Belastninger i barndommen skaber stort brug af sundheds- og sociale ydelser
Mange børn, der vokser op med alvorlige belastninger eller traumer, får i voksenlivet et stort brug af sundhedssystemet, de bliver oftere dømt for kriminalitet, og de bruger sociale ydelser mellem dobbelt og otte gange så ofte, som personer, der vokser op uden væsentlige belastninger. Det viser ny forskning, der har fulgt en halv million danskeres livsbane frem til 40-års alderen.

En svær barndom er ikke altid noget man vokser fra. Tværtimod kan det ofte spores langt ind i voksenlivet, hvis man vokser op i fattigdom eller med sygdom eller traumer i familien. Det dokumenterer en gruppe forskere fra Københavns Universitet og ROCKWOOL Fonden, der har fulgt godt en halv million danske børn fra fødslen og frem til 40-års alderen.
Med registerdata for både børnenes og forældrenes sundhed, indkomst, uddannelse og kontakt til retssystemet, har forskerne undersøgt, hvordan børn, som oplever forskellige former for belastninger i barndommen, klarer sig senere hen i livet.
Specifikt har de set på deres brug af offentlige ydelser i den tidlige voksenalder (frem til 40-års alderen) på tværs af tre systemer i Danmark: Sundhed, sociale ydelser og retsvæsen.
Tre forskellige typer belastninger i barndommen
Ved hjælp af en statistisk model* inddelte forskerne alle børn født i perioden 1980-1991 (567.035 personer) i tre grupper alt efter hvilken type alvorlig belastning, der har præget børnenes liv, fra de var 0-16 år. Forskerne skelnede her mellem:
- Belastninger pga. materielle afsavn (fx fattigdom eller forældres langvarige arbejdsløshed).
- Belastninger i form tab eller risiko for tab (fx alvorlig sygdom eller dødsfald i familien).
- Indikatorer på en belastet familiedynamik (fx skilsmisse, psykisk sygdom i familien, forældres alkohol- eller stofmisbrug, anbringelse uden for hjemmet).
Med afsæt i disse tre typer belastninger identificerede forskerne fem grupper børn, der oplevede forskellige grader af disse stressbelastninger i barndommen:
- 48,3 % af børnene (ca. 274.000 personer) voksede op uden eller kun med få belastninger.
- 22,6 % var vokset op med materielle afsavn tidligt i livet (fx relativ fattigdom og/eller en forælder, der i længere tid var arbejdsløs i barnets tidlige liv. (0-5-års alderen)).
- 17,8 % var vokset op med vedvarende materielle afsavn (ud over de første fem år).
- 7,7 % mistede en forælder eller en søskende eller oplevede i barndommen, at et nært familiemedlem havde alvorlig somatisk sygdom, der kunne have ført til død.
- Og en lille gruppe på ca. 3,6 % af alle børnene (godt 20.000 personer) blev placeret i gruppen ”høj belastning,” som er karakteriseret ved at de har oplevet et højt (og stigende) antal årlige belastninger i alle tre dimensioner. I denne gruppe findes også de børn, som blev anbragt udenfor hjemmet og/eller oplevede forældres misbrug eller psykisk sygdom.
Børnene i gruppen, der er vokset op med høj belastning på flere dimensioner, skiller sig ud på flere måder: Hovedparten (57%) er født af forældre med kort uddannelse (mindre end 9 års skolegang i alt) og en forholdsvis stor del af disse børn (12%) er født af teenagemødre.
” Det er børn, som i udgangspunktet har færre ressourcer til at bakke dem op gennem barndommen, så de har i udgangspunktet mindre at ”stå imod med,” når familien rammes af kriser og belastninger. Dermed er de også meget mere afhængige af, at samfundet griber dem, siger Naja Hulvej Rod, der er leder af Copenhagen Health Complexity Center og professor i epidemiologi ved Københavns Universitet.
“Stor-brugere” af sundhed, sociale ydelser og retsvæsen
Herefter kortlagde forskerne de fem gruppers brug af sociale ydelser, sundhedsydelser og deres kontakter til retssystemet i perioden fra 18-40 år, og definerede her de ”højintensive brugere” af hver af de tre typer af offentlig service. (se definition i faktaboks) Og analysen dokumenterer markante forskelle:
Alle fire grupper, der havde oplevet belastninger eller traumer i barndommen, havde et højere brug af offentlige ydelser end gruppen med lav belastning. Men især gruppen af børn, som har oplevet ”høj belastning” i barndommen, udvikler sig til ”stor-brugere” af offentlige ydelser i voksenlivet:
Deres brug af retsvæsen og sundhedsydelser er tre gange så højt, som børn, der er vokset op uden væsentlige belastninger. Og brugen af sociale ydelser er otte gange højere. (5% for gruppen ”lav belastning” og 40% for gruppen ”høj belastning.”)
”Det er nogle ganske voldsomme tal, som viser, at nogle familier er fanget i en cyklus af dårligt helbred, sociale problemer og kriminalitet, og at dette i høj grad viderefører ulighed fra den ene generation til den næste,” siger Signe Hald Andersen, der er interventionschef og forskningsprofessor i ROCKWOOL Fonden.
Et samlet billede af en hårdt ramt befolkningsgruppe
Tidligere forskningsstudier har på tilsvarende vis identificeret en sammenhæng mellem belastninger tidligt i livet og fx øget risiko for dårligt helbred, socioøkonomiske problemer eller øget kriminalitet. Her har det dog typisk kun været én type belastning, der er blevet analyseret eller én type brug af offentlige ydelser.
Undersøgelsen her samler for første gang effekten af flere forskellige typer af belastninger i barndommen og dokumenterer sammenhængen mellem belastninger i barndommen og den uforholdsmæssigt høje brug af tre kritiske offentlige servicesystemer på samme tid.
”For første gang får vi et fuldt billede af en gruppe borgere, som er særligt hårdt ramt – ikke bare af en men af mange typer af belastninger. Det giver en mere nuanceret forståelse af, hvordan barndomstraumer og stressbelastninger er forbundet med vedvarende problemer langt ind i voksenlivet,” siger Naja Hulvej Rod.
Forskernes resultater beskriver, hvor ressourcekrævende de langsigtede konsekvenser af store stressbelastninger og traumer i barndommen kan være både for individet og for de offentlige servicesystemer herunder sundhed, sociale ydelser og retsvæsen.
”Det overraskede os, at selv personer der ”kun” vokser op med enkelte typer af belastninger – fx fattigdom eller tab eller bare trussel om tab - også i høj grad udvikler et øget forbrug af de offentlige systemer. Det viser, at det ikke kun er personer med de mest alvorlige belastninger, som oplever, at deres barndom trækker forstyrrende spor langt ind i voksenlivet,” siger Signe Hald Andersen.
Mulighed for tidlige indsatser
Forskningsresultaterne beskriver dermed også, hvor meget der er at vinde for både individet og velfærdssamfundet ved at forebygge, at tidlige belastninger på denne måde bliver grundlaget for langvarige sociale- og sundhedsmæssige problemer.
Forskerne peger på, at hvis vi som samfund ønsker at bryde denne negative cyklus, kan fagprofessionelle, fx lærere og pædagoger, have gavn af øget viden om konsekvenserne af tidlige barndomstraumer og behovet for at gribe ind.
”Personalet i dagtilbud og skoler kan fx spille en vigtig rolle ved at opdage de børn, der oplever alvorlig stressbelastning i hjemmet. Det giver mulighed for at støtte familien, for på den måde at forsøge at forebygge yderligere problemer,” siger Signe Hald Andersen fra ROCKWOOL Fonden.
Resultatet af forskernes analyse giver også ny viden til de personer i sundheds- og socialsystemet og i retsvæsenet, der skal håndtere unge voksne, der ”møder op i systemet” med en kompleks ”bagage af belastninger,” der ofte forstærker hinanden.
”Vores resultater understreger behovet for tidlige, integrerede indsatser, der ikke kun har fokus på et bestemt problem, men som adresserer den samlede situation, disse unge kan stå i, når de er vokset op med væsentlige belastninger. Fx kan der være brug for en koordineret indsats på tværs af sundheds-, social- og retssystemerne, for at støtte dem i at komme ind på en mere positiv livsbane,” siger Naja Hulvej Rod.

FAKTA:
Forskernes definition af forskellige typer belastninger i barndommen:
Ved hjælp af årlige data for alle børnene samt statistiske modeller, der kan finde forskellige mønstre i data på tværs af de forskellige typer af belastninger, identificerede forskerne de fem grupper nævnt ovenfor og vist i figuren.
Disse modeller var baseret på, hvor mange årlige eksponeringer af forskellige typer stressbelastninger eller traumer, barnet oplevede fra sin fødsel til 16-årsalderen på tværs af tre dimensioner:
MATERIELLE AFSAVN: Korte eller længerevarende perioder med fattigdom i familien og/eller forældrenes langtidsarbejdsløshed.
TAB I FAMILIEN - eller risiko for tab: Dødsfald eller alvorlig somatisk sygdom hos forældrene eller en søskende.
BEALASTET FAMILIEDYNAMIK - fx forældres alkohol- eller stofmisbrug, skilsmisse, psykisk sygdom i familien, at barnet anbringes udenfor hjemmet.
Gruppen med høj belastning i barndommen er fx karakteriseret ved at have oplevet et højt og stigende antal årlige eksponeringer af belastning i alle tre dimensioner.
*Om statistiske modeller:
Forskerne anvender i projektet her statistiske modeller, der leder efter mønstre i data og
Forskningsartiklen er udgivet I The Lancet Public Health, d. 13.12.2024
Kontakter
Signe Hald AndersenInterventionschefROCKWOOL Fondens Interventionsenhed
Tlf:+45 20 69 82 82SHA@RFINTERVENTION.DKJanni Brixenjournalist og pressekonsulent ROCKWOOL Fonden
Tlf:26235501jbr@rockwoolfonden.dkOm ROCKWOOL Fonden
ROCKWOOL Fonden er en upartisk og selvfinansieret fond. Vi leverer uafhængig forskning og viden om mulige løsninger på samfundets udfordringer.
ROCKWOOL Fonden blev etableret i december 1981, hvor seks medlemmer af Kähler-familien overdrog hvad der svarer til 25 % af aktierne i ROCKWOOL International. Fra starten var det et erklæret mål at bidrage med uafhængig, troværdig forskning til gavn for brede dele af befolkningen, og dette er siden blevet komplementeret med tilvejebringelse af viden om mulige løsninger på de udfordringer, samfundet står overfor.
For både forskning og interventioner er det overordnede mål at bidrage til en styrkelse af velfærdsstatens sociale og økonomiske bæredygtighed ved at skabe ny og uafhængig viden om og mulige løsninger på samfundsmæssige udfordringer.
Følg pressemeddelelser fra ROCKWOOL Fonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ROCKWOOL Fonden
Familieforsker: Fertilitetskrisen er overdrevet16.5.2025 09:05:33 CEST | Pressemeddelelse
Vi får færre børn og nye fremskrivninger af befolkningstallet i Danmark tegner et dystert billede af fremtiden. Men en ny analyse ser mere optimistisk på sagen, for børnene lader bare vente på sig, mens flere og flere kommende mødre tager en længere uddannelse.
Pigers karakterforspring skyldes i høj grad nye eksamensformer14.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forskellen mellem drenge og pigers karakterer ved folkeskolens afgangseksamen stiger, men pigernes forspring skyldes ikke alene flid og øget faglighed. Ny analyse viser, at størstedelen af forskellen i karakterer skyldes, at piger præsterer bedre ved en bestemt type afgangsprøver – nemlig de prøver, hvor eleverne forbereder et oplæg forud for eksamensdagen. Og den slags prøver er der kommet flere af de seneste ti år.
Nogle lærere giver bestemte elevgrupper lavere karakterer8.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når man sammenligner årskarakterer for drenge og piger, der får samme karakter ved eksamen, så ligger drengenes årskarakterer i gennemsnit lavere, viser en ny analyse af mere end 400.000 danske elevers afgangsresultater. Også ikke-vestlige elever og elever med kortuddannede forældre ser ud til at blive bedømt for lavt, når lærerne giver årskarakterer. Det kan tyde på, at lærerne tager mere end elevens faglige niveau med, når de giver karakterer – fx elevens adfærd i klassen.
Mor mister over 30.000 kroner på én måneds ekstra barsel7.5.2025 10:48:09 CEST | Pressemeddelelse
Mor har fortjent mere end blomster på Mors dag, for moderskabet har også en høj økonomisk pris. En enkelt måneds ekstra barsel vil med lavere pensionsindbetalinger og renter koste nye mødre over 30.000 kr. 15 år efter fødslen, viser ny forskning. Forsker understreger, at barsel ikke kun har kortsigtede konsekvenser for løn og karriere, men også langsigtede økonomiske følger.
Grå kommuner i 2045: Her vil op mod halvdelen være over 60 år16.4.2025 09:49:16 CEST | Pressemeddelelse
Vi lever længere og får færre børn, og det vil ændre danmarkskortet radikalt. Om bare 20 år vil 31% af den danske befolkning være over 60 år, men de gråhårede er ujævnt fordelt: I 14 kommuner vil op mod halvdelen af borgerne nemlig være 60+.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum