ROCKWOOL Fonden

Familieforsker: Fertilitetskrisen er overdrevet

Del

Vi får færre børn og nye fremskrivninger af befolkningstallet i Danmark tegner et dystert billede af fremtiden. Men en ny analyse ser mere optimistisk på sagen, for børnene lader bare vente på sig, mens flere og flere kommende mødre tager en længere uddannelse.

Der har været heftig debat de seneste par år om, hvorvidt vi danskere nu også får børn nok. Fødselsraterne, dvs. hvor mange børn hver kvinde får, er faldet til 1,47 barn i 2024, og senest har en rapport forudsagt, at den vil falde til 1,3 barn per kvinde. Det har ført til bekymringer om faldende frugtbarhed, mødres (måske for) høje alder, og risikoen for at den danske befolkning skrumper ind. Forskningsprofessor ved ROCKWOOL Fonden, Peter Fallesen, maner dog til besindighed i en ny analyse, hvor han forklarer, hvorfor vi ikke bør forvente et kraftigt fald i antallet af børnefødsler.

”Antallet af fødsler i 2024 er relativt lavt, ja, men vi vil nok indhente det tabte, når de mange kvinder, der er begyndt på en længere uddannelse, bliver færdige og begynder at få børn,” siger Peter Fallesen.

Overordnet set er vi vidner til to tendenser, der sammen forklarer, hvorfor fødselstallet er så lavt lige nu. Den ene er, at kvinder med kortere uddannelser er begyndt at få færre børn, og den anden er, at flere kvinder tager længere uddannelser. Når kvinder tager længere uddannelser, sker der typisk det, at de udsætter, hvornår de begynder at få børn. Der er ingen tegn på, at kvinder med lange uddannelser hen over deres levetid får markant færre børn end tidligere, men de får dem senere i livet end andre.

Faldet i fertiliteten opstår altså hovedsageligt hos kvinder med kortere – eller ingen – uddannelse, og dem bliver der færre og færre af. Flere kvinder får længere uddannelser, og det betyder, at de får flere børn, end de ville have fået, hvis de ikke tog uddannelsen. Men de får dem til gengæld senere i livet. Hvis man måler fertiliteten ved at se på et øjebliksbillede af, hvor mange børn, der bliver født af kvinder i forskellige aldre i et bestemt år, så betyder disse tendenser altså, at vi måler et lavere niveau end hvad kvinderne vil ende op med.

De pessimistiske fremskrivninger af fertiliteten tager ikke højde for forskydningen af tidspunktet for første fødsel på grund af længere uddannelse, og det betyder, at de kommer til at undervurdere fertiliteten i fremtiden.

DREAM-gruppen, der også foretager befolkningsfremskrivninger, forventer en fødselsrate på 1,7 barn per kvinde, hvilket Peter Fallesen vurderer til at være mere realistisk.

1,7 barn per kvinde er fortsat under det såkaldte reproduktionsniveau, og flere kan derfor fortsat være bekymrede for, om befolkningen skrumper. Til dem vil Peter Fallesen minde om, at den danske fødselsrate har ligget under reproduktionsniveauet siden slutningen af 1960’erne, uden at det har afholdt den danske befolkning fra at vokse markant.

”Vi skal huske, at befolkningsvækst ikke udelukkende stammer fra fødsler. Den danske befolkning vokser også fordi, vi lever længere, og fordi vi de sidste mange årtier har modtaget flere indvandrere, end der er emigreret,” siger Peter Fallesen.

Se analysen her: www.rockwoolfonden.dk/udgivelser/faa-foedsler-boer-ikke-skabe-panik-kvinder-med-uddannelse-faar-boern-og-dem-bliver-der-flere-af

Kontakter

Om ROCKWOOL Fonden

ROCKWOOL Fonden er en upartisk og selvfinansieret fond. Vi leverer uafhængig forskning og viden om mulige løsninger på samfundets udfordringer.

ROCKWOOL Fonden blev etableret i december 1981, hvor seks medlemmer af Kähler-familien overdrog hvad der svarer til 25 % af aktierne i ROCKWOOL International. Fra starten var det et erklæret mål at bidrage med uafhængig, troværdig forskning til gavn for brede dele af befolkningen, og dette er siden blevet komplementeret med tilvejebringelse af viden om mulige løsninger på de udfordringer, samfundet står overfor. 

For både forskning og interventioner er det overordnede mål at bidrage til en styrkelse af velfærdsstatens sociale og økonomiske bæredygtighed ved at skabe ny og uafhængig viden om og mulige løsninger på samfundsmæssige udfordringer.

Følg pressemeddelelser fra ROCKWOOL Fonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra ROCKWOOL Fonden

Pigers karakterforspring skyldes i høj grad nye eksamensformer14.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Forskellen mellem drenge og pigers karakterer ved folkeskolens afgangseksamen stiger, men pigernes forspring skyldes ikke alene flid og øget faglighed. Ny analyse viser, at størstedelen af forskellen i karakterer skyldes, at piger præsterer bedre ved en bestemt type afgangsprøver – nemlig de prøver, hvor eleverne forbereder et oplæg forud for eksamensdagen. Og den slags prøver er der kommet flere af de seneste ti år.

Nogle lærere giver bestemte elevgrupper lavere karakterer8.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Når man sammenligner årskarakterer for drenge og piger, der får samme karakter ved eksamen, så ligger drengenes årskarakterer i gennemsnit lavere, viser en ny analyse af mere end 400.000 danske elevers afgangsresultater. Også ikke-vestlige elever og elever med kortuddannede forældre ser ud til at blive bedømt for lavt, når lærerne giver årskarakterer. Det kan tyde på, at lærerne tager mere end elevens faglige niveau med, når de giver karakterer – fx elevens adfærd i klassen.

Belastninger i barndommen skaber stort brug af sundheds- og sociale ydelser27.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Mange børn, der vokser op med alvorlige belastninger eller traumer, får i voksenlivet et stort brug af sundhedssystemet, de bliver oftere dømt for kriminalitet, og de bruger sociale ydelser mellem dobbelt og otte gange så ofte, som personer, der vokser op uden væsentlige belastninger. Det viser ny forskning, der har fulgt en halv million danskeres livsbane frem til 40-års alderen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye