Ny analyse: Life science-markedet står foran investeringsboom

Del

Investeringer i danske Life Science-startups er tredoblet siden 2019, men sektoren har langt fra nået toppen. Det vurderer EIFO i en ny analyse af det danske life science-marked. Danmark kan blive europæisk epicenter, vurderer managing director Mads Lacoppidan.

EIFO

Life science har indtaget en helt central position i dansk økonomi, hvor sektoren i 2024 stod for 20 pct. af Danmarks samlede vareeksport. 

Toppen er dog langt fra nået, og i løbet af det kommende årti kan life science blive en endnu mere afgørende del af dansk erhvervsliv. 

Det er billedet, som EIFO tegner af dansk life science i en dugfrisk analyse, der har fokus på ventureinvesteringer i life science-sektoren. 

Analysen viser, at ventureinvesteringer i danske life science-virksomheder er tredoblet siden 2019 til 2,9 mia. kr. i 2024. Det beløb betyder, at 40 pct. af al rejst kapital i 2024 gik til life science-virksomheder. 

Analysen indeholder samtidig en fremskrivning, der viser, at det samlede investerede beløb vil passere 8,2 mia. kr. i 2035.

Ifølge Mads Lacoppidan, der er Managing Director for EIFOs life science-investeringer, er potentialet faktisk endnu større.

”Fremskrivningen er en smule konservativ. Den medregner ikke effekterne af banebrydende teknologier som kvanteteknologi eller det forhold, at Danmark allerede har en førende position, som vi forventer vil fortsætte med at tiltrække dygtige kræfter og viden til landet,” siger Mads Lacoppidan.

”Samtidig er der en demografisk udvikling, der understøtter en voksende efterspørgsel på sundhedsteknologier. Jeg tror derfor på, at vi vil se en vækstkurve, der bliver endnu stejlere,” siger Mads Lacoppidan.

Danmark som europæisk hovedstad
Danmark har i løbet af de seneste år indtaget en central position på det europæiske landkort, når det kommer til life science. 

Interessen for Danmark understreges af, at udenlandske investorer fylder mere og mere, når danske life science-virksomheder rejser penge. 

EIFOs analyse viser, at andelen af danske investorer er faldet fra 39 pct. til 22 pct. fra 2018 til 2024. I samme periode er andelen af amerikanske investorer vokset fra 17 pct. til 35 pct., mens investorer fra EU og Norden også har øget deres aktivitet. 

Ifølge Mads Lacoppidan står dansk life science foran en afgørende periode, hvor der er gode muligheder for at cementere og udbygge den danske styrkeposition og gøre København til europæisk life science-hovedstad. 

For nylig annoncerede EU desuden en strategi, der skal gøre Europa til global leder inden for life science. 

”Dansk life science står på et solidt fundament med god mulighed for at kapitalisere på EU’s nylige udmleding om at gøre Europa til en global leder inden for life science. Danmark har allerede en stærk position med globale pharma- og medtech-virksomheder, et velfungerende sundhedssystem, højtuddannet arbejdskraft og offentlig forskning i verdensklasse,” siger Mads Lacoppidan.

”Samtidig åbner nye teknologier som kunstig intelligens og kvanteteknologi op for ny tværfaglig innovation. Det får os til at tro på, at Danmark har potentialet til at blive den førende europæiske hub for life science,” lyder det videre. 

Han fremhæver derudover, at den danske non-profit fond BioInnovation Institute, der er stiftet af Novo Nordisk Fonden, har fået udvidet sit mandat, så det i de kommende år kommer til at støtte endnu flere life science-startups.


Udfordringer 
Mens potentialet for dansk life science er stort, viser analysen fra EIFO også, at der fortsat er udfordringer at overkomme. 

F.eks. er antallet af exits faldet markant i de senere år. Hvis det fortsætter, kan det hæmme kapitalgenbrug, forsinke formation af nye venture kapitalfonde og reducere investeringer i fremtidige life science-startups.

Derudover er der også udfordringer med at omsætte forskning til skalerbare virksomheder. Det betyder, at gode og lovende ideer dør, før de bliver til gode forretninger. Et fænomen, der også er kendt som ”dødens dal”. 

”Det er udfordringer, som aktører i sektoren bliver nødt til at tage alvorligt. Det er dog også min oplevelse, at der bliver arbejdet hårdt for at overkomme udfordringerne,”
siger Mads Lacoppidan. 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Vedhæftede filer

Om EIFO - Danmarks Eksport- og Investeringsfond

Som Danmarks nationale erhvervsfremmende bank og officielle eksportkreditinstitut arbejder EIFO for at åbne døre for global forretning, skubbe på den grønne omstilling, løfte innovative teknologier og bidrage til Danmarks sikkerhed. 

Med et samlet engagement på over 170 mia. kr. og aktiviteter i mere end 100 lande tilbyder EIFO finansielle løsninger til danske virksomheder og deres globale partnere.  

EIFO er derudover Danmarks største ventureinvestor og investerer i startups og fonde. I 2024 investerede EIFO 78 gange i selskaber og 16 gange i fonde. 

Læs mere på www.eifo.dk

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye