WWF Verdensnaturfonden

Fra 4.000 til 50.000: Redningsaktion for truet fisk slår vild rekord

Del

Der er håb for kritisk truede brakvandsgedder i de sydsjællandske brakvandsområder, hvor det i år er lykkedes WWF og Vordingborg Kommune at sætte titusindvis af geddeyngel ud.

Geddeyngel sættes ud i Askeby Landkanal på Møn.
Geddeyngel sættes ud i Askeby Landkanal på Møn. Jonas Lysholdt Ejderskov/WWF Verdensnaturfonden

I de sydsjællandske brakvandsområder lever brakvandsgedden, hvor ferskvand og saltvand mødes. Gedden er tilpasset de særlige levevilkår igennem årtusinder, men de seneste år er fisken stort set forsvundet. Biologer vurderer nu, at brakvandsgedderne omkring Sydsjælland er kritisk truet, og mange steder er de allerede helt forsvundet.

Derfor har WWF Verdensnaturfonden og Vordingborg Kommune indgået et samarbejde for at redde  de truede fisk fra at uddø. Mens det sidste år lykkedes at sætte hele 4.000 geddeyngel ud i vandløb og vådområder, er tallet i år helt oppe på 50.000.

”Vi sætter i en år vild rekord, og det skyldes ene og alene de meget dygtige folk, der står for opdrættet af gedderne. At vi kan sætte 50.000 geddeyngel ud på tværs af Vordingborg Kommune giver virkelig håb for fiskens overlevelse,” siger Jacob Ruskov-Nielsen, biolog hos WWF Verdensnaturfonden.

Geddeynglet er blevet sat ud i Askeby Landkanal på Møn, i Mern Å samt i et genoprettet naturområde ved Oremandsgaard Gods, der sidste år vandt Vordingborg Kommunes natur- og miljøpris.

Beskyt og genopret levesteder
Brakvandsgeddernes tilbagegang skyldes forringelse og tab af deres levesteder. Derfor finder der et sideløbende arbejde sted med at beskytte og genoprette vandløb og vådområder, hvor gedderne gyder.

”Med den grønne trepart og vores øvrige arbejde for er der håb for at få genskabt rovfiskenes habitater. Resultatet af det arbejde og ikke mindst af udsætningen kender vi dog først om 2-3 år, når fiskene vender tilbage for at gyde,” forklarer Jimmi Spur Olsen, biolog i Vordingborg Kommune.

Det er eksperter fra FGU Ringsted, der har stået for det vellykkede opdræt af geddeynglet på deres særlige fiskelinje.

Om projektet
WWF Verdensnaturfondens og Vordingborg Kommunes redningsaktion for brakvandsgedder læner sig op af anbefalingerne fra projekt 'Rovfiskene tilbage til brakvandet’, som blandt andre Fishing Zealand og Lystfisker Danmark står bag.

Der finder lignende projekter sted i blandt andet Næstved Kommune.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye