Ny forskning: EUs milliardstøtte til grænsekontrol fører til overgreb på migranter
Et omfattende feltarbejde i Tunesien viser, at EUs samarbejde med nordafrikanske lande om grænsekontrol har alvorlige konsekvenser for migranterne. Det fremgår af en ny ph.d.-afhandling fra Aalborg Universitet.

EU yder milliardstøtte til blandt andet Tunesiens og Libyens kystvagter og sikkerhedsstyrker med det formål at bremse migration mod Europa. Men ifølge en ny ph.d.-afhandling fra Aalborg Universitet ‘Living and Dying in Transit’ er konsekvensen, at migranter lever under forhold, der truer deres liv og sikkerhed.
Afhandlingen bygger på et unikt og omfattende feltarbejde i Tunesien, hvor forsker Ahlam Chemlali fra Institut for Politik og Samfund fra Aalborg Universitet har lavet dybdegående interviews med mere end 150 migranter og aktører, herunder bl.a. kystvagter og lokale fiskere, smuglere, arbejdere på begravelsespladser, retsmedicinere, EU-diplomater og lokale politikere
“Aftalen med Tunesien bliver præsenteret som en humanitær indsats, men den har den modsatte effekt: flere drukner, flere udsættes for overgreb, og flere fastholdes i et juridisk og fysisk limbo," siger Ahlam Chemlali, forsker ved Institut for Politik og Samfund.
Ahlam Chemlalis forskning dokumenterer, hvordan migranter tilbageholdes under forhold, hvor mange udsættes for seksuelle overgreb, vold, racistisk motiverede angreb, vilkårlige anholdelser og tilbageholdelse i lejre uden adgang til juridisk hjælp eller basal beskyttelse.
“Ved at flytte grænsen længere sydpå, flytter EU også ansvaret – og volden – ud af syne,” siger Ahlam Chemlali, der kalder det en ’out of sight, out of mind’-politik.
Tunesien har i dag overhalet Libyen som det primære transitland for migranter i Nordafrika. EU har støttet den tunesiske kystvagt og sikkerhedsstyrker med betydelige midler, træning og udstyr, men ifølge Chemlalis forskning har det ikke ført til forbedringer i migranters rettigheder eller sikkerhed. Tværtimod viser øjenvidneberetninger i hendes forskning, at mange migranter tilbageholdes under vilkår, der strider mod internationale menneskerettighedsstandarder.
“EU kalder det grænsebeskyttelse og humanitært samarbejde. I virkeligheden er det en strategi, der gør det muligt for europæiske regeringer at sige: 'Det er ikke os'. Men det er europæiske midler, der finansierer de systemer, hvor overgrebene finder sted,” siger hun.
Ahlam Chemlalis forskning giver et sjældent indblik i, hvordan EUs migrationspolitik opleves lokalt. Hun har blandt andet fulgt kvindelige migranter i de tunesiske grænseområder og viser med øjenvidneberetninger, hvordan volden ikke kun foregår til søs eller ved grænsehegn – men også i hverdagen. Her lever mange migranter i fattigdom og udsættes for blandt andet seksuel udnyttelse og vold.
“Hver gang vi bliver ført tilbage til fængslet, hver gang, begynder det forfra – overgreb igen og igen,” siger en af de kvinder Ahlam Chemlali har talt med.
Kontakter
Jakob ElkjærPressechef, AAU
Tlf:30549640jakobel@adm.aau.dkAhlem Chemlaliph.d.
Tlf:28 87 91 79ahch@dps.aau.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Statskundskab kommer stærkt fra start i Nordjylland6.7.2025 08:31:17 CEST | Pressemeddelelse
Med mange ansøgninger er den nye statskundskabsuddannelse på Aalborg Universitet kommet godt fra start. Samtidig stiger interessen for business-uddannelserne markant.
Ny forskning: "Vi straffer mere, flere og hårdere"1.7.2025 14:15:10 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra AAU har for første gang kortlagt alle ændringer af den danske straffelov siden 1980. Resultatet viser over 900 lovændringer. De fleste ændringer har fundet sted efter år 2000 og har en skærpende karakter.
Forsker: Bonusklubber og nye regnemodeller kan redde den kollektive trafik1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet vurderer, at det vil koste fire trafikdræbte mere hvert år, når 17-årige i dag får lov til at køre bil uden ledsager. Lektor Laura Bang Lindegaard fra Aalborg Universitet peger på nye økonomimodeller og bonusklubber som tiltag, der kan bringe busser og tog ud af den nedadgående spiral.
Undseelig fisk fra 500 mio. år gammel slægt fundet i stort antal i nordjysk bæk30.6.2025 10:09:54 CEST | Pressemeddelelse
Fisken stammer fra de allerførste hvirveldyr, der kom til verden før dinosaurerne. Navnet er bæklampret, og forskere fra Aalborg Universitet har fundet den lille fisk i stort antal i en nordjysk bæk, hvor den ikke tidligere er fundet.
Ny chatbot hjælper unge med at vælge det rette studie30.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forud for ansøgningsfristen til videregående uddannelser på kvote 1 den 5. juli er mange unge i syv sind over deres uddannelsesvalg. Aalborg Universitet præsenterer nu en ny AI-studievælger, som skal hjælpe unge i deres søgen efter den rette karrierevej.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum