Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Københavns Kommune vil nedbringe ventetid til ADHD/ADD-tilbud

Del

Ventetiden er i dag alt for lang for voksne københavnere med ADHD/ADD, som har brug for hjælp til at få hverdagen til at fungere bedre. Nu bliver kommunens undervisningstilbud udvidet, så borgerne kan komme hurtigere til.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Manglende overblik og overskud, dårlig koncentration, indre uro og tankemylder. Det er nogle af de ting, der kan følge med, hvis man lever med en opmærksomhedsforstyrrelse som ADHD eller ADD. Udfordringerne kan for nogle borgere blive så store, at det går ud over livskvaliteten og spænder ben for en velfungerende hverdag – i såvel arbejds- eller studiesammenhæng som privat. Derfor tilbyder Københavns Kommune hjælp til voksne københavnere, der har brug for redskaber til at gøre hverdagen lettere, men ventetiden til undervisningstilbuddet er i dag alt for lang.

”Tusindvis af københavnere lever med en diagnose som ADHD eller ADD, og rigtig mange trives heldigvis godt i en normal hverdag med arbejde eller uddannelse. Men for nogle kan udfordringerne være så svære, at de gør hverdagen med job, relationer og vigtige gøremål rigtig svær. Derfor dur det jo ikke, at man i dag møder ventetider, der kan tælles i måneder, ja nærmest år, før man får hjælp. Det gør vi noget ved nu,” siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

Det er i forbindelse med forhandlingerne om den resterende del af dette års budget – den såkaldte Overførselssag – at budgetpartierne på Københavns Rådhus tidligere på foråret afsatte i alt 4,5 mio. kr. ekstra til at øge kapaciteten til undervisningstilbuddet til voksne københavnere med ADHD/ADD. Midlerne skal gå til at ansætte nye medarbejdere og til at udvide de fysiske rammer i Center for Mental Sundhed.

Ventetid er vokset med stigende efterspørgsel

I takt med, at vi som samfund er blevet bedre til at opspore borgere, der har diagnoser som ADHD/ADD, er antal henvisninger også steget. Hvor der i 2022 var ca. 430 henvisninger, var antallet næsten fordoblet to år senere i 2024 – her lå antal henvisninger på over 800. De mange nye henvisninger har givet tilsvarende lange ventetider, og i dag må borgere, der er henvist til tilbuddet, vente i helt op til 16-18 måneder.

”Langt de fleste ønsker at kunne klare sig selv – det gælder selvfølgelig også mennesker med ADHD eller ADD. Men når man har en opmærksomhedsforstyrrelse, så er der nogle ting, der kan blive kan rigtig svære, og som risikerer at spænde ben for, at man fungerer i hverdagen med job eller uddannelse. Tilbuddet handler om hjælp til selvhjælp og om at give borgerne nogle værktøjer til at leve bedre med ADHD. Jeg er virkelig glad for, at vi nu endelig får gjort noget ved de ventelister, som har været alt for lange alt for længe,” siger Cille Hald Egholm (V).

Med de tilførte midler er første skridt nu taget for at hjælpe københavnere med ADHD/ADD til at få hurtigere hjælp. På sigt er målet at nedbringe den gennemsnitlige ventetid til maksimalt seks uger.

Tilbuddet har flyttet adresse

Opmærksomhedsforstyrrelser som ADHD og ADD kan have store konsekvenser for den enkelte, for eksempel kan det for nogle blive svært at indgå i uddannelse, arbejdsliv og sociale fællesskaber. Samtidig har borgere med ADHD/ADD en øget risiko for udvikling af følgesygdomme såsom stress, angst og depression og generelt lavere livskvalitet.

Tilbuddet til voksne med ADHD/ADD består undervisning - individuelt og i hold - med fokus på at lære at mestre de udfordringer, der opstår i hverdagen, for eksempel redskaber til planlægning, pasning af uddannelse eller job og støtte til at etablere og fastholde sociale relationer.

Samtidig med kapacitetsudvidelsen er ADHD/ADD-tilbuddet blevet flyttet fra Center for Specialundervisning for Voksne i Børne- og Ungeforvaltningen til Center for Mental Sundhed, som hører under Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Flytningen blev besluttet i forbindelse med Budget 2025.

Fakta

  • Danske og internationale undersøgelser indikerer, at 3-4 pct. af alle voksne borgere har ADHD/ADD. Det svarer til 16.000-22.000 borgere i Københavns Kommune.
  • Der er løbende blevet tilført ekstra midler til tilbuddet som følge af den stigende efterspørgsel, herunder for eksempel 1,9 mio. kr. i forbindelse med overførselssagen 2022/2023, 4,6 mio. kr. i overførselssagen 2023/2024 og senest 4,75 mio. kr. årligt i 2025-2028 med budgetaftalen for 2025.
  • Tilbuddet har ophæng i Lov om Specialundervisning for Voksne.
  • Læs mere her

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye