Landdistrikter: Kommunernes økonomiaftale bør sikre velstand til hele landet
Kommunernes økonomiaftale for 2026 er på trapperne, og for Landdistrikternes Fællesråd er det vigtigt, at de særligt vanskeligt stillede kommuner får et tiltrængt økonomisk løft. Organisationen opfordrer desuden til at hæve særtilskudspuljen til 1 milliard kroner.

Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen forhandler i denne tid om rammerne for kommunernes økonomi for 2026. I Landdistrikternes Fællesråd følger formand Steffen Damsgaard forhandlingerne tæt, og han er særligt opmærksom på, hvordan aftalen falder ud for de mange økonomisk pressede landdistriktskommuner, særligt med fokus på land-, ø- og yderkommuner.
- Det er paradoksalt, at vi står i en situation, hvor det økonomiske råderum er imponerende stort og ledigheden er i bund. Men samtidig har mange kommuner svært ved at få pengene til at række, når det gælder basale servicefunktioner og decentrale funktioner, såsom ældrepleje, skole og daginstitutioner.
- Derfor forventer jeg, at økonomiaftalen har fokus på at sikre land-, ø- og yderkommuner økonomisk, så vi får en velfærd i disse områder, som afspejler stigningen i velstanden generelt i samfundet. Vi skal have alle kommunerne med, udtaler formanden.
Hæv særtilskudspuljen til 1 milliard kroner og fasthold finansieringstilskuddet
Sidste år blev særtilskudspuljen til særligt vanskeligt stillede kommuner forhøjet til 800 millioner kroner, men den bør være endnu højere, mener Landdistrikternes Fællesråd.
- Særtilskudspuljen bør hæves til 1 milliard kroner, så den kan tage nogle af de uheldige udsving, som nogle kommuner står overfor, som følge af et tilskuds- og udligningssystem, der bare bliver mere og mere skævt for hvert år der går. For vi må konstatere, at der er behov for flere midler til de kommuner, som har det allersværest. Dertil er den særlige låneramme på minimum 200 millioner kroner også meget afgørende.
- Samtidig opfordrer vi til, at man fastholder det ekstraordinære finansieringstilskud på 1,8 milliarder kroner, som i 2025 blev givet til økonomisk trængte kommuner. I det mindste indtil der kommer et nyt tilskuds- og udligningssystem i 2029.
Steffen Damsgaard er også opmærksom på, at økonomiaftalen forbedrer anlægsrammen for kommunerne:
- Som det er i dag, er det ofte kun de større byer, der har glæde af langt størstedelen af anlægsrammen til nybyg og renovering. Med den kommende økonomiaftale håber jeg, at anlægsrammen vil blive større og rumme alle kommuner, så vi kan løfte bygningsmassen og sikre nødvendige investeringer og tilpasninger dér, hvor behovet også er særligt stort – nemlig i landdistriktskommunerne.
Landdistrikternes Fællesråd forventer desuden, at aftalen vil fortsætte sporskiftet fra sidste års aftale, ligesom der også bør komme en større sikkerhed om ejendomsskatterne.
En langsigtet løsning
Selvom økonomiaftalen er vigtig, så fjerner den ikke behovet for en mere langsigtet løsning, påpeger formanden.
- Uanset udfaldet af økonomiaftalen, så gælder den kun i 2026. Jeg tror, at mange kommuner gerne vil bytte den ud med en gennemtænkt tilskuds- og udligningsreform, der gælder i flere år frem, og som kan sikre, at skævvridningen mellem land og by ikke bliver større i de kommende år.
- Som regeringen selv udtaler det, så skal vi have et Danmark i bedre geografisk balance, afslutter Steffen Damsgaard.
Nøgleord
Kontakter
Helle VendelboPressechefLanddistrikternes Fællesråd
Tlf:31718938hve@landdistrikterne.dkFølg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikter: Løft i kommunernes økonomiaftale – men behov for mere27.5.2025 15:17:27 CEST | Pressemeddelelse
Set i lyset af en stærk dansk økonomi, burde kommunernes økonomiaftale for 2026 i højere grad sikre de økonomisk pressede land- og yderkommuner bedre, mener Landdistrikternes Fællesråd. Organisationen efterlyser desuden en flerårig løsning, hvis skævvridningen mellem land og by ikke skal blive større i de kommende år frem mod en ny tilskuds- og udligningsreform.
Landdistrikter: Lukkelovsaftale giver nye muligheder til butiksliv i mindre hovedbyer og centerbyer27.5.2025 10:52:42 CEST | Pressemeddelelse
Ny lukkelovsaftale vil skabe større fleksibilitet, så butikker i mindre hovedbyer og centerbyer får mulighed for at holde åbent på de sidste lukkedage. Landdistrikternes Fællesråd håber, at det medvirker til mere levende bymidter, særligt til glæde for gæster og turister. Organisationen finder det også vigtigt, at ændringen kun omfatter butikker placeret i bymidten eller lokalcenteret - og ikke butikker i storcentre og stormagasiner.
Landdistrikternes Fællesråd: Ny bestyrelse med både nyvalg og genvalg16.5.2025 12:45:17 CEST | Pressemeddelelse
På Landdistrikternes Fællesråds generalforsamling den 16. maj i Skive var der valg til bestyrelsen. Der blev valgt to nye bestyrelsesmedlemmer, samt genvalg til fem nuværende bestyrelsesmedlemmer. Dermed går organisationen endnu et år i møde med et stærkt mandat i ryggen.
Landdistrikter: Rigide regler for pengeinstitutters udlån bremser erhvervsudvikling og bolighandler16.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Landet over kæmper lokalsamfund i landdistrikterne for at skabe erhvervs- og boligudvikling, men meget stramme regler for pengeinstitutters kreditvurdering spænder ben for udlån, selvom økonomien og tilbagebetalingsevnen er sund hos virksomheden eller den potentielle boligkøber, erfarer Landdistrikternes Fællesråd.
Forenet Kredit og Landdistrikternes Fællesråd åbner ny ansøgningsrunde til Grøn Boligrotation i landdistrikterne8.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forenet Kredit og Landdistrikternes Fællesråd har netop åbnet en ny ansøgningsrunde til projekt Grøn Boligration i Landdistrikterne, som henvender sig til landsbyer landet over. Ambitionen med Grøn Boligrotation er at støtte landsbyer og kommuner i at skabe flere attraktive seniorvenlige boliger og sætte skub i energirenoveringen af landsbyernes eksisterende parcelhuse af ældre dato
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum