DI: Hvor skal de ældre i Nordjylland bo?

Del

Om kun 15 år vil antallet af ældre over 80 år i Mariagerfjord, Jammerbugt og Thisted stige med over 50 procent, viser nye tal. I Rebild stiger tallet med hele 62 procent. Det kræver flere plejehjem og ældreboliger, som de nordjyske kommuner allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning og samtidig give borgerne flere valgmuligheder, mener DI Aalborg.

Der bor i dag cirka 2.900 ældre over 80 år i Thisted Kommune. I 2040 vil tallet stige til cirka 4.500 ældre. En stigning på 65 procent på 15 år. I Mariagerfjord ses en stigning fra 2.750 ældre til cirka 4.250 i år 2040. Det svarer til næsten 54 procent flere ældre over 80 år.

Også i Jammerbugt og Rebild stiger antallet af ældre med over 50 procent. Det viser nye tal fra Dansk Industri.

- Det er en bunden opgave for kommunerne i Nordjylland at sikre, at der er ældreboliger og plejehjemspladser til alle, der har et behov. Tallene viser, at det er en så stor opgave, at vi skal i gang med både at finde penge til opgaven og plads i anlægsrammen allerede nu, siger bestyrelsesleder for DI Aalborg, Peter Birkegaard.

Hvert år aftaler landets 98 kommuner med staten, hvor meget de må bruge på byggeri, anlæg og vedligeholdelse. Den enkelte kommune er derfor underlagt en ramme for, hvor mange penge den må bruge på f.eks. at bygge og renovere plejehjem eller vedligeholde det kommunale vejnet.

- Her er det oplagt at lade private aktører bygge og drive friplejehjem. På den måde kan kommunerne bruge anlægsrammen til nogen af de mange andre opgaver, som de også skal løse som f.eks. kystsikring og forebyggelse af oversvømmelser, energirenovering, asfalt og vedligeholdelse af kommunale veje, skoler, børnehaver og meget mere, siger Peter Birkegaard, DI Aalborg, og tilføjer:

- Og så skal man ikke undervurdere værdien af at give de ældre og deres pårørende muligheden for at vælge et reelt alternativ til de kommunale plejehjem. Som mennesker er vi alle forskellige, og derfor skal der selvfølgelig også være forskellige boliger at vælge imellem, hvis man bliver visiteret til plejehjem.

I Morsø, Brønderslev, Frederikshavn, Hjørring, Vesthimmerland, Aalborg og Læsø stiger antallet ældre over 80 år med over 40 procent. I Frederikshavn stiger det med 37 procent.

- Alle kommunerne i Nordjylland er udfordret af et stigende antal ældre. Uanset om vi taler om 37 procent i Frederikshavn eller 62 procent flere i Rebild, så er det en opgave, som ikke kun kræver byggeri af plejehjem, men også personale. Hvis vi i fremtiden skal sikre personale nok til ældreplejen, er der behov for, at vi får investeret i at få udbredt velfærdsteknologi. Netop det kan private aktører også hjælpe med, siger Peter Birkegaard.

Både Aalborg, Vesthimmerland, Thisted, Rebild, Mariagerfjord, Jammerbugt, Frederikshavn og Brønderslev kommuner har erfaring med at lade private aktører drive friplejehjem. I Brønderslev og Rebild er henholdsvis 20 og 15 procent af plejehjemspladserne i dag varetaget af friplejehjem.

- 15 år er kort tid til at løse opgaven, så jeg kan kun opfordre vores nordjyske kommuner til at åbne op for flere friplejehjem. Og nu hvor kommunalvalget er lige om hjørnet, er det oplagt at de lokale kandidater fortælle, hvordan de vil løse udfordringen med rundt regnet 50 procent flere ældre. Det er nemlig nu, at løsningerne skal søsættes, siger Peter Birkegaard, bestyrelsesleder for DI Aalborg.

Nøgleord

Kontakter

Bestyrelsesleder for DI Aalborg Peter Birkegaard, telefon 30 37 69 66
Regional konsulent for DI Aalborg Henrik Marcher Larsen, telefon 40 15 88 58
DI's Pressecenter, telefon 33 77 45 00

Links

For yderligere information om DI Aalborg: Chefkonsulent Henrik Marcher Larsen Mail: heml@di.dk Tlf. 3377 3962 Mobil: 4015 8858 Sekretær Susanne Graversen Mail: sug@di.dk Tlf.: 3377 3372

Følg pressemeddelelser fra DI Aalborg

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Aalborg

Samarbejdet mellem virksomheder og skoler er i top i flere nordjyske kommuner16.10.2024 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Erhvervspraktik og klassebesøg hos lokale virksomheder er en del af skoleskemaet på mange skoler i Nordjylland. Men hvis det skal lykkes allerede fra næste skoleår at opfylde nye lovkrav om, at alle elever skal i en uges erhvervspraktik i enten 7., 8. eller 9. klasse, skal skolerne i gang med at skabe kontakt til endnu flere virksomheder. Udpeg en erhvervsplaymaker, lyder opfordringen fra DI Aalborg.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye