Green Power Denmark

Husholdninger med elbil og varmepumpe sparer store beløb hvert år

Del

Husholdninger, som vælger en elbil frem for benzinbil og en varmepumpe frem for gasfyr, sparer i gennemsnit 21.000 kroner om året, viser beregninger fra Green Power Denmark. Derfor bør forbrugerne vælge elektriske løsninger, når de skal skifte bilen og fyret ud. Og politikerne bør sætte skub i en plan for et elektrisk Danmark i 2035.

Green Power Denmark har undersøgt, hvad 200.000 husholdninger, der står over for valget mellem fossil energi og grøn strøm, kan spare om året. Beregningerne tager højde for, at investeringen i en varmepumpe og en elbil kan være større end det fossile alternativ - og at husholdninger har forskellige boliger og biler.

– Hvis man står foran at skulle udskifte sin bil eller sit naturgasfyr, bør valget være nemt. Den elektriske vej er meget mere effektiv og billigere end den fossile, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

- Der er store penge at spare for den enkelte familie. Og der er store penge at spare for samfundet, hver gang en husholdning eller virksomhed begynder at bruge elektricitet i stedet for fossile brændstoffer. Derfor bør politikerne skubbe til udviklingen i langt højere grad, end de gør i dag.

Den gennemsnitlige besparelse for husholdninger, som investerer i en elbil og en varmepumpe er på 21.000 kroner om året. Besparelsen vurderes at stige til 27.000 kroner om året i 2035, hovedsageligt fordi forskellen på benzinprisen og prisen på grøn strøm ventes at blive større i perioden.

Gevinsten ved at vælge elektrisk er større i nogle dele af landet end i andre. Hvis man bor i landdistrikterne, kører man alt andet lige flere kilometer i bil, end hvis man bor i storbyerne. Dermed bliver besparelsen større.

- Familier med lavere indtægter vil opleve, at de får en forholdsmæssigt større gevinst, da udgifterne til energi fylder mere i budgettet. For nogle familier svarer det til, at de får næsten 10 procent mere til sig selv. Det er virkelig noget, de vil kunne mærke, siger Kristian Jensen.

De fleste forbrugere er klar over, at den næste bil skal køre på el. Salget af elbiler stiger fra måned til måned, og senest har regeringen opjusteret det forventede antal elbiler i 2030 til 1,4 millioner.

To tredjedele af alle husholdninger har fjernvarme, og for dem vil en varmepumpe ofte ikke være relevant. Men 15 procent af alle husholdninger har fortsat et naturgas- eller oliefyr.

- Der er stadig alt for mange husholdninger, som udskifter deres naturgasfyr med et nyt fyr. Det virker billigere, fordi den umiddelbare investering er lavere, men man bliver bundet til en ineffektiv og dyrere teknologi i mange år ud i fremtiden. Investeringen i en varmepumpe er tjent hjem på 5-7 år, konstaterer Kristian Jensen

Green Power Denmark anbefaler politikerne, at de fortsætter med at skubbe transportsektoren i en grøn retning, så både personbiler og lastbiler bliver elektriske. Og det er vigtigt, at de hurtigst muligt udfaser brugen af gas og olie til at opvarme boligerne.

Regeringen bør fremlægge en grøn 20-årsplan, som sætter retningen. Og regeringen bør sikre, at vi allerede i 2035 får 60 procent af den energi, vi bruger i Danmark, fra grøn strøm.

- Det er billigere for forbrugerne, og det gør Danmark langt mere robust og sikker. Hvad venter vi på? spørger Kristian Jensen.

Fakta

  • Beregningerne er baseret på data fra over 210.000 danske husholdninger, herunder oplysninger om nuværende boligforhold, antal og type biler, samt husholdningernes indkomst og uddannelsesniveau.
  • Beregningerne sammenligner den årlige økonomiske konsekvens for husholdninger ved at investere i en varmepumpe og elbiler mod alternativet: at investere i enten gas- eller oliefyr samt fossile biler. Sammenligningen dækker fra 2025 og frem til 2035, og den gennemsnitlige gevinst ved at elektrificere er beregnet på tværs af alle de 210.000 husholdninger.
  • Analysen omfatter kun husholdninger, der i 2023 både havde et olie- eller gasfyr samt benzin- eller dieselbiler. Der fokuseres desuden udelukkende på husholdninger, der bor i parcel-, række-, kæde- eller dobbelthuse med et beboeligt areal under 350 m² og som ejer - eller leaser - maksimalt to fossile biler. De 210.000 husholdninger dækker over ca. 500.000 borgere.
  • Ved valg af bil antages det i beregningerne, at husholdningerne investerer i biler af samme størrelse som deres nuværende fossile bil(er), og at de – i det fossile alternativ – vælger samme brændstoftype, som de allerede benytter i dag (benzin eller diesel). For boligopvarmning antages det tilsvarende, at husholdningerne i det fossile scenarie investerer i samme type varmeløsning, som de aktuelt har (gas- eller oliefyr).
  • Forskelle i husholdningernes kørselbehov er opgjort på kommuneniveau og baseret på DTU’s transportvaneundersøgelse.
  • Anskaffelsespriser og driftsomkostninger for forskellige biltyper er baseret på Transportministeriets TERESA-model.
  • Energipriser og afgiftssatser bygger på Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets klimafremskrivning 2024 samt Transportministeriets opgørelser.
  • Husholdningernes disponible indkomst anvendes til at relatere de økonomiske gevinster og vise, hvor stor en andel gevinsten udgør af den enkelte husholdnings økonomi. Det gør det muligt at sammenligne gevinsterne på tværs af både kommuner og befolkningsgrupper. Ved opgørelse efter uddannelsesniveau tages der udgangspunkt i det højeste fuldførte uddannelsesniveau i husholdningen.
  • Selvom langt de fleste husholdninger allerede er tilsluttet fjernvarme, og mange nuværende gasfyr forventes konverteret hertil, vil den fremtidige fjernvarmepris for den enkelte husholdning afhænge af lokale forhold – såsom udbygningsomkostninger og den nuværende og fremtidige varmeproduktion. Det gør det vanskeligt at beregne en generel pris for fjernvarme ved konvertering af gas- og oliefyr. Analysen viser derfor udelukkende den økonomiske gevinst ved at elektrificere gennem et skifte til individuelle varmepumper.

Nøgleord

Kontakter

Links

Green Power Denmark

Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.

Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark

Grøn energi er billigst, men det har aldrig været dyrere at sætte vindmøller og solceller op30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Vi står i en omstillingskrise, der kan få betydelige konsekvenser for både vores forsyningssikkerhed og klimaet. Alligevel blev der sidste år opstillet langt færre vindmøller og solceller end nødvendigt for at nå det politiske mål om en firedobling af vedvarende energi på land. Det skyldes særligt, at de politisk bestemte omkostninger for at opstille sol og vind er steget eksplosivt de seneste seks år, viser en analyse fra Green Power Denmark.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye