Historisk milepæl: Aarhus Universitet kan nu tildele doktorgrad i veterinærvidenskab
Det er en stor dag for veterinærvidenskaben i Danmark. Aarhus Universitet har netop opnået retten til at tildele doktorgraden i veterinærvidenskab – doctor medicinae veterinariae (dr.med.vet.). Dette markerer en milepæl for universitetet, der først etablerede sin veterinæruddannelse i 2024 - og nu, blot et år senere, kan uddele den højeste akademiske titel inden for faget.

Doktorgraden er den mest prestigefyldte akademiske udmærkelse, som et dansk universitet kan tildele.
Den gives som en anerkendelse af en forskers betydelige videnskabelige indsigt og modenhed, samt en afhandling, der bringer videnskaben et væsentligt skridt videre.
"Interessen for denne doktorgrad er allerede tilstede på vores institut – og nu er det endelig en realitet. At kunne tage en doktorgrad i veterinærmedicin er et enormt skridt fremad for faget. Med flere doktorer i veterinærmedicin styrkes hele forskningsområdet markant," siger institutleder og professor på Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab ved Aarhus Universitet, Charlotte Lauridsen.
Hidtil har det kun været Københavns Universitet, der kunne tildele denne ærefulde grad, men nu kan Aarhus Universitet også stå som udbyder af den veterinærvidenskabelige doktorgrad.
En lang tradition for veterinæruddannelse i Danmark
Veterinæruddannelsen har en dybt forankret historie i Danmark. Den blev grundlagt i 1773 ved kongelig resolution, hvor P.C. Abildgaard som den eneste lærer etablerede en veterinærskole.
Senere, i 1858, åbnede Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole (KVL) på Frederiksberg, som i 1935 begyndte at tildele egne doktorgrader i veterinær- og landbrugsvidenskab. Efter KVLs fusion med Københavns Universitet (KU) i 2007 har KU haft monopol på den veterinærvidenskabelige doktorgrad – indtil nu.
Faktaboks: Hvad er en doktorgrad?
- Højeste akademiske grad: En doktorgrad er den mest prestigefyldte akademiske titel, som et dansk universitet kan tildele.
- Krav: Tildeles til forskere, der har opnået betydelig videnskabelig indsigt og har bidraget væsentligt til deres fagområde.
- Afhandling: Kandidaten skal skrive og forsvare en omfattende videnskabelig afhandling.
- Specialisering: Doktorgraden gives inden for specifikke videnskabelige discipliner, f.eks. medicin (dr.med.), jura (dr.jur.), naturvidenskab (dr.scient.) og veterinærvidenskab (dr.med.vet.).
- Internationalt anerkendt: Doktorgraden er en globalt anerkendt akademisk titel.
Med denne udvidelse af akademiske muligheder cementerer Aarhus Universitet sin position som en af landets førende institutioner for forskning og uddannelse.
Universitetet tilbyder nu et bredt udvalg af doktorgrader på tværs af fagområder, herunder medicin, jura, psykologi, naturvidenskab og nu også veterinærvidenskab.
Styrket akademisk landskab
Denne udvikling betyder, at Danmark nu har to stærke universiteter, der kan drive forskning og uddannelse på højeste niveau inden for veterinærvidenskaben.
”Det er en sejr for både de studerende, forskningen og samfundet som helhed. Aarhus Universitets nye status som udbyder af dr.med.vet. er et vigtigt skridt fremad for veterinærprofessionen i Danmark med nyskabende forskning og innovation inden for dyresundhed og veterinærmedicin," siger Charlotte Lauridsen.
Faktaboks: Aarhus Universitet kan således tildele følgende doktorgrader:
Arts:
Doktorgraden i filosofi - doctor philosophiae (dr.phil.)
Doktorgraden i pædagogik - doctor pædagogiae (dr.pæd.)
Doktorgraden i teologi - doctor theologiae (dr.theol.)
Doktorgraden i antropologi - doctor scientiarum anthropologicarum (dr.scient.ant.)
Doktorgraden i erhvervssprog - doctor linguae mercantilis (dr.ling.merc)
Health:
Doktorgraden i medicin - doctor medicinae (dr.med.)
Doktorgraden i odontologi - doctor odontologiae (dr.odont.)
Aarhus BSS:
Doktorgraden i jura - doctor juris (dr.jur.)
Doktorgraden i psykologi - doctor psychologiae (dr.psyk.)
Doktorgraden i statskundskab - doctor scientiarum politicarum (dr.scient.pol.)
Doktorgraden i økonomi - doctor oeconomices (dr.oecon.)
Doktorgraden i erhvervsøkonomi - doctor mercaturae (dr.merc.)
Natural Sciences:
Doktorgraden i naturvidenskab - doctor scientiarum (dr.scient.)
Technical Sciences:
Doktorgraden i teknik - doctor technices (dr.techn.)
Doktorgraden i veterinærvidenskab - doctor medicinae veterinariae (dr.med.vet.)
Links
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Havet gemmer på fremtidig kviksølvforurening i Grønland12.6.2025 04:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske forskere har vist, at der kan ligge hundrede af års gammel kviksølvforurening i havene, som vil fortsætte med at påvirke dyr og planter.
Gylle, græs og grønne løsninger10.6.2025 11:17:59 CEST | Pressemeddelelse
En ny dansk undersøgelse viser, at restprodukter fra biogas – herunder rester af gylle og græs – kan blive nøglen til mere effektiv og bæredygtig gødning i økologisk landbrug. Med innovative metoder og overraskende resultater peger forskere fra Aarhus Universitet på, hvordan vi kan udnytte næringsstoffer bedre, mindske spild og styrke udbytterne – uden at gå på kompromis med de økologiske principper.
Besøg AU Viborg – se forsøgsmarkerne og mød forskerne6.6.2025 13:42:50 CEST | Pressemeddelelse
DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug og AU Viborg inviterer landmænd og landbrugsrådgivere til en spændende eftermiddag med fokus på aktuel forskning og praktiske løsninger til fremtidens landbrug. Arrangementet giver en unik mulighed for at få faglig inspiration og ny viden direkte fra forskerne bag forsøgene.
Revolution i kortlægning: grundlaget for nedbringelse af Danmarks CO₂-emission fra lavbundsjorde4.6.2025 07:34:00 CEST | Pressemeddelelse
Forestil dig en fremtid, hvor vi kan kortlægge Danmarks lavbundsjorde med en præcision, der aldrig før er set. Det er målet for ReDoCO2-projektet, der er finansieret af Innovationsfonden Danmark. Projektet er et samarbejde mellem virksomhederne I-GIS og SkyTEM og Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet, Aalborg Universitet og Region Midtjylland.
Arktis skrumper langsommere end forventet29.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I 40 år har forskere fra hele verden målt plantebiodiversiteten i Arktis. Nu er studiet, som er verdens største af sin slags, tilendebragt, og det viser meget konkret, hvordan den globale opvarmning ændrer verdens mest sårbare økosystemer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum