Landbrug & Fødevarer

Michelin-uddelingen er en vigtig anerkendelse af dansk fødevareproduktion og gastronomi

Del

Landbrug & Fødevarer glæder sig over, at antallet af restauranter med Michelinstjerner er vokset – både i hovedstaden og i provinsen. Michelin-uddelingen er en vigtig anerkendelse af både dansk gastronomi og de danske fødevareproducenter, der hver dag leverer råvarer i absolut særklasse.

Da der i dag blev uddelt Michelinstjerner ved Michelin Guide Ceremony Nordic Countries i Anneberg Kulturpark i Odsherred, var Landbrug & Fødevarer med som partner og repræsentant for det danske fødevareerhverv.

Landbrug & Fødevarer tillægger partnerskabet stor værdi. I tæt samarbejde med turisme-, restaurations- og fødevaresektoren har partnerskabet sikret, at Michelin-uddelingen kommer til Danmark i 2025 og 2026.

– Michelin-uddelingen har stor betydning for Landbrug & Fødevarer – ikke mindst på grund af den markante vækst i antallet af restauranter med Michelinstjerner siden 1983. Stjernerne er med til at positionere Danmark som et gastronomisk foregangsland og som en attraktiv destination for gastro-turister. Samtidig øger stjernerne opmærksomheden omkring danske fødevarer på eksportmarkederne, og understøtter fortællingen om dem som produkter af høj kvalitet, siger Mette Gammicchia, afdelingschef for Marked, Fødevarer & Gastronomi i Landbrug & Fødevarer.

Til aftenens uddeling fik seks nye danske restauranter en stjerne, og en restaurant på Færøerne fik to stjerner.

Det glæder Landbrug & Fødevarer, at antallet af restauranter med Michelinstjerner er vokset – både i hovedstaden og i provinsen. Det gør mad serveret på Michelin-restauranter geografisk tilgængeligt for flere danske gæster og udenlandske turister.

Partnerskabet med Michelin-uddelingen er særligt vigtigt for fødevaresektoren, fortæller Anders Nicolajsen, chefkonsulent for Gastronomi & Foodservice i Landbrug & Fødevarer.

-Bag hver Michelinstjerne gemmer sig ikke kun gastronomisk talent, men også råvarer i absolut topklasse. Fagligheden hos kokkene er meget høj, og det stiller også krav til leverandørerne.
Vi ved, at landbrugerne er stolte af, fortsat at kunne levere råvarer af så høj kvalitet, at de er selvskrevne på Michelin-restauranternes tallerkener. Derfor er Michelinguiden og antallet af stjerner meget vigtigt – den engagerer branchen til at udvikle sig, og skaber muligheder for de mange dygtige producenter, der knokler for at frembringe de råvarer, der gør kokkene i stand til at lave noget af verdens bedste gastronomi, siger han.

Danske fødevareproducenter er en del af succesen

Flere af de producenter, der leverer til Danmarks Michelin-restauranter, oplever samarbejdet med topgastronomien som en uvurderlig del af deres faglige og forretningsmæssige udvikling – blandt andre mejeriet Naturmælk i Sønderjylland.

– Vi er enormt stolte af at være leverandør til mange af landets stjernekokke. Det er en fornøjelse at samarbejde med så dedikerede og ambitiøse køkkener – man kan kun blive stolt, når vores produkter indgår i nogle af de mest kreative og gennemarbejdede retter. Samarbejdet udfordrer os løbende på både kvalitet og produktudvikling. Kokkene stiller høje krav, og det styrker vores forståelse for både nyskabelse og præcision.


– Vi er heldige, at få lov at udvikle nye produkter i tæt dialog med dem. Vores nyerhvervelse, Hårbølle Mejeri, har tilføjet nye nuancer til både mejeriscenen og kokkenes råvarepalet. Og samarbejdet er ærligt – kokkene holder os skarpe og siger til, hvis noget skal justeres. Det skal være den rigtige kvalitet, leveret til tiden. Den gensidige tillid og det fælles fokus på håndværk skaber en vigtig synergi, der hele tiden driver os fremad, siger Leif Jørgensen, direktør i Naturmælk.

Hos Seerupgaard på Amager, der blandt andet leverer økologiske grøntsager til restauranterne, går samarbejdet med restauranterne helt ned i jorden – bogstaveligt talt.

– Det er utroligt spændende at have et tæt samarbejde med køkkener, der udfordrer både, hvad vi kan dyrke, og hvordan det kan bruges. Det er en stærk drivkraft for os at kunne nørde ned i råvarerne og levere helt specifikke grøntsager tilpasset restauranternes ønsker.

– Vi planlægger sæsonen i tæt dialog med køkkencheferne – for eksempel tester vi i år en særlig græskarsort i samarbejde med Alouette, som vi tror, har stort potentiale. Samarbejdet giver masser af energi og motivation til at dykke endnu dybere ned i den nørdede del af faget. Køkkencheferne kommer på smageture i marken og deltager i høstbesøg som en del af menuudviklingen. Det er en kæmpe inspirationskilde og en afgørende drivkraft i vores arbejde med at dyrke produkter med præcis det udtryk og de smagsnuancer, restauranterne drømmer om, siger Neel Seerup Hansen, Seerupgaard.

Danmark er vært for Michelin Guide Ceremony Nordic Countries i både 2025 og 2026 – med Anneberg Kulturpark i Odsherred som ramme i 2025, og Tivoli i København i 2026.

Partnerskabet er resultatet af et samarbejde mellem:
Landbrug & Fødevarer, Food Organisation of Denmark, VisitOdsherred, Anneberg Kulturpark, Geopark Odsherred, Odsherred Kommune, VisitDanmark, Tivoli, Københavns Kommune, Erhvervsministeriet, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, HORESTA, Danmarks Restauranter og Caféer, Dansk Erhverv og Wonderful Copenhagen.

Kontakter

Om Landbrug & Fødevarer

Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder

Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye