DI: Hvor skal de ældre i Silkeborg og Viborg bo?
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Silkeborg steget med 69 procent, viser nye tal. I Viborg stiger tallet med 58 procent. Det kræver flere plejehjem og ældreboliger, som de to kommuner allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI Silkeborg-Viborg.
Der bor i dag cirka 5.200 ældre over 80 år i Silkeborg Kommune. I 2040 vil tallet stige til cirka 8.800 ældre. En stigning på 69 procent på 15 år.
Samme udvikling ses i Viborg Kommune, hvor antallet af ældre over 80 år stiger fra cirka 5.800 til 9.200 i 2040. Det svarer til en stigning på 58 procent.
Det viser nye tal fra Dansk Industri.
- Det er nogle meget høje tal. I Silkeborgs tilfælde er det en af de højeste stigninger i hele landet. Der er ingen tvivl om, at der i løbet af kort tid skal bygges mange nye ældreboliger og plejehjem. En ting er, at der skal findes penge til at bygge. Noget andet er, at kommunerne skal holde sig indenfor anlægsrammen, og det kan i forvejen være en udfordring, siger bestyrelsesleder for DI Silkeborg-Viborg Ole Øster Madsen.
Hvert år aftaler landets 98 kommunerne med staten, hvor meget de må bruge på byggeri, anlæg og vedligeholdelse. Den enkelte kommune er derfor underlagt en ramme for, hvor mange penge den må bruge på f.eks. at bygge og renovere plejehjem eller vedligeholde det kommunale vejnet.
- Derfor er det oplagt, at Silkeborg og Viborg kommuner i højere grad åbner op for at give private aktører mulighed for at bygge og drive friplejehjem. På den måde kan kommunerne bruge deres del af anlægsrammen på f.eks. at vedligeholde veje, energirenovere, klimasikre mod oversvømmelse og andre opgaver, som også er nødvendige for kommunerne at tage hånd om. Der plejer i forvejen at være flere ønsker på listen, end der er plads til i anlægsrammen, siger Ole Øster Madsen, DI Silkeborg-Viborg.
Både Silkeborg og Viborg kommuner har allerede vist sig åbne overfor friplejehjem. I dag er 23 procent af plejehjemspladserne i Viborg friplejehjem drevet af private. I Silkeborg gælder det ni procent af plejehjemspladserne.
- Når vi på kun 15 år bliver så mange flere ældre, er det nødvendigt, at både Silkeborg og Viborg kommuner åbner døren endnu mere for private aktører. Det er oplagt, at kommunerne bruger de erfaringer, de allerede har med netop friplejehjem. Den her opgave bliver svær for kommunerne at løse alene, siger Ole Øster Madsen, bestyrelsesleder for DI Silkeborg-Viborg, og uddyber:
- En anden udfordring for kommunerne bliver at finde medarbejdere til ældreplejen. Her er vi allerede i dag udfordret, og det bliver ikke nemmere i fremtiden, hvor der bliver langt færre i den arbejdsdygtige alder. Derfor er kommunerne også afhængige af, at der bliver investeret i at udbrede ny velfærdsteknologi, som kan hjælpe med dokumentationsarbejdet eller medicindoseringen, mens medarbejderne tager sig af det, de er bedst til. Dét kan private virksomheder også hjælpe med, og derfor er det nødvendigt at samarbejde om den her udfordring.
Nøgleord
Kontakter
Bestyrelsesleder for DI Silkeborg-Viborg Ole Øster Madsen, telefon 21 70 75 78
Regional konsulent for DI Silkeborg-Viborg Edith Bulman-May, telefon 33 77 33 58
DI's Pressecenter, telefon 33 77 45 00
Links
For yderligere information om DI Silkeborg/Viborg: Sekretær Nadia Bartoft Lind Mail: nabl@di.dk Tlf. 3377 3309
Følg pressemeddelelser fra DI Silkeborg Viborg
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI Silkeborg Viborg
Der er blevet længere mellem busserne17.2.2025 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Siden 2019 er antallet af timer, som de kommunale busser kører i Silkeborg, faldet med 24.590 timer. I Viborg er antallet af bustimer i køreplanen faldet med 9.872 timer. Samtidig har cirka 25 procent af familierne i de to kommuner ikke bil. Kommunerne har forsømt busruterne, og nu mærker vi konsekvenserne, mener DI Silkeborg-Viborg.
Viborg Kommune viser stabilitet i Lokal Erhvervsvenlighed 20244.9.2024 19:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Viborg Kommune har i år oplevet en mindre tilbagegang i Dansk Industri’s årlige undersøgelse af Lokal Erhvervsvenlighed. I 2024 har Viborg Kommune opnået en samlet 45. plads, en lille ændring fra sidste års 42. plads. Denne placering afspejler en stabil indsats på flere områder, selvom der også er kategorier, hvor der er plads til forbedring. Den største tilbagegang ses i kategorien ”Grøn udvikling”, hvor kommunen er faldet fra en 38. plads til en 72. plads. Dette understreger behovet for, at Viborg styrker sine indsats for at fremme klimavenlig el og varme, da især er her, at erhvervslivet oplever stor tilbagegang, men generelt falder Viborg Kommune tilbage i de fleste parametre i kategorien. - Viborg fastholder en placering i midten af feltet. Her kunne Viborg godt være mere ambitiøse. Det er særlig bekymrende, at Viborg Kommune er faldet i kategorien grøn udvikling. Viborg gør mange ting på det grønne område, men der er et behov for gøre det synligt, for at vise at kommunen også tag
Silkeborg Kommune beholder god placering i Lokal Erhvervsvenlighed 20244.9.2024 19:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Trods tilbagegang har Silkeborg Kommune igen formået at bevare en god placering i Dansk Industris årlige undersøgelse af kommunernes service over for de lokale virksomheder, Lokal Erhvervsvenlighed. I 2024 har Silkeborg Kommune opnået en samlet 24. plads, en tilbagegang fra sidste års 13. plads. Den største tilbagegang ses i kategorien ”Infrastruktur”, hvor kommunen er faldet fra en 43. plads til en 66. plads. Det understreger behovet for, at Silkeborg begynder at investere mere i det lokale vejnet og kollektiv trafik for at understøtte erhvervslivet bedst muligt. - Denne samlede placering afspejler en god, stabil indsats på flere områder, men også at der er flere kategorier, hvor der er plads til forbedring. Infrastrukturvurderingen er en træls placering med tanke på, hvor godt Silkeborg er placeret i forhold til motorvejsnettet, men uroen omkring en ny jernbane linjeføring kan også have påvirket opfattelsen, udtaler Jakob Jensen, bestyrelsesleder i DI Silkeborg-Viborg. Silkeborg har
Skills-vinder bliver Årets Lærling i Silkeborg-Viborg17.6.2024 15:37:58 CEST | Pressemeddelelse
I dag overrakte Pia Grandelag fra DI Silkeborg-Viborg et diplom og et ur til Årets Lærling i Silkeborg-Viborg på Grundfos i Bjerringbro. Borgmester i Silkeborg Helle Gade holdt talen for Kasper Bergmann Mortensen, der sidste år vandt DM i Skills.
Skills-vinder bliver Årets Lærling i Silkeborg-Viborg17.6.2024 10:43:08 CEST | Pressemeddelelse
I dag overrakte Pia Grandelag fra DI Silkeborg-Viborg et diplom og et ur til Årets Lærling i Silkeborg-Viborg på Grundfos i Bjerringbro. Borgmester i Silkeborg Helle Gade holdt talen for Kasper Bergmann Mortensen, der sidste år vandt DM i Skills.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum