Du sagde nej til insekter, men hvad med græs?
Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve fra udtrækket. Dermed er vejen banet for en egentlig fødevareproduktion baseret på græs.

De fleste ved, at den almindelige ko har fire maver for at kunne fordøje det græs, som den går og gumler ude på marken. Vores egne maver kan på ingen måde håndtere de hårdhændede fibre i græs, men det betyder ikke, at der ikke er næring i græsset, som vi kan bruge. I mange år har vi talt om, at insekter kunne være en kilde til bæredygtigt protein, men det er aldrig slået igennem på vores breddegrader. Til gengæld kan forarbejdning af almindeligt kløvergræs nu snart indgå i en lang række fødevarer og levere det eftertragtede protein.
- Den store udfordring har været at fjerne farve og bismag, som er en meget forståelig bremseklods for, at vi har lyst til at spise det. Hvis det skal være et reelt alternativ til protein fra f.eks. den industrielle kødproduktion, så skal det først og fremmest falde i vores smag. Bogstaveligt talt. På sigt er jeg overbevist om, at protein fra græs kommer til at spille en større og større rolle i vores fødevareproduktion, simpelthen fordi det er sundt, nemt og bæredygtigt, siger Mette Lübeck, professor på institut for kemi og biovidenskab på Aalborg Universitet.
Mange fordele
Udover potentialet til at indgå som supplement i en lang række fødevarer, har produktionen af protein fra kløvergræs en lang række andre fordele. Kløvergræs er en robust afgrøde, der kræver minimal gødning og kan høstes fem-seks gange årligt. Kløvergræs er en flerårig plante, og binder effektivt både CO2 og nitrogen, hvilket hjælper til at beskytte vores havmiljø. Når proteinet er trukket ud af græsset, består restproduktet af pulp, som kan bruges i vores biogasanlæg. Dermed er der intet, der går til spilde.
- Der er ingen tvivl om, at vi er nødt til at ændre vores fødevareproduktion, hvis vi skal imødekomme biodiversitetskrisen og hjælpe livet tilbage i fjordene og vores kystnære hav. Her er jeg slet ikke i tvivl om, at kløvergræs kan spille en væsentlig rolle, og på globalt plan er potentialet kæmpestort. Vi er allerede i kontakt med flere interesserede samarbejdsvirksomheder, så jeg er meget positiv i forhold til fremtiden, siger Mette Lübeck.
Fakta:
- Fødevareindustrien efterspørger alternative proteinkilder til udvikling af næringsrige plantebaserede produkter.
- Egnet til både industriel produktion og hjemmekøkkenet.
- Kan f.eks. bruges i plantefars, brød og mejeriprodukter.
Kontakt:
- Mette Lübeck, professor, ph.d. og viceinstitutleder, mel@bio.aau.dk, tlf.: 2447 0418
- Simon Danneskiold-Samsøe, journalist og presserådgiver, ssd@adm.aau.dk, tlf.: 3115 7533
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny forskning: EUs milliardstøtte til grænsekontrol fører til overgreb på migranter7.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et omfattende feltarbejde i Tunesien viser, at EUs samarbejde med nordafrikanske lande om grænsekontrol har alvorlige konsekvenser for migranterne. Det fremgår af en ny ph.d.-afhandling fra Aalborg Universitet.
Statskundskab kommer stærkt fra start i Nordjylland6.7.2025 08:31:17 CEST | Pressemeddelelse
Med mange ansøgninger er den nye statskundskabsuddannelse på Aalborg Universitet kommet godt fra start. Samtidig stiger interessen for business-uddannelserne markant.
Ny forskning: "Vi straffer mere, flere og hårdere"1.7.2025 14:15:10 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra AAU har for første gang kortlagt alle ændringer af den danske straffelov siden 1980. Resultatet viser over 900 lovændringer. De fleste ændringer har fundet sted efter år 2000 og har en skærpende karakter.
Forsker: Bonusklubber og nye regnemodeller kan redde den kollektive trafik1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet vurderer, at det vil koste fire trafikdræbte mere hvert år, når 17-årige i dag får lov til at køre bil uden ledsager. Lektor Laura Bang Lindegaard fra Aalborg Universitet peger på nye økonomimodeller og bonusklubber som tiltag, der kan bringe busser og tog ud af den nedadgående spiral.
Undseelig fisk fra 500 mio. år gammel slægt fundet i stort antal i nordjysk bæk30.6.2025 10:09:54 CEST | Pressemeddelelse
Fisken stammer fra de allerførste hvirveldyr, der kom til verden før dinosaurerne. Navnet er bæklampret, og forskere fra Aalborg Universitet har fundet den lille fisk i stort antal i en nordjysk bæk, hvor den ikke tidligere er fundet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum