EU’s klimamål for 2040 er politisk vigtigt – men klimamæssigt utilstrækkeligt
Et 90 %-mål er et vigtigt skridt i den rigtige retning – men ikke tilstrækkeligt for klimaet, særligt når det kan opfyldes delvist med klimakreditter i stedet for national handling, pointerer Rådet for Grøn Omstilling.

Europa-Kommissionen har i dag fremlagt sit længe ventede forslag til et klimamål for 2040: en reduktion på 90% af drivhusgasudledningerne i forhold til 1990. Politisk er det et vigtigt skridt, at man lægger op til at kunne samle medlemslandene bredt om et forslag inden for anbefalingen. Men klimamæssigt er det utilstrækkeligt – særligt med muligheden for, at landene kan opfylde målet delvist gennem køb af klimakreditter.
“90% reduktion i 2040 er et vigtigt skridt frem, men stadig ikke nok. Det ligger i den lave ende af det anbefalede niveau – EU bør sigte mod 95 % for at sikre tilstrækkelig klimahandling og samtidig styrke sin konkurrenceevne og energisikkerhed. Når målet samtidig kan opfyldes med klimakreditter, risikerer vi at udskyde en reel og fair omstilling.”– Britt Dam, Klima- og energirådgiver, Rådet for Grøn Omstilling
Rådet for Grøn Omstilling anbefaler et mål på mindst 95 % uden brug af klimakreditter og med en lineær reduktionssti frem mod 2040
Med den nødvendige politiske vilje er det både teknologisk og økonomisk muligt. Et ambitiøst 95 %-mål vil ikke blot sætte EU på kurs mod den nødvendige klimaneutralitet allerede i 2045 – det vil samtidig styrke EU’s konkurrenceevne og mindske importafhængigheden af fossile brændstoffer. Dette bakkes op af EU’s egne klimavidenskabelige rådgivere (ESABCC), der vurderer, at tidlig, national omstilling er både realistisk og fordelagtig for EU’s økonomi, innovation og geopolitisk handlekraft. Samtidig advarer de mod, at brugen af klimakreditter vil have negativ effekt på selvsamme, samt undergrave retfærdigheden i EU’s bidrag.
EU har alt at vinde på at gå forrest
Et 95 %-mål vil styrke forsyningssikkerheden, mindske energiregningen og øge investeringerne i fremtidens teknologi. Ifølge Rådet for Grøn Omstillings analyse kan målet nås gennem massiv opskalering af sol og vind, elektrificering af transport, industri og varme samt energieffektivitet. Det vil gøre EU uafhængig af import af fossile brændsler til en årlig værdi af 350 mia. euro.
Samtidig viser en ny rapport fra Det Europæiske Miljøagentur (EEA), at en hurtig udbygning med vedvarende energi og elektrificering kan spare op til 57% på borgernes energiregning allerede i 2030. Der er dermed store økonomiske gevinster at høste ved en ambitiøs klima- og energipolitik.
Derfor opfordrer vi Kommissionen og medlemslandene til at hæve ambitionen og afvise klimakreditter. En hurtig og dyb omstilling er nødvendig for at overholde det begrænsede europæiske CO₂-budget. Et mål på mindst 95 % vil gøre EU til en stærkere global aktør – både klimamæssigt og geopolitisk.
Kontakter
Bjarke MøllerDirektørRådet for Grøn Omstilling
Tlf:+45 5156 1915bjarke@rgo.dkBritt DamKlima- og energirådgiver
Tlf:53740953Tlf:30571310britt@rgo.dkOm os
Rådet for Grøn Omstilling er en uafhængig miljøorganisation, der arbejder for at fremme en grøn og bæredygtig omstilling af samfundet. Det gør vi ved at skabe og formidle viden om grønne løsninger og ved at påvirke politikere, virksomheder og borgere til at træffe grønne valg.
Følg pressemeddelelser fra Rådet for Grøn Omstilling
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Rådet for Grøn Omstilling
Vi svigter fortsat havet – politikerne bør åbne værktøjskassen for godt havmiljø10.3.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
De gældende mål for reduktioner i kvælstofudledning er sat for lavt til at redde havet. For at sikre god tilstand i havet, skal politikerne øge målet for kvælstofreduktioner, iværksætte akut-tiltag og benytte de værktøjer, der kræves for et hav i god tilstand. Ny rapport bringer en række anbefalinger til politikerne.
Ny rapport: Danmark bør sætte turbo på metan-reduktioner12.12.2024 13:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark er stadig langt fra at leve op til the Global Methane Pledge om at reducere metanudledningerne med 30% i 2030 i forhold til 2020. Målet bør desuden hæves til 40-45% for at sikre overholdelse af Paris-aftalen.
Fly: Fokuser på realisering af 2030-målet og drop demonstrationsprojektet10.12.2024 08:36:05 CET | Pressemeddelelse
Det står nu klart, at den grønne indenrigsflyrute, der skulle være i Danmark fra 2025 ikke længere giver god mening. Derfor bør midlerne der er afsat til dette demonstrationsprojekt overføres for at sikre at al indenrigsflyvning i Danmark kan være grøn i 2030., mener miljøorganisationen Rådet for Grøn Omstilling.
Danmark er nu klar til ambitiøse nulemissionszoner!3.12.2024 15:08:37 CET | Pressemeddelelse
Tirsdag har folketinget vedtaget, at Kommunerne nu kan oprette en nul-emmissionszone hvor der som udgangspunkt kun er adgang for biler uden udstødningsrør. Det er et stort fremskridt i forhold til renere luft og mindre støj i byerne, samtidig med at det fremmer en grøn omstilling af køretøjerne, mener miljøorganisationen Rådet for Grøn Omstilling.
Klimaafgift for landbruget er et vigtigt gennembrud, men Danmark skal meget længere18.11.2024 11:04:21 CET | Pressemeddelelse
Danmark tager et skridt i en grønnere retning og bliver det første land i verden til at indføre en klimaafgift for landbruget, og naturen får mere plads med 250.000 hektar ny skov. Både afgiftsmodel og kvælstofregulering af landbruget bør dog forbedres ved genbesøg.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum