FOA

FOA: Ny ældrelov kan løfte livskvalitet for både ældre og ansatte

Del

Frihed, faglighed og selvstændighed er centrale værdier i den længe ventede ældrelov, der træder i kraft i dag, men mangel på kollegaer er en kæmpe udfordring, advarer FOA.

I dag begynder den største reform af ældreplejen i årtier. Loven skal sætte borgeren i centrum og de ansatte fri til at bruge deres faglighed. Og det er den helt rette vej at gå, mener Danmarks tredjestørste fagforbund FOA, der blandt andet organiserer de social- og sundhedsansatte.

”Den nye ældrelov indeholder en masse positive ændringer af ældreplejen. Borgeren i centrum. Mindre bureaukrati. Små selvstændige faglige teams og mere selvbestemmelse for borgerne. Vi skal kunne sige ”Vi ses i morgen”, når en medarbejder i ældreplejen forlader en borger. De ældre må ikke opleve hjemmet som en banegård, hvor de dagligt skal forholde sig til mange nye ansigter,” siger Tanja Nielsen, sektorformand i FOA.

Borgeren i centrum var udgangspunktet, da Ældresagen, Sundheds- og Ældreministeriet og FOA i 2020 og 2021 afholdte to ældretopmøder, der var startskuddet til den nye ældrelov.

”Ikke overraskende giver det mere livskvalitet for de ældre og mere kvalitet i arbejdet for medarbejderne, når vi sætter borgeren i centrum, og de ansatte får råderum til at bruge deres faglighed optimalt. Det er målet med den nye lov, og et af de helt centrale midler er mindre, tværfaglige og selvstyrende teams på området,” fortæller Tanja Nielsen.

Mangel på kollegaer er en udfordring
Selvom udsigterne er gode, advarer FOA og Tanja Nielsen dog om en ting, der kan udfordre alle de gode intentioner.

”Alt det gode arbejde forudsætter, at vi kan fastholde og rekruttere kompetente medarbejdere. Vi mangler allerede kolleger i hjemmeplejen og på plejecentrene. Det problem skal vi løse, hvis lovens mange løfter skal indfries,” siger Tanja Nielsen.

Fremskrivninger fra FOA viser, at det stigende antal ældre sammenholdt med afgangen fra social- og sundhedsfagene betyder, at der vil være behov for at skaffe næsten 25.000 ekstra SOSU-ansatte frem mod 2034, hvis vi skal fastholde velfærden.

”Vi skal forbedre arbejdsvilkårene på området, så flere søger mod fagene. Og flere der allerede arbejder der, skal have mod på at gå op på fuld tid. Og så skal vi tage fat på at forbedre uddannelserne,” siger Tanja Nielsen.

Regeringen lovede allerede sidste år at indkalde til en trepart, der skulle se på uddannelserne, men hidtil er det ikke sket.

”Vi har brug for at der sker noget nu. Vi skal have oprettet de nødvendige praktikpladser i kommuner og regioner. Vi kunne allerede i dag optage langt flere, hvis der var pladser nok.”

Nøgleord

Kontakter

Om FOA

FOA er Danmarks tredjestørste fagforbund - med ca. 167.000 medlemmer fordelt på 31 lokale fagforeninger. Størstedelen er ansat i kommuner og regioner, og vi organiserer også privatansatte.

Følg pressemeddelelser fra FOA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra FOA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye