Rådet for Grøn Omstilling

Ny rapport: Danmark bør sætte turbo på metan-reduktioner

Del

Danmark er stadig langt fra at leve op til the Global Methane Pledge om at reducere metanudledningerne med 30% i 2030 i forhold til 2020. Målet bør desuden hæves til 40-45% for at sikre overholdelse af Paris-aftalen.

Det viser en ny rapport fra Rådet for Grøn Omstilling, der har kortlagt de nuværende og forventede danske metan-udledninger.

”Metan er en kortlivet, men kraftig drivhusgas, der står for omkring en tredjedel af den globale opvarmning. Et ton metan varmer planeten cirka 30 gange mere end et ton CO2 beregnet over 100 år, men hele 80 gange mere beregnet over 20 år. Vi kan derfor sikre en markant hurtigere effekt på den globale opvarmning gennem reduktioner af metan-udledninger i forhold til reduktioner af CO2-udledninger”, siger Niklas Sjøbeck Jørgensen, seniorrådgiver for fødevarer
og bioressourcer i Rådet for Grøn Omstilling.

I 2021 lancerede EU sammen med USA the Global Methane Pledge (GMP) på COP26, hvilket er et løfte om at reducere de globale metan-udledninger med 30% i 2030 i forhold til 2020. Detteløfte har 158 lande, herunder Danmark, skrevet under på. Fremskrivninger fra Klima, Energi og Forsyningsministeriet viser, at de danske metan-udledninger vil blive reduceret med 10-15% i 2030 i forhold til 2020. Og selv medregnet en effekt fra fodertilsætningsstoffet Bovaer, er der altså behov for mere handling, hvis vi skal bidrage med vores del til en global 30% reduktion i 2030, mener Rådet for Grøn Omstilling.

Den animalske produktion er den største kilde til de danske metan-udledninger 
Rådet for Grøn Omstillings nye rapport kortlægger de danske metan-udledninger, der kommer fra henholdsvis landbrugs-, affalds-, energi- og LULUCF-sektoren. Landbruget er dog den største kilde til metan-udledningerne. I 2023 stod landbruget for hele 80% af de danske metanudledninger. Udledningerne kommer fra den animalske produktion, nemlig fra husdyrenes fordøjelsesprocesser og fra husdyrgødning.

”Vores rapport viser, at vi ikke kan komme udenom en strukturel omstilling af det danske landbrug for at reducere vores metan-udledninger markant og leve op til, hvad vi har skrevet under på i Paris-aftalen og det globale metan-løfte”, siger Lærke Kjærbye-Thygesen, projektmedarbejder for fødevarer og bioressourcer i Rådet for Grøn Omstilling.

Med den grønne trepart har Danmark taget et skridt i den rigtige retning, men aftalen får os ikke i mål. Den grønne trepart, og særligt dens indretning af klimaafgiften, risikerer at fastholde en alt for stor industriel animalsk produktion ud i fremtiden, ved bl.a. at prioritere teknologier som pyrolyse og fodertilsætningsstoffer frem for en reel transformation af vores fødevaresystem, mener Rådet for Grøn Omstilling.

”Klimaafgiften er et vigtigt første skridt, men den er ikke tilstrækkelig til at sikre den grundlæggende omstilling af landbruget, som klimaet, miljøet og naturen kalder på. Med afgiftsmodellen risikerer vi at fastholde en stor og intensiv animalsk produktion i stedet for en strukturel udvikling med fokus på flere plantebaserede fødevarer, færre produktionsdyr og mere økologi”, siger Niklas Sjøbeck Jørgensen, seniorrådgiver for fødevarer og bioressourcer i Rådet for Grøn Omstilling.

Danmark bør sætte et ambitiøst mål for metan-reduktion
Reduktion af metan-udledninger kan skabe hurtige og markante effekter på Danmarks bidrag til den globale opvarmning og ”købe tid” til mere langsigtede CO2-reduktionsstrategier.

Rådet for Grøn Omstilling mener derfor, at der er behov for, at Danmark laver en metanhandlingsplan med et mere ambitiøst reduktionsmål på 40-45% i 2030 i forhold til 2020. Det højere reduktionsmål er nødvendigt for at sikre overensstemmelse med Paris-aftalen og er vurderet omkostningseffektivt og gennemførligt af FN’s miljøprogram. Danmark er det eneste nordiske land, der ikke har lavet en metan-handlingsplan, som det ellers forventes af alle underskrivere af the Global Methane Pledge. En dansk metan-handlingsplan skal indeholde konkrete tiltag og målsætninger for metan-reduktioner i henholdsvis landbruget, affaldssektoren og energisektoren. Det vil vise vejen til at nå reduktionsmålet, og vil sikre at Danmark lever op til sine globale forpligtelser.

”Danmark kan og bør være grønt foregangsland og vise de resterende underskrivere af det globale metan-løfte, at det er muligt at reducere metan-udledningerne betydeligt. Vi har taget skridt i den rigtige retning, men vi skal turde at sætte yderligere tempo på metan-reduktionerne, særligt i landbrugssektoren. En metan-handlingsplan vil være et vigtigt redskab til at sikre markante metan-reduktioner i tråd med det globale metan-løfte,” afslutter Niklas Sjøbeck Jørgensen.

Kontakter

Niklas Sjøbeck JørgensenSeniorrådgiver, Fødevarer og bioressourcerRådet for Grøn Omstilling

Tlf:3318 1945niklas@rgo.dk

Vedhæftede filer

Links

Om os

Rådet for Grøn Omstilling er en uafhængig miljøorganisation, der arbejder for at fremme en grøn og bæredygtig omstilling af samfundet. Det gør vi ved at skabe og formidle viden om grønne løsninger og ved at påvirke politikere, virksomheder og borgere til at træffe grønne valg.

Følg pressemeddelelser fra Rådet for Grøn Omstilling

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Rådet for Grøn Omstilling

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye