DI: Hvor skal de ældre i Nordsjælland bo?

Del

Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Hillerød, Gribskov, Frederikssund, Halsnæs og Fredensborg kommuner steget med over 50 procent, viser nye tal. I Halsnæs er stigningen helt oppe på over 60 procent. Det kræver flere plejehjem og ældreboliger, som de nordsjællandske kommuner allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI Hovedstaden.

Der bor i dag cirka 2.350 ældre over 80 år i Halsnæs. I 2040 vil tallet stige til cirka 3.850 ældre. En stigning på 63 procent på 15 år.

Samme udvikling ses i Hillerød, Halsnæs, Gribskov, Frederikssund og Fredensborg kommuner, hvor antallet af ældre over 80 år stiger med cirka 50 procent.

Det viser nye tal fra Dansk Industri.

- De her tal bør få alarmklokkerne til at ringe i rigtig mange kommuner. Hvordan vil de sikre, at der er plejehjemspladser nok til så mange flere ældre over 80 år? En ting er, at der skal være penge i kommunekassen til at bygge de mange plejehjemspladser. Men der skal også skal være plads i anlægsrammen, og her plejer kommunerne i forvejen at have svært ved at få plads til de mange bygge- og anlægsprojekter, som de har på ønskelisten, siger bestyrelsesleder for DI Hovedstaden Peter Lanng Nielsen.

Hvert år aftaler landets 98 kommunerne med staten, hvor meget de må bruge på byggeri, anlæg og vedligeholdelse. Den enkelte kommune er derfor underlagt en ramme for, hvor mange penge den må bruge på f.eks. at bygge og renovere plejehjem eller vedligeholde det kommunale vejnet.

- Ved at lade private aktører bygge og drive friplejehjem, kan de nordsjællandske kommuner bruge deres del af anlægsrammen på f.eks. at vedligeholde vejene, forebygge oversvømmelser og andre ting, som også er nødvendigt at tage hånd om, siger Peter Lanng Nielsen, DI Hovedstaden.

I Helsingør stiger af antallet ældre over 80 år med næsten 48 procent. I Egedal og Furesø stiger det med omkring 30 procent, og i Allerød ligger tallet på 25 procent.

- Ud over at der er behov for flere plejehjemspladser, er vi allerede i dag ramt af, at der ikke er hænder nok til at besætte de mange jobs i netop ældreplejen. Derfor får vi også brug for et tættere samarbejde mellem kommuner og virksomheder om at få udbredt og implementeret ny velfærdsteknologi, som kan frigive tid og ressourcer hos personalet. Det kan f.eks. være robotter til medicindosering eller faldsensorer, siger Peter Lanng Nielsen, DI Hovedstaden.

Gribskov er den kommune i Danmark, hvor der er flest private plejeboligtilbud. Her står private aktører for 71 procent af alle plejehjemspladser – enten i form af friplejehjem eller offentlig-privat samarbejde om kommunale plejehjem. Fredensborg, Frederikssund, Helsingør og Rudersdal kommuner har også åbnet op for friplejehjem, mens et nyt friplejehjem snart er på vej i Allerød Kommune.

- Gribskov har vist, at det sagtens kan lade sig gøre, at lade private aktører stå for at drive plejehjem. Det håber jeg, at andre kommuner i Nordsjælland vil lade sig inspirere af. Ved i højere grad at åbne døren for private aktører, giver man de ældre et reelt frit valg af plejehjem, mens kommunerne kan lade sig inspirere af de idéer og tilgange, friplejehjemmet kommer med, siger bestyrelsesleder for DI Hovedstaden Peter Lanng Nielsen og tilføjer:

- Jeg kan derfor kun opfordre de lokale politikere i Nordsjælland til at tænke det ind i deres planlægning allerede i år. Og nu hvor der lige om lidt er kommunalvalg, er det oplagt, at kommunalpolitikerne melder ud, hvordan de vil løse udfordringen med op mod 60 procent flere ældre over 80 år.

Nøgleord

Kontakter

Bestyrelsesleder for DI Hovedstaden Peter Lanng Nielsen, telefon 40 46 47 90
Regional konsulent for DI Hovedstaden Nils Askær-Hune, telefon 52 19 68 48
DI's Pressecenter, telefon 33 77 45 00

Links

For yderligere information om DI Hovedstaden: Chefkonsulent Ron Amir. Mail: rona@di.dk Tlf. 3377 4647 Mobil: 5213 2321. 

Følg pressemeddelelser fra DI Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Hovedstaden

DI: Hvor skal de ældre i Storkøbenhavn bo?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Tårnby, Rødovre, Herlev og Gladsaxe kommuner steget med mindst 40 procent, viser nye tal. I Ishøj og København er stigningen helt oppe på over henholdsvis 50 og 60 procent. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne i hovedstadsområdet allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI Hovedstaden.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye