Studerende bruger AI til at hjælpe KOL-patienter
Lungesygdommen KOL er dødelig, men måske kan AI og stemmeprøver gøre en forskel.

Hvert år dør omkring tre millioner mennesker af KOL - Kronisk Obstruktiv Lungesygdom - på verdensplan. En af de sygdomme, der koster flest liv, ifølge WHO. Alene herhjemme dør over 3000 KOL-patienter årligt.
Omkring 400.000 danskere har KOL, men mange af dem ved det ikke - endnu. Og sygdommen kan ikke helbredes. Men KOL-ramte kan få hjælp til at bremse udviklingen af sygdommen.
Det vil tre studerende fra Institut for Datalogi på Aalborg Universitet gerne bidrage til med et nyt forskningsprojekt. Med brug af lydoptagelser og kunstig intelligens. De tre er Tobias Oliver Eberhard, Cuno Sankey-Olsen og Rasmus Hvass Olesen.
Deres idé går ud på at bruge AI til at analysere stemmeprøver fra både KOL-ramte og fra personer, der ikke har fået konstateret den livsfarlige lungesygdom. For at undersøge, om man med lydoptagelser hurtigere kan påvise KOL hos dem, der endnu ikke ved, at de har sygdommen.
"Vi kan allerede nu konstatere, at AI godt kan se særlige ting ved stemmeprøver fra folk med KOL," fortæller Tobias Oliver Eberhard.
”Genial idé”
Det er vigtigt at opdage KOL tidligt. For jo før man opdager sygdommen og starter behandling, jo bedre livskvalitet og længere levetid. Det forklarer professor og overlæge Ulla Møller Weinreich fra Klinisk Institut på Aalborg Universitet og Lungemedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.
"Ved tidlig diagnose har vi mulighed for at hjælpe patienter med livsstilændringer og iværksætte behandling. Og lære dem, hvordan de bedst håndterer deres sygdom og modvirke sygdoms-progression. Så idéen bag de studerendes projekt er genial."
Ulla Møller Weinreich vurderer, at AI-analyse af stemmeprøver har potentiale til at blive et godt screeningsredskab i det fremtidige arbejde med KOL, så det bliver muligt kan finde dem, der skal undersøges nærmere.
"Tiden må vise, om sensitiviteten og specificiteten af undersøgelsen er tilstrækkelig til, at det er muligt,” siger hun.
Superhørelse
"Det vil være fedt, hvis vi kan udvikle noget, der i sidste ende kan bruges i apps, telemedicinsk udstyr eller på hospitaler", siger Tobias Oliver Eberhard.
Lektor Ilhan Aslan fra Institut for Datalogi på Aalborg Universitet er vejleder for de tre studerende, og han ser store fremtidsmuligheder i den forskning, Tobias, Cuno og Rasmus er i gang med.
”Det er kun en af flere muligheder. Der er et stort potentiale i at bruge stemmeanalyse til at forstå, hvad der sker i menneskets krop,” siger Ilhan Aslan, der sammenligner AI-stemmeanalyse med, når læger bruger stetoskop til at lytte på menneskets krop. Med brug af kunstig intelligens bliver det pludselig til "superhørelse".
Kontakter
Tobias Oliver EberhardStuderende, Institut for Datalogi
Tlf:23954917teberh23@student.aau.dkIlhan AslanLektor, Institut for Datalogi, Aalborg Universitet
Tlf:9940 7051ilas@cs.aau.dkPeter WittenJournalist, Aalborg Universitet
Tlf:20294814pewi@adm.aau.dkBilleder

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Forskere: Indfør lydmærkning for boliger14.7.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Støj i boligen kan forringe livskvaliteten væsentligt med mærkbare konsekvenser for sundheden, viser forskning. Derfor foreslår forskere fra Aalborg Universitet at indføre en akustisk mærkningsordning af boliger, som man kender det fra energimærkning.
Forskere bruger AI til at spotte sygdomme og stress hos heste9.7.2025 08:40:53 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet bruger kunstig intelligens til at analysere hestes ansigtsudtryk for at undersøge, hvornår de er stressede eller i smerter. Det skal lægge kimen til nye værktøjer, der kan styrke dyrevelfærden og bekæmpe sygdomme.
Ny forskning: EUs milliardstøtte til grænsekontrol fører til overgreb på migranter7.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et omfattende feltarbejde i Tunesien viser, at EUs samarbejde med nordafrikanske lande om grænsekontrol har alvorlige konsekvenser for migranterne. Det fremgår af en ny ph.d.-afhandling fra Aalborg Universitet.
Statskundskab kommer stærkt fra start i Nordjylland6.7.2025 08:31:17 CEST | Pressemeddelelse
Med mange ansøgninger er den nye statskundskabsuddannelse på Aalborg Universitet kommet godt fra start. Samtidig stiger interessen for business-uddannelserne markant.
Ny forskning: "Vi straffer mere, flere og hårdere"1.7.2025 14:15:10 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra AAU har for første gang kortlagt alle ændringer af den danske straffelov siden 1980. Resultatet viser over 900 lovændringer. De fleste ændringer har fundet sted efter år 2000 og har en skærpende karakter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum