Bureaukrati koster dagligvarebutikker over 1,3 milliarder kroner årligt
En ny analyse viser, at dagligvarehandlen i Danmark hvert år bruger mere end 1,3 milliarder kroner på bureaukrati. Nogle af de penge kunne være brugt på udvikling, bedre kundeoplevelser og lavere priser.

De Samvirkende Købmænd (DSK) opfordrer politikerne til at tage problemet alvorligt og handle for at lette byrden for danske butikker.
Der bliver brugt alt for mange timer og dermed også penge på bureaukrati rundt om hos de danske købmænd. Bureaukratiet er en stadig voksende og tyngende byrde for de danske købmænd. Indberetninger, registreringer og regulerede arbejdsgange er blevet en integreret del af butikkernes dagligdag, og mens nogle regler er nødvendige for eksempelvis fødevaresikkerheden, koster det enorme summer at efterleve dem.
Med afsæt i to forskellige beregningsmetoder viser analysen, at bureaukratiet koster dagligvarehandlen et sted mellem 1,3 og 1,4 milliarder kroner om året.
”Det er ikke holdbart, at vores købmænd skal bruge så meget tid og ressourcer på papirarbejde og indberetninger i stedet for at drive deres forretninger. Vi har brug for et markant skifte, hvor unødvendige regler fjernes, og de nødvendige gøres lettere at overholde,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i DSK.
Bureaukrati koster ca. 12.000 kroner pr. beskæftiget. Da der er ca. 111.000 beskæftigede i dansk dagligvarehandel, svarer en omkostning på ca. 12.000 kroner pr. beskæftiget til, at dansk dagligvarehandel har en samlet omkostning til bureaukrati på ca. 1,37 mia. kroner årligt.
DSK har netop lanceret et regelforenklingskatalog med 55 konkrete forslag til at reducere de administrative byrder for købmændene. Blandt forslagene er:
- Et generelt byrdestop og en politisk målsætning om at reducere virksomhedernes administrative byrder med mindst 25 procent.
- Oprydning i myndighedernes krav til indberetninger.
- Indførelse af mekanismer, der sikrer bedre regulering, herunder solnedgangsklausuler og et uafhængigt lovråd, der kvalitetssikrer konsekvensberegninger af ny lovgivning.
”Reguleringen stiger år for år, og vi ser en voksende tendens til både dansk og EU-baseret regulering, som rammer vores butikker hårdt. Det er på tide, at politikerne tager ansvar og arbejder for at reducere byrderne, så vi kan sikre en sundere og mere konkurrencedygtig dagligvarehandel i Danmark,” siger Jannick Nytoft.
DSK opfordrer regeringen og Folketinget til at tage forslagene alvorligt og indlede et samarbejde om at reducere de administrative byrder for de danske købmænd.
Kontakter
Jannick NytoftAdm. direktør
Tlf:+45 39 62 16 16Tlf:+45 2711 2073jny@dsk.dkVedhæftede filer
Om De Samvirkende Købmænd
Vi passer godt på de danske købmænd.
Med De Samvirkende Købmænd har danske købmænd en slagkraftig brancheorganisation, der sætter mange "fingeraftryk" i dansk erhvervslovgivning.
De Samvirkende Købmænd (DSK) er brancheorganisation for knap 1.500 købmænd i både Danmark og Grønland. Medlemmerne omfatter MENY, SPAR, Min Købmand og LetKøb samt REMA 1000, 7-Eleven, Løvbjerg Supermarked, ABC Lavpris, Circle K, Q8 og Alma. Dertil kommer grossisterne Dagrofa Foodservice og REMA distribution samt de to grønlandske medlemmer som er Pisiffik og Pilersuisoq. Udgangspunktet er, at sammen står vi stærkere!
Vi arbejder politisk for bedre vilkår for de danske købmænd, hvor vi løbende formår at skabe resultater til gavn for de mange engagerede købmænd rundet om i landet. Takket være sammenholdet om en stærk brancheorganisation har DSK mulighed for at påvirke politiske forhandlinger om bl.a. lukkelov, grænsehandel, fødevarelovgivning, afgifter, planlov osv.
Følg pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd
Kun fire ud af ti danskere har et nødlager – trods myndighedernes opfordring15.7.2025 07:54:03 CEST | Pressemeddelelse
For over et år siden udsendte myndighederne en klar opfordring til alle danskere: Hav et nødberedskab, så du og din husstand kan klare jer i tre døgn uden strøm, vand eller internet. Alligevel viser en ny undersøgelse fra Norstat, foretaget for De Samvirkende Købmænd (DSK), at kun 40 pct. af befolkningen rent faktisk har taget anbefalingen til sig.
Aftale om Dankort er et vigtigt skridt for billige betalinger i Danmark26.6.2025 14:20:09 CEST | Pressemeddelelse
De Samvirkende Købmænd (DSK) glæder sig over den politiske aftale om Dankortets fremtid, som netop er blevet indgået mellem regeringen og en bred kreds af Folketingets partier.
Milliardhandel over grænsen dræner dansk økonomi20.6.2025 12:40:52 CEST | Pressemeddelelse
Danskernes grænsehandel med dagligvarer når nye højder. Ifølge De Samvirkende Købmænds (DSK) seneste analyser beløb grænsehandlen med dagligvarer sig i 2024 til mere end 9 mia. kroner. Det svarer til et omfattende økonomisk tab for Danmark – både i mistede skatteindtægter og tabte arbejdspladser.
Grænsehandlen buldrer frem: Danskernes indkøb i udlandet vokser markant11.6.2025 07:23:31 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra Norstat viser, at næsten to ud af tre danskere (64 pct.) har købt dagligvarer i Tyskland det seneste år, mens mere end hver tredje (36 pct.) har lagt vejen forbi Sverige for at fylde bagagerummet. Det er en markant stigning i forhold til 2024 – og det lægger pres på både danske butikker og statens skatteindtægter.
Bureaukrati koster dagligvarebutikker over 1,3 milliarder kroner årligt2.6.2025 09:53:45 CEST | Pressemeddelelse
En ny analyse viser, at dagligvarehandlen i Danmark hvert år bruger mere end 1,3 milliarder kroner på bureaukrati. Nogle af de penge kunne være brugt på udvikling, bedre kundeoplevelser og lavere priser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum