

Landbrug & Fødevarer ser både gode og problematiske elementer i det nye budgetforslag fra EU.

Øget fleksibilitet og incitamentsstøtte, der kan understøtte investeringer i en mere konkurrencedygtig og klima- og miljøvenlig produktion er positivt. Men der tales også om støttelofter og dermed stor risiko for konkurrenceforvridning, som vil skade danske landmænd.

 - For os er lige konkurrencevilkår helt afgørende og det absolut vigtigste i forbindelse med EU’s landbrugspolitik, siger Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer.

Markant nedang 
Derfor ser Landbrug & Fødevarer dybt alvorligt på forslaget om tvungne støttelofter, en gradvis aftrapning af støtten, hvis et landbrug når en vis størrelse og en generel reduktion af den samlede mængde af midler til fødevareproduktionen: 

- Danske landmænd har effektiviseret og udviklet sig i mange år for at tilpasse sig markedets krav. Det her forslag straffer de mest effektive landmænd i Europa, og dermed også de danske. Det er den helt forkerte vej at gå, siger Søren Søndergaard, der også hæfter sig ved, at budgettet til landbruget reduceres markant. 

 - En reduktion på 22 procent hænger ikke sammen med stærkt stigende krav fra samfundet og forventninger om både stor produktion for at sikre forsyningssikkerheden – og et voldsomt pres for at levere mere på klimabeskyttelse, biodiversitet, vandmiljø, dyrevelfærd. Der stilles enorme krav til landbruget på europæisk plan, og derfor skal man ikke begynde at fjerne økonomi fra området, siger han.

Manglende fokus på lige konkurrence
Med forsalget, som er præsenteret, vil de enkelte medlemslande få stor magt til selv at prioritere de økonomiske ressourcer. Det giver stor risiko for konkurrenceforvridning, mener Landbrug & Fødevarer.

- Som forslaget ligger, vil de enkelte lande tilsyneladende næsten uden begrænsninger blandt andet kunne give ’koblet støtte’, altså støtte knyttet til en helt specifik produktion. Det er opskriften på konkurrenceforvridning og underminering af den markedsorientering af den fælles landbrugspolitik, der har været forfulgt i snart mange år. Det er gift for markedsorienteringen og det er problematisk for både konkurrenceevnen, men også når det kommer til at kunne levere gode kvalitetsfødevarer til konkurrencedygtige priser, som de europæiske forbrugere efterspørger, siger Søren Søndergaard. 

Selvom kritikken er markant, anerkender Landbrug & Fødevarer også, at udspillet rummer positive elementer – særligt løftet om forenklinger og incitamentsstøtte, der kan understøtte den grønne omstilling og landmændenes investeringer i bæredygtig produktion.

- Vi glæder os over, at forslaget giver mulighed for en reel forenkling for landmændene – blandt andet gennem at fjerne de såkaldte GLM-krav, herunder krav om afgrøderotation og jorddække. Samtidigt åbnes der for at give incitamentsstøtte – det vil sige en betaling for landmændenes konkrete miljø- og klimatiltag. Det er en mulighed, som vi har arbejdet for i flere år. Det har vi arbejdet for, fordi danske landmænd generelt arbejder for at imødekommet samfundets ønsker om en mere bæredygtig produktion. Derfor er der brug for en europæisk landbrugspolitik, der kan understøtte investeringer i nye stalde, ny teknologi og miljøtiltag, slutter Søren Søndergaard. 

Kontakter

Billeder

Landbrug & Fødevarer
Download

Om Landbrug & Fødevarer

Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder

Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer

Landbrugets trepartsrepræsentanter tager ansvaret for Danmarks arealer: Nu skal det store arbejde for alvor omsættes lokalt24.6.2025 10:25:16 CEST | Pressemeddelelse

For præcis et år siden blev den grønne trepartsaftale indgået. I dag er arbejdet for at gøre aftalen til virkelighed rykket ud i 23 lokale treparter. I den grønne trepart omkring Limfjorden er der opbakning fra lodsejerne. Flere hundrede landmænd og lodsejere har foreslået arealer, der skal blive til mere natur, skov og vådområder omkring omegnen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye