Hæv straffen: 68 procent af danskerne vil slå hårdere ned på dyremishandling
På tværs af køn, alder, politisk overbevisning og bopæl er danskerne enige. Strafferammen for dyremishandling skal hæves fra to til seks år, viser ny meningsmåling.

Hammeren skal falde langt hårdere, hvis man overtræder dyrevelfærdsloven. Helt konkret bakker et markant flertal af danskerne op om, at strafferammen skal lyde på seks år fremfor de nuværende to, hvis man udsætter dyr for vanrøgt. Det viser en meningsmåling, som Verian har foretaget for Dyrenes Beskyttelse.
For nyligt præsenterede Fødevareminister Jacob Jensen (V) 11 tiltag, der omhandler straffen for forbrydelser mod dyr. Ministeren ønsker blandt andet, at den nuværende strafferamme på to år i højere grad bliver udnyttet, så der kommer hårdere straffe, men uden at strafferammen hæves. Det betyder, at man fortsat højst kan idømmes to års fængsel for dyremishandling.
Spørger man derimod befolkningen, så er det ikke ambitiøst nok. I meningsmålingen erklærer knap 68 procent af danskerne sig helt eller delvist enige i, at strafferammen skal hæves til seks år, mens det kun er cirka 15 procent som er helt eller delvist uenige. Samme billede går igen, uanset om man laver opdelingen på alder, køn, politisk overbevisning eller bopæl. Til sammenligning er
”Det er et klart signal, som danskerne sender til de partier, der nu skal forhandle om dyrevelfærdsaftalen. Uanset om du er ung, ældre, rød, blå eller hvor du bor i landet, så er opfordringen den samme: Dyremishandling skal straffes hårdere”, siger Britta Riis, direktør hos Dyrenes Beskyttelse.

Politiet må klare sig uden overvågning og teledata
Dyrenes Beskyttelse bakker op om befolkningens ønske om strengere straffe, og det bunder ikke kun i den præventive effekt og en retfærdighedsfølelse på vegne af dyrene. En strafferamme på seks år medfører også højere prioritering og flere ressourcer til politiets efterforskningsarbejde.
”Med den nuværende strafferamme er det ikke muligt for politiet at bruge teledata, overvågning og aflytning i deres efterforskningsarbejde, hvilket selvsagt er en hæmsko. Bliver strafferammen hævet til seks år, så bliver de værktøjer tilgængelige i dyreværnssager. Det vil i højere grad anerkende dyr som sansende væsener, mens det juridisk vil sidestille dyremishandling med faunakriminalitet, som for eksempel import af ulovlige planter. Det er et helt rimeligt krav at stille på vegne af dyrene”, siger Britta Riis.
Fakta: Sådan blev undersøgelsen udført
Dyrenes Beskyttelse har undersøgt danskernes holdning til en række politiske spørgsmål om dyrevelfærd. De spørgsmål har Verian – tidligere kendt som Gallup og Kantar – undersøgt blandt et repræsentativt udsnit af den voksne befolkning bestående af 1.004 respondenter.
Antal interviews: 1.004
Metode: Interviews i onlinepanel Dataindsamling: Fra 1. maj til 8. maj 2025
Målgruppe: Den danske befolkning på 18 år eller derover, repræsentative i forhold køn, alder, region, uddannelse og parti ved seneste folketingsvalg.
Databehandling: Datamaterialet er vejet efter køn, alder, region, uddannelse og partivalg ved seneste folketingsvalg.
Kreditering: Enhver offentliggørelse af resultater fra undersøgelsen skal ske med angivelse af Verian som kilde.
Nøgleord
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Billeder
![Embedkode: <div class="infogram-embed" data-id="f4d0ec1f-0174-45fb-9d3a-26707d70a2f8" data-type="interactive" data-title="Undersøgelse: højere strafferamme"></div><script>!function(e,n,i,s){var d="InfogramEmbeds";var o=e.getElementsByTagName(n)[0];if(window[d]&&window[d].initialized)window[d].process&&window[d].process();else if(!e.getElementById(i)){var r=e.createElement(n);r.async=1,r.id=i,r.src=s,o.parentNode.insertBefore(r,o)}}(document,"script","infogram-async","https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js");</script>](/data/images/public/11749177/14432144/60804ea2-0dcf-4096-8e6d-78c79797348b-w_240.jpg)

Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Din nysgerrighed får sælunger til at sulte ihjel: Lad dem være i fred9.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
To sælunger er døde. Det er konsekvensen af, at mennesker er kommet for tæt på og har udvist manglende respekt for dyret. Derfor tør moderen ikke nærme sig, og sælungerne har sultet. Dyrenes Beskyttelse kommer med kraftig opfordring til at lade dem være i fred.
Dyrenes Beskyttelse: Sejr for ålen, men torsken kan ikke vente2.7.2025 16:02:09 CEST | Pressemeddelelse
En bred forligskreds om fiskeriaftalen har lyttet til de grønne organisationer og udpeget store beskyttede områder, samtidig med ålen beskyttes bedre.
Skrald fra sommerens fester bliver dødsfælder for dyrene27.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerens mange festivaler og udendørsarrangementer betyder hvert år mere skrald i den danske natur. Skraldet skæmmer ikke blot landskabet, men kan også være livsfarligt for vilde dyr. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at rydde op efter sig, når festen er forbi.
Landbrugets løftebrud: Fortsat 25.000 døde pattegrise om dagen26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal afslører status quo i dansk svineproduktion. Hver dag dør over 25.000 pattegrise i Danmark – det samme niveau som sidste år, trods løfter om forbedringer. Dyrenes Beskyttelse kritiserer den manglende handling og efterlyser konkret regulering frem for frivillige hensigtserklæringer.
Opråb til hundeejere: Disse halsbånd må du ikke længere bruge25.6.2025 14:33:44 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. juli bliver pighalsbånd forbudt for hundeejere i Danmark. Dyrenes Beskyttelse glæder sig over de nye regler og minder om, at stødhalsbånd allerede har været ulovlige i mange år – selvom de stadig formodes brugt i det skjulte.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum