Danske virksomheder tager ESG i egen hånd – trods bøvl med data og uklare krav
Den hidtil største danske undersøgelse af ESG-indsatsen blandt danske ledere og virksomheder peger på, at virksomhederne, trods planlagte EU-lempelser, allerede har sat fart på ESG-arbejdet. Men samtidig viser undersøgelsen, at der fortsat er en række store udfordringer, når det gælder om at få sat arbejdet med bæredygtighed i system.

Arbejdet med og dokumentationen af danske virksomheders ESG-indsats er kommet for at blive. Men selvom næsten 85 procent af lederne i virksomhederne vurderer, at arbejdet med ESG giver forretningsfordele, giver det mange steder også stadig store hovedbrud.
Det er et par af konklusionerne i den hidtil største danske undersøgelse af sin slags af danske virksomheders og lederes ESG-arbejde, som præsenteres i ”Trendrapport 2025: Et indblik i danske virksomheders arbejde med ESG”.
Rapporten, som er udarbejdet af Lederne, EY og Danske Bank, understreger, at arbejdet med ESG og bæredygtighed fortsætter ufortrødent i danske virksomheder. EU har ellers annonceret lempelser på området – i form af det meget omtalte ”Omnibus”-lovforslag.
Men ifølge den nye undersøgelse vil 48 procent af de virksomheder/ledere, der kender til lovforslaget, arbejde ”mere” eller på ”samme niveau” som tidligere, når det gælder ESG. Seks procent af de adspurgte melder, at de ikke vil arbejde videre med ESG, mens 14 procent vil arbejde mindre med ESG.
”Rapporten og tallene viser os, at ESG og arbejdet med bæredygtighed ikke kun opleves som et udefrakommende krav. Det er noget, som ledere og virksomheder arbejder med, fordi det giver klare fordele. Så selvom der i øjeblikket er modvind fra bl.a. USA og usikkerhed om lovkrav, fortsætter ledere og virksomheder ESG-arbejdet,” siger adm. direktør i Lederne, Bodil Ismiris.
Behov for klarhed
Blandt de fordele, danske ledere ser ved at arbejde med ESG, peger 63 procent af lederne på et styrket virksomhedsomdømme, mens 51 procent mener, at ESG-arbejdet kan få virksomheden til at fremstå mere attraktiv for investorer, kunder og andre interessenter.
Der er dog også store udfordringer ved ESG-arbejdet. Listen over de største barrierer for virksomheder og ledere toppes af udfordringerne med at skaffe korrekte data (56,7 procent), uklarhed om krav og lovgivning (33,2 procent) og manglende viden (23,7 procent).
”Vi får i rapporten en række indsigter i de udfordringer, som danske virksomheder møder i ESG-arbejdet – både internt og eksternt. Internt har virksomhederne særligt fokus på at fremskaffe korrekte data samt at opbygge viden og kompetencer inden for ESG. Eksternt er det usikkerhed i kunde- og lovkrav på ESG-området, der gør, at mange virksomheder oplever tvivl omkring, hvordan de skal prioritere særligt ESG-rapporteringen fremadrettet,” siger adm. direktør i EY, Jan C Olsen.
Det er særligt klimadata – eksempelvis om virksomhedernes CO2-regnskab, certificeringer og livscyklusberegninger på produkter og løsninger – der efterspørges. Men også sociale data er blevet en efterspurgt valuta, når potentielle kunder stiller krav om data. Mere end hver tredje virksomhed har prøvet at blive bedt om at levere data på egne medarbejdere, og lidt over hver anden bliver spurgt om leverandørdata.
”Vi oplever, at mange virksomheder er positive overfor tiltag, der fremmer deres ESG-aftryk. Som finansielt institut kan Danske Bank rådgive om finansiering af kundernes bæredygtige omstilling. ESG er ikke længere et særskilt tema, men en del af virksomhedens strategi, risici og muligheder. Derfor vil bankerne fokusere mere på emnet og efterspørge data til dialogen,” siger Lars Alstrup, direktør for erhvervskunder i Norden i Danske Bank.
Rapporten bygger på en undersøgelse blandt 945 danske ledere foretaget i april 2025 samt anonyme indtastninger fra 1.711 virksomheder i det gratis, digitale værktøj, ESG Profilen.
Ud over at kortlægge danske lederes og virksomheders ESG-arbejde, så præsenterer den også en række konkrete råd til, hvordan dette arbejde kan optimeres.
Rapporten er vedhæftet denne pressemeddelelse!
ESG Profilen
ESG Profilen er et gratis, strategisk værktøj til bæredygtig omstilling, som hjælper virksomheder og deres ledere under deres arbejde med bæredygtige indsatser.
ESG Profilen tager lederen igennem 4 enkle trin og samler det hele i en overskuelig rapport:
- Hjælper med et overblik over de bæredygtige indsatser virksomheden allerede gør
- Giver et overblik over de krav og forventninger virksomhedens vigtigste interessenter har
- Hjælper med at udvælge og prioritere de ESG-områder, der er vigtige for virksomheden i fremtiden
- Samler den indtastede data og beregner virksomhedens ESG-nøgletal.
Det betyder ESG
- ESG står for "Environmental, Social and Governance" (miljø-, sociale og ledelsesmæssige forhold – ofte også omtalt som bæredygtighed).
- Begrebet er direkte knyttet til en virksomheds forretningsmodel, personalepolitik og hvordan drift, produkter og ydelser understøtter bæredygtig udvikling.
Nøgleord
Kontakter
Lederne: Jesper Melgaard, presserådgiver – tlf. 2769 4569, jem@lho.dk
EY: Carina Milling, PR & Communication – carina.milling@dk.ey.com
Danske Bank: Ulrik Scheibye, pressemedarbejder – ulrs@danskebank.dk
Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Lederne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lederne
Lederne bakker op om ny ordning for international rekruttering30.6.2025 11:33:21 CEST | Pressemeddelelse
Det vil være en tiltrængt støtte til et presset arbejdsmarked, hvis regeringen får gjort det nemmere at rekruttere medarbejdere fra lande udenfor EU. Det mener Lederne, efter regeringen i dag offentliggjorde sit udspil til en ny erhvervsordning for rekruttering af international arbejdskraft.
Effektiviseringer i staten er nødvendige – men kræver mod og teknologi18.6.2025 13:11:06 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens planer om at afbureaukratisere, effektivisere og reducere antallet af statslige stillinger møder forståelse hos Lederne. ”Antallet af statslige ansatte er steget betydeligt de senere år. Det er fornuftigt, at regeringen nu stopper op og ser på, om ressourcerne kan anvendes bedre, siger Bodil Nordestgaard Ismiris,” adm. direktør i Lederne. Hun understreger, at presset på arbejdsmarkedet gør det nødvendigt, at både offentlige og private aktører gentænker, hvordan opgaver løses – og hvilke værktøjer, der tages i brug. ”I en tid med mangel på arbejdskraft er det afgørende, at alle sektorer ser på, hvor der kan arbejdes smartere og mere effektivt, herunder gennem kunstig intelligens. Digitalisering og kunstig intelligens er vigtige redskaber til at frigøre ressourcer fra medarbejdere, som så kan løse opgaver andre steder, og til at bidrage til at forebygge stress og begrænse nedslidning hos medarbejdere. Det gælder også i staten,” siger hun. Bodil Nordestgaard Ismiris hilser det
Seniorer får nyt job som aldrig før30.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I en tid, hvor færre får nyt job, skiller seniorerne sig ud, når de stadigt oftere får ny arbejdsplads.
Styrket partnerskab vil løfte danske virksomheders bæredygtighed7.5.2025 08:04:41 CEST | Pressemeddelelse
EY træder ind i partnerskabet bag det digitale værktøj ESG Profilen sammen med Lederne og Danske Bank. I en tid med en konstant strøm af nye kriser og forandringer er det afgørende, at danske virksomheder får de nødvendige redskaber, så indsatsen for ESG og bæredygtighed ikke drukner i administration og bureaukrati.
Fædres barsel tager fart: Vigtigt skridt mod mere ligestilling11.4.2025 10:03:58 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal viser, at mænd tager næsten 78 procent flere dages barselsorlov efter nye regler om øremærket barsel. Hos Lederne er der begejstring over udviklingen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum