Ukraines landbrugsminister besøger AU Viborg
Ministeren kommer for at se særlig teknologi, der kan gøre en stor forskel for genopbygningen af landet. Et bioraffinaderi, der kan forvandle græs til foder, fibre og brændstof.

Som en del af et tre-dages besøg i Danmark, slår Ukraines landbrugsminister, Vitali Koval mandag d. 12. maj vejen forbi AU Viborg.
Her skal han besøge AU Viborgs unikke forskningsfaciliteter, hvor forskere udvikler nye teknologier til at udvinde alt fra brændstof, materialer til at erstatte plastik og tekstiler, proteiner til humane fødevarer og foder.
Siden Ruslands invasion af Ukraine har landet, et af de største landbrugslande i verden, tabt omkring 80 milliarder dollars alene inden for landbruget.
Hele 20 procent af landbrugsarealerne kan lige nu ikke udnyttes – enten fordi de er besatte af Rusland, ligger i frontlinjen eller er blevet fyldt med miner. Det tilbageværende landbrug bidrager desuden afgørende til at finansiere krigsindsatsen, da det står for omkring 60 procent af landets eksportindtægter.
Landbruget spiller en afgørende rolle for Ukraine – både nu og når krigen engang slutter, og landet skal genopbygges. Desuden har Danmark og Ukraine et tæt samarbejde omkring udviklingen af ukrainsk landbrug, så sektoren kan understøtte landets optagelse i EU.
I begge sammenhænge kan AU Viborgs ekspertise og viden komme i spil, siger professor Uffe Jørgensen, fra Institut for Agroøkologi, der skal ledsage den ukrainske minister på rundturen.
- Vores resultater viser, at vi kan fordoble udbyttet og halvere nitratudvaskningen. Det kan vi, fordi græsmarker ikke skal pløjes op, men kan stå grønt hele året, mens vi høster en tre-fire gange på én sæson.
- Normalt har græs ikke den samme værdi som eksempelvis korn, men ved hjælp af vores bioraffinaderi kan vi forædle græsset til en række andre produkter, som har høj værdi. Ikke bare mad og foder til dyrene, men også energi og materialer. Alt sammen noget, jeg er sikker på, Ukraine vil mangle, når krigen slutter – og som kan gøre dem mere uafhængige.
Besøget foregår fra 15.30-17.00 mandag d. 12. maj 2025.
Vi mødes ved hovedindgangen til AU Viborg, Blichers Allé 20 kl. 15.30 – herfra kører vi rundt til tre forskellige lokationer i området: Biobase, Bioraffinaderiet samt Agrovoltaic – en forsøgsmark med afgrøder og solceller på samme område.
Journalister er velkomne, men I bedes melde jeres ankomst til jkk@au.dk eller +45 93 50 81 48 senest kl. 10.00 på dagen.
Fra Ukraine deltager:
-
Landbrugsminister, Vitaliy Koval
-
Vicelandbrugsminister, Oksana Osmachko
-
Departementschef i styrelsen for udvikling af landområder, fiskeri og fødevarer, Vladyslav Neveseliy
Desuden deltager Poul Jacob Erikstrup, ambassaderåd fra den danske ambassade i Ukraine, professor Uffe Jørgensen, samt seniorforsker Steen Henrik Møller og postdoc Dar’ya Vodolazs’ka.
OBS. Rundturen foregår på engelsk.
Kontakter
Jeppe Kyhne KnudsenJournalist og videnskabsformidlerFaculty of Technical Sciences, Aarhus Universitet
Tlf:93508148jkk@au.dkFølg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Aarhus Universitet indgår i ny videnskabelig alliance9.5.2025 18:07:25 CEST | Pressemeddelelse
Fem af Europas førende forskningsinstitutioner indenfor landbrug, fødevarer og life sciences lancerer the European Science Alliance for Agriculture and Food (ESAAF) som skal understøtte omstillingen af EU's landbrug- og fødevaresektor.
Maskiner, der kan se forskel på frø6.5.2025 13:25:46 CEST | Pressemeddelelse
Fremtidens landbrug er ikke kun store traktorer og droner i luften. Nu er også den ydmyge frøanalyse på vej ind i den digitale tidsalder. Et nyt studie fra Aarhus Universitet og TystofteFonden viser, hvordan kunstig intelligens og billedgenkendelse kan revolutionere en af landbrugets mest manuelle discipliner.
Arvesølvet i grænselandet6.5.2025 13:22:12 CEST | Pressemeddelelse
Et krigsår, fire marker og en idé, der voksede frem af den sandede jord i det sydligste Jylland. I dag – mere end 80 år senere – står markforsøget i Jyndevad stadig som et monument over tålmodig videnskab. Og det er mere aktuelt end nogensinde.
Danske elever undersøger jordens sundhed i Astras Masseeksperiment 202528.4.2025 13:15:02 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan har jorden det egentlig? Det spørgsmål dykker tusindvis af danske skoleelever ned i, når de i år deltager i Astras Masseeksperiment 2025 – et landsdækkende projekt, hvor teori og praksis mødes i jordhøjde.
Ny teknologi kan give 50% mere grøn gas fra biogasanlæg25.4.2025 09:18:33 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Universitet har netop modtaget en millionbevilling til at udvikle og bygge en prototype på en ny biogas-teknologi, der gør det muligt at opskalere ganske betragteligt på både eksisterende og nye biogasanlæg: ”Det er mange års forskning, der kommer ud i den virkelige verden.”
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum