Danske Medier

Private medier styrker demokratiet: Ny analyse viser stor bredde og kvalitet i dansk nyhedsproduktion

Del

En ny analyse dokumenterer, at frie og uafhængige medier står bag en stigende andel af egenproducerede nyheder med bred tematisk og geografisk dækning. Det bekræfter, at de private medier løfter en stor og afgørende demokratisk opgave, vurderer Danske Medier.

Ny analyse viser, at andelen af egenproducerede nyhedshistorier er steget markant fra 36 % i 2008 til 66 % i 2024.
Ny analyse viser, at andelen af egenproducerede nyhedshistorier er steget markant fra 36 % i 2008 til 66 % i 2024.

De private danske medier dækker hele landet, satser på egne historier og leverer journalistik, der binder demokratiet sammen og sikrer på den baggrund et stærkt fundament for en oplyst offentlighed. Det understreger analysen ’Den digitale nyhedsuge’ fra Center for Nyhedsforskning på Roskilde Universitet, som blandt andet dokumenterer, hvordan frie og uafhængige medier producerer et bredt og væsentligt nyhedstilbud – med særligt fokus på egenproduceret indhold, geografisk bredde og emnemæssig mangfoldighed.

Analysen viser, at andelen af egenproducerede historier er steget markant fra 36 % i 2008 til 66 % i 2024. Det afspejler en bevidst strategi fra mediernes side om at prioritere unikke historier, der har værdi for borgerne. Udviklingen vidner om et medielandskab, der i stigende grad sætter kvalitet over kvantitet.

”Mens techvirksomhederne dominerer vores informationsstrømme med algoritmestyret indhold, står de danske medier som en af demokratiets stærkeste allierede. Analysen understreger, at frie og uafhængige medier formår at levere kvalitetsjournalistik med dybde, relevans, perspektiver og samfundsmæssig værdi,” siger Dicle Duran Nielsen, adm. direktør i Danske Medier.

Dagbladene – både landsdækkende, regionale og lokale – står for størstedelen af de egenproducerede nyheder (58 %), mens fritstående webmedier (17 %), som dækker over en bred vifte af digitale nyhedsaktører, samt fagmedier og magasiner (13 %) spiller en voksende rolle, når det kommer til andelen af egenproducerede historier. Denne udvikling afspejler et pluralistisk medielandskab, hvor mange typer medier bidrager med forskellige vinkler og emner.

Ingen nyhedsørkener i Danmark
Det geografiske spænd i dækningen er samtidig markant. Alle 581 danske stednavne, som analysen har undersøgt, optræder i nyhedsdækningen i den pågældende uge. Det understreger, at der ikke findes egentlige nyhedsørkner i Danmark – alle egne af landet dækkes af medierne, selvom intensiteten varierer.

Medier, der dækker Region Nordjylland og Region Hovedstaden, står for henholdsvis 4 % og 7 % af den samlede nyhedsproduktion, mens Region Midtjylland (17 %) og Region Syddanmark (21 %) tegner sig for en væsentligt større andel. Det skyldes blandt andet, at der er flere nyhedsmedier med base i disse to regioner. De landsdækkende medier står for størstedelen af produktionen med 42 %.

De mest dækkede emner er lokalstof, erhverv, sport, udland og kriminalstof. Dækningen er relativt ens geografisk, men varierer noget mellem medietyperne.

"Det viser, at medierne tager deres demokratiske ansvar alvorligt. Danske medier sikrer både lokal og national dækning og bringer perspektiver fra hele landet ind i den fælles offentlige samtale. Mediepluralisme er afgørende i et velfungerende demokrati – især i en tid med desinformation og en fragmenteret offentlighed," siger Dicle Duran Nielsen.

Nøgletal fra analysen:

  • Andelen af egenproducerede nyheder er steget fra 36 % i 2008 til 66 % i 2024.

  • Dagblade står for 58 % af den samlede egenproduktion. Fritstående webmedier bidrager med 17 %, fagmedier med 13 %, mens TV og Radio står for 12 %.

  • 581 geografiske lokaliteter omtales redaktionelt i nyhedsugen – København blev nævnt flest gange. Derefter følger Aarhus, Odense og Esbjerg.

  • Der blev produceret færrest nyheder af medier i Region Nordjylland (4 %), Region Hovedstaden (7 %) og Region Sjælland (9 %). Derimod stammer 17 % fra Region Midtjylland og 21 % fra Region Syddanmark. Landsdækkende nyheder udgør 42 % af den samlede produktion (baseret på mediernes egen geografiske indberetning i Infomedias database).

  • De mest dækkede emner er lokalstof, erhverv, sport, udland og kriminalstof.


Om undersøgelsen
Denne rapport er udarbejdet i et samarbejde mellem Roskilde Universitet og Danske Medier, baseret på data fra Infomedia. Dataindsamlingen er finansieret af Danske Medier, men rapportens indhold er forfatterne alene ansvarlige for.

Analysen bygger på digital tekstanalyse af redaktionelt indhold i uge 46, 2024. Undersøgelsen afspejler et medielandskab i forandring – præget af 25 års teknologiske og politiske skift. Metoden adskiller sig fra tidligere målinger, men resultaterne er sammenlignelige med tidligere nyhedsuge-analyser med en reliabilitet på 95-97 %.

Find undersøgelsen her

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Foto: Jette Schrum
Download

Vedhæftede filer

Om Danske Medier

Danske Medier arbejder for det frie ord, den uafhængige presse og sunde rammevilkår for en pluralistisk mediebranche. Vi er en brancheorganisation for private medievirksomheder med en medlemskreds, der tæller 250 danske lokale og regionale medier, niche- og fagmedier samt landsdækkende dagblade, aviser og netmedier.

Følg pressemeddelelser fra Danske Medier

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Medier

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye