Mangel på D-vitamin er forbundet med øget risiko for ADHD, skizofreni og autisme

Del

Forskere fra Aarhus Universitet finder i hidtil største studie klar sammenhæng mellem lavt D-vitaminniveau hos nyfødte og senere udvikling af ADHD, skizofreni og autisme.

Vores studie tyder på at D-vitamin er en selvstændig faktor, der kan bidrage til risikoen (for at udvikle psykiske lidelser), og som vi faktisk har en mulighed for at påvirke," siger Preben Bo Mortensen.
Vores studie tyder på at D-vitamin er en selvstændig faktor, der kan bidrage til risikoen (for at udvikle psykiske lidelser), og som vi faktisk har en mulighed for at påvirke," siger Preben Bo Mortensen. AU Foto

I verdens største befolkningsundersøgelse af sin art har forskere fra Aarhus Universitet, University of Queensland og Statens Serum Institut påvist, at nyfødte med D-vitaminmangel har øget risiko for senere at udvikle psykiske lidelser som ADHD, skizofreni og autisme.

Forskerne har analyseret data fra 1,4 millioner mennesker, heriblandt 82.600 personer, som fik diagnosticeret en psykisk lidelse i løbet af barndom og tidlig voksenalder.

”Studiet bekræfter vores hypotese om, at lavt D-vitamin-niveau under graviditeten kan påvirke fostrets udvikling, og det viser, at der specielt er en sammenhæng med de tilstande vi har undersøgt, som man mener kan have med hjernens tidlige udvikling at gøre – altså ADHD, skizofreni og autisme,” siger professor og centerleder Preben Bo Mortensen fra Center for Registerforskning på Aarhus Universitet.

Bekræfter tidligere resultater

Det er Professor John McGrath fra University of Queensland i Australien, der i forbindelse med et Niels Bohr-professorat ved Aarhus Universitet har stået i spidsen for undersøgelsen, og studiet er baseret på data fra danske sundhedsregistre.

Studiet undersøgte seks psykiske lidelser, herunder depression, bipolar lidelse, skizofreni, ADHD, autisme-spektrum-forstyrrelser og anoreksi.

Sammenhængen mellem lavt D-vitamin-niveau ved fødslen og øget risiko for psykiske lidelser var tydeligst for skizofreni, ADHD og autisme.

Undersøgelsen bekræfter resultater af tidligere studier, men adskiller sig i både omfang og metode.

”Vi baserede studiet på den såkaldte IPSYCH-kohorte, hvor vi kombinerede data fra de danske sundhedsregistre med analyser af blodprøver fra Dansk Neonatal Screening Biobank. Det gav os et unikt datagrundlag, som ikke findes tilsvarende andre steder i verden,” forklarer Preben Bo Mortensen.

Selvstændig faktor

Flere tidligere studier af både mennesker og dyr har vist, at D-vitamin spiller en vigtig rolle i hjernens udvikling hos fostre og små børn.

Preben Bo Mortensen understreger, at psykiske lidelser er komplekse tilstande, der har mange genetiske og miljømæssige årsagsfaktorer.

”Men vores studie tyder på at D-vitamin er en selvstændig faktor der kan bidrage til risikoen, og som vi faktisk har en mulighed for at påvirke,” siger han.

Der findes allerede retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen om, at gravide kvinder og børn op til fireårsalderen bør tage D-vitamin-tilskud.

”Vores forskning bekræfter vigtigheden af disse anbefalinger, og vi opfordrer til, at man følger dem,” siger Preben Bo Mortensen.

Bag om forskningsresultatet: 

Studietype: Epidemiologisk studie

Samarbejdspartnere: University of Queensland og Statens Serum Institut

Ekstern finansiering: Danmarks Grundforskningsfond, Lundbeck Fonden

Evt. interessekonflikt: ingen

Link til videnskabelig artikel publiceret i The Lancet Psychiatry: https://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(25)00099-9/abstract

Nøgleord

Kontakter

Professor Preben Bo Mortensen
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed – Center for Registerforskning
pbm.ncrr@au.dk
Telefon: 87165359

Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye