Aarhus Universitet indgår i ny videnskabelig alliance
Fem af Europas førende forskningsinstitutioner indenfor landbrug, fødevarer og life sciences lancerer the European Science Alliance for Agriculture and Food (ESAAF) som skal understøtte omstillingen af EU's landbrug- og fødevaresektor.

Den nye forskningsalliance ESAAF sigter mod at bidrage til den fælleseuropæiske ambition om at skabe bæredygtige, konkurrencedygtige og omstillingsparate fødevaresystemer. EU's beslutningstagere står i den forbindelse overfor flere presserende dilemmaer. ESAAF vil fungere som en hub og en dedikeret videnskabelig stemme i politiske diskussioner om fødevaresystemer og sikre, at fremtidige strategier understøttes af velfunderet og uafhængig forskning.
Tre af de stiftende medlemmer af ESAAF understreger følgende:
- ”Vi er helt overbeviste om, at den excellence- og praksisdrevne videnskabelige ekspertise, som vi tilbyder i ESAAF, vil komme til at spille en central rolle i den igangværende og kommende omstilling af den europæiske landbrugs- og fødevaresektor. Som en af grundlæggerne bag ESAAF er vi meget opsatte på at styrke forbindelsen mellem forskning og politik til fordel for hele Europe,” siger Eskild Holm Nielsen, Dekan på Faculty of Technical Sciences på Aarhus Universitet.
- ”Videnskab bør spille en grundlæggende rolle i arbejdet med at omstille Europas fødevaresystemer. ESAAF kommer til at bygge en afgørende bro mellem videnskab og politik ved at hjælpe EU med at navigere i de komplekse udfordringer indenfor landbrugs- og fødevareområdet. Vi er overbeviste om, at fødevare- og landbrugspolitik har brug for en grobund af fakta for at lykkes” siger Sjoukje Heimivaara, chef for Wageningen Universitet og Forskning, Holland.
- ”På trods af løbende forsøg på at styrke Europas økosystemer for forskning og innovation indenfor landbrugs- og fødevaresektoren, findes der ingen koordineret indgang til at samarbejde med forskningssektoren på europæisk plan,” understreger Phillipe Mauguin, CEO i INRAE, Frankrig.
En fælles videnskabelig front
De stiftende medlemmer af ESAAF repræsenterer tilsammen en geografisk sammensat koalition med stærke videnskabelige traditioner for forskningsbaseret myndighedsbetjening.
- Aarhus Universitet (AU) – Danmark
- Julius Kühn-Institut (JKI) – Tyskland
- National Research Institute for Agriculture, Food and Environmet (INRAE) – Frankrig
- Wageningen University & Research (WUR) – Holland
- Warsaw University of Life Sciences (WULS) – Polen
Tilsammen stiller disse institutioner årtiers videnskabelig excellence, innovation og erfaringsbaseret viden til rådighed for de politiske beslutningstagere i Bruxelles. ESAAF er ikke begrænset til de fem institutioner og forventer en udvidelse med organisationer fra forskellige regioner med akademiske kvalifikationer indenfor landbrug og fødevarer.
Videnskab for bæredygtig effekt og vækst
ESAAF tilbyder at være en europæisk repræsentant for forskning indenfor landbrug og fødevarer ved at tilbyde uafhængig og specialiseret videnskabelig ekspertise; for eksempel til at understøtte Europa Kommissionen og andre aktører involveret i European Board on Agriculture and Food (EBAF).
Som supplement til eksisterende institutioner såsom Joint Research Centre (JRC) og Science Advice Mechanism (SAM), fokuserer ESAAF specifikt på kompleksiteten og diversiteten i landbrug og fødevaresystemer for at sikre, at regionale særpræg og de seneste videnskabelige fund præger EU politik.
De primære funktioner i ESAAF indebærer at:
- Levere hurtige, målrettede og ajourførte videnskabelige input til politiske diskussioner og processer
- Fungere som en platform for koordineret og tvær-europæisk forskningsrådgivning på landbrugs- og fødevareområdet
- Sikre synergier for eksisterende netværk og forhindre duplikeringer
- Understøtte koordination og lancering af nye forskningsinitiativer på linje med de europæiske udfordringer indenfor landbrug og fødevarer
Kontakter
Brian VinterProdekanFaculty of Technical Sciences, Aarhus Universitet
Tlf:+4528751421vinter@au.dkFølg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Nu kan alle hjælpe med at overvåge naturen i Lille Vildmose18.6.2025 07:28:31 CEST | Pressemeddelelse
I Lille Vildmose er en ny aktivitet i gang, hvor helt almindelige mennesker kan være med til at overvåge naturens udvikling. Aktiviteten er finansieret af projektet Wet Horizons og handler om at inddrage alle, der har lyst, i arbejdet med at genskabe og beskytte moserne.
Elvira vil gøre op med 40 år gamle tal: Vi skal opdatere den måde, vi udregner metanudledning fra grise17.6.2025 12:58:16 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt projekt på Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab vil opdatere beregningsgrundlaget for metanudledning fra grise, så de nationale emissionsopgørelser i fremtiden bliver mere retvisende.
Havet gemmer på fremtidig kviksølvforurening i Grønland12.6.2025 04:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske forskere har vist, at der kan ligge hundrede af års gammel kviksølvforurening i havene, som vil fortsætte med at påvirke dyr og planter.
Gylle, græs og grønne løsninger10.6.2025 11:17:59 CEST | Pressemeddelelse
En ny dansk undersøgelse viser, at restprodukter fra biogas – herunder rester af gylle og græs – kan blive nøglen til mere effektiv og bæredygtig gødning i økologisk landbrug. Med innovative metoder og overraskende resultater peger forskere fra Aarhus Universitet på, hvordan vi kan udnytte næringsstoffer bedre, mindske spild og styrke udbytterne – uden at gå på kompromis med de økologiske principper.
Besøg AU Viborg – se forsøgsmarkerne og mød forskerne6.6.2025 13:42:50 CEST | Pressemeddelelse
DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug og AU Viborg inviterer landmænd og landbrugsrådgivere til en spændende eftermiddag med fokus på aktuel forskning og praktiske løsninger til fremtidens landbrug. Arrangementet giver en unik mulighed for at få faglig inspiration og ny viden direkte fra forskerne bag forsøgene.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum