Se billederne: H.M. Dronningen besøgte unikt naturområde med sjældne biller og sommerfugle på Sydsjælland
Tirsdag den 27. maj besøgte H.M. Dronningen WWF Verdensnaturfondens naturprojekt i Knudsskov på Knudshoved Odde. Her oplevede Hendes Majestæt bl.a. sommerfuglen okkergul pletvinge, som i dag er næsten forsvundet fra Sjælland.

Tirsdag den 27. maj besøgte H.M. Dronningen WWF Verdensnaturfondens projektområde i Knudsskov på Knudshoved Odde. Her udsættes bl.a. sommerfuglen okkergul pletvinge, der tidligere var udbredt over store dele af landet, men som nu næsten er forsvundet fra Sjælland. Det var planen, at Dronningen skulle udsætte sommerfuglene under besøget, men det var desværre for koldt. Hendes Majestæt fik dog mulighed for at opleve sommerfuglene, der udsættes, så snart vejret bliver varmere.
”Det er en god dag for naturen. Dronningen har som WWF Verdensnaturfondens protektor set det unikke naturområde i Knudsskov og dagsommerfuglen okkergul pletvinge, som stort set er forsvundet fra Sjælland. Vi har arbejdet på at skabe grundlaget for sommerfuglens liv og håber og tror på, at vi fremover vil se selvreproducerende bestande i området,” siger Mikkel Aarø-Hansen, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
Flere sjældne biller
WWF Verdensnaturfonden har også styrket bestandene af to truede biller, grøn og sort pragttorbist, i naturområdet. som Dronningen fik mulighed for at se på larvestadiet under besøget.
”Vi vil gerne sikre fremtiden for de to store skovbiller, henholdsvis sort pragttorbist og grøn pragttorbist, som begge er ekstremt sjældne i Danmark og truet af udryddelse i hele Europa. Samtidig vil genopretningen af naturen på projektområdet begunstige den yderst sjældne og truede eremit-bille, som ved et lykketræf blev fundet på arealet, og som ligeledes er truet på europæisk plan,” fortæller Mikkel Aarø-Hansen.
Projektet er et af flere danske naturprojekter, som WWF Verdensnaturfonden igangsatte i 2022. Via naturprojekterne genopretter naturorganisationen sammen med en række danske fonde og samarbejdspartnere naturområder, etablerer levesteder og giver en håndsrækning til en række fredede, truede og sårbare danske dyrearter.
Blandt projekterne er et naturområde i Knudsskov på Knudshoved Odde på Sydsjælland, som indtil for 200 år siden var et stort, sammenhængende landskab med et stort antal ikoniske dyre- og plantearter. I alt genskaber WWF sammen med Ravn-Nature et 10 hektar stort areal i området.
Projektet er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal. Projektet er beliggende på jord ejet af Rosenfeldt Gods. Projektet udføres i samarbejde med Vordingborg Kommune og Ravn-Nature. Zoologisk Have København har stået for billeopdræt.
WWF Verdensnaturfondens arbejde for sjældne sommerfugle og biller på Knudshoved Odde omfatter bl.a., at:
- Ti hektar skovområde med ekstraordinær naturværdi tinglyses og sikres for fremtiden.
- At veterantræernes forventede levealder fordobles. For bøg giver det 300 år mere, mens egens alder forventes øget med 400 til 500 år.
- Der etableres cirka otte hektar skoveng/skovlysning.
- Tre sommerfuglearter, der er forsvundne fra Knudshoved Odde, opdrættes og genudsættes over tre år. Okkergul pletvinge betegnes som ”livskraftig” ifølge den danske rødliste, som er en oversigt over uddøde, truede og sårbare arter i Danmark, men er ret sjælden på Sjælland. Brunlig perlemorsommerfugl og markperlemorsommerfugl betegnes som ”Næsten truet” ifølge den danske rødliste. Målet er at etablere livskraftige og selvreproducerende bestande.
- Sikre den ene af Danmarks to sidste bestande af sort pragttorbist ved indsamling, opdræt og udsætning. I alt udsættes 2.000 til 3.000 biller i projektperioden.
- Skabe en genetisk reservebestand af Danmarks sidste bestand af grøn pragttorbist gennem opdræt og udsætning. I alt udsættes 3.000 til 4.500 biller i projektperioden.
WWF’s projektområde ved Knudshoved Odde ligger i tilknytning til et stort EU LIFE-projekt, som er et samarbejde mellem Vordingborg Kommune, Rosenfeldt Gods, Miljøstyrelsen Sjælland, Ravn-Nature og Stiftung Naturschutz Schleswig-Holstein
Kontakter
Mai-Britt NoeHead of Press & MediaWWF Verdensnaturfonden
Tlf:+45 28 93 63 28mai-britt.noe@wwf.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Savannens konge er truet: Løven er uddød i 26 lande27.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Løverne har mistet hele 90 procent af deres levesteder og er gået tilbage med 90 procent siden 1950’erne. Inden 2050 bør løvebestanden være fordoblet, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.
Fra 4.000 til 50.000: Redningsaktion for truet fisk slår vild rekord21.5.2025 10:46:10 CEST | Pressemeddelelse
Der er håb for kritisk truede brakvandsgedder i de sydsjællandske brakvandsområder, hvor det i år er lykkedes WWF og Vordingborg Kommune at sætte titusindvis af geddeyngel ud.
Tatovører tager kampen op for truede dyr15.5.2025 08:46:02 CEST | Pressemeddelelse
Naturen kommer helt ind under huden på danskerne, når tatovører over hele landet fra 16.-22. maj griber nålen og tusser truede dyr i naturens tjeneste.
3D-printede rev designet af skoleelever skal hjælpe naturen i Københavns Havn14.5.2025 06:45:00 CEST | Pressemeddelelse
6. og 7. klasser fra havnenære københavnske skoler brugte tirsdag 13. maj en hel skoledag på at lære mere om livet i Københavns Havn sammen med WWF Verdensnaturfonden og By & Havn.
Stop for USAID koster naturen milliarder9.5.2025 09:23:11 CEST | Pressemeddelelse
USA's bistandsstop får store konsekvenser for naturbevarelse i nogle af verdens mest sårbare naturområder. WWF Verdensnaturfonden advarer om, at bistandsstoppet går ud over alt fra bekæmpelse af krybskytteri, skovrdyning i Amazonas samt beskyttelse af gorillaer og tigere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum