Rapport om betalingsvillighed giver ikke det fulde billede
Roskilde Universitets rapport om danskernes betalingsvillighed for nyhedsmedier rejser flere spørgsmål, end den besvarer. Det mener Danske Medier, der efterlyser en bredere og mere nuanceret undersøgelse af samspillet mellem public service og private medier.

I dag har Center for Nyhedsforskning på Roskilde Universitet offentliggjort en rapport om danskernes betalingsvillighed for nyhedsmedier. Rapporten konkluderer blandt andet, at brugere, som abonnerer på private medier, også i højere grad benytter sig af nyheder fra public service-medier. På den baggrund udleder forskerne, at public service kan have en positiv effekt på betalingsvilligheden – den såkaldte crowding in-effekt. Det er en tolkning, som Danske Medier ikke genkender.
”At hævde, at public service-medierne fungerer som en appetitvækker på nyheder og dermed styrker markedet for de private medier, strider mod den virkelighed, vores medlemmer møder. Det er som at sige, at en gratis all you can eat-buffet øger vores lyst til straks derefter at betale for et restaurantbesøg. Det virker ikke logisk,” siger Dicle Duran Nielsen, adm. direktør i Danske Medier.
Flere medier oplever tværtimod, at netop public service-mediernes dominerende markedsposition fører til fravalg af betalingsabonnementer hos brugerne. Det understøttes blandt andet af tal fra Kantar Gallup (2023), hvor næsten halvdelen af de danskere, der ikke abonnerer på et nyhedsmedie, peger på gratis alternativer – herunder DR – som hovedårsagen til ikke at betale.
Ny og bredere undersøgelse er nødvendig
Danske Medier mener desuden, at Roskilde Universitets rapport indeholder metodisk usikkerhed, der ikke fremstår tydeligt nok i rapportens overordnede konklusioner. Det er en væsentlig svaghed.
Afslutningsvis i rapporten nævner forskerne, at deres rapport ikke kan bruges til at afvise crowding out-hypotesen. De skriver samtidig, at det kan skyldes, at ikke-betalende brugere generelt er mindre nyhedsinteresserede, og at det er denne forskel – ikke public service – der forklarer variationen i betalingsadfærd. Denne væsentlige usikkerhed bør i højere grad afspejles i rapportens fremstilling og konklusioner.
Netop derfor kommer Danske Medier med et konstruktivt forslag, som kan bidrage til at give et mere fyldestgørende billede:
”Hvis vi skal have en kvalificeret debat om public service-mediernes rolle og effekt, er det nødvendigt med en ny og bredere undersøgelse. Den skal tage højde for både abonnementsadfærd, annonceøkonomi, det konkrete medieindhold og ikke mindst de private mediers erfaringer. Først da kan vi tale om et reelt oplyst grundlag, der kan danne grobund for en kvalificeret diskussion om public service-mediernes effekt på betalingsvilligheden,” siger Dicle Duran Nielsen.
Rapporten kan læses her
Fakta
- Gratis nyhedsalternativer, herunder DR, er den primære årsag til, at danskere ikke køber abonnement på et nyhedsmedie. 48 % af personer, som ikke abonnerer på nyhedsmedier, angav gratis alternativer, herunder DR, som hovedårsagen til ikke at betale for nyheder.
Kilde: Kantar Gallup 2023
- Når danskere, der bruger dr.dk, bliver spurgt om, hvad de ville gøre, hvis dr.dk ikke længere var tilgængeligt, er det tydeligt, at størstedelen (74 %) har en række forskellige muligheder, de ville benytte sig af for at få nyheder. Kun 17 % angiver, at de ville forvente at få færre nyheder, hvis dr.dk ikke var tilgængeligt.
Kilde: Kantar Gallup 2023
Nøgleord
Kontakter
Mads ScheuerKommunikationschefDanske Medier
Tlf:31224806msc@danskemedier.dkBilleder

Om Danske Medier
Danske Medier arbejder for det frie ord, den uafhængige presse og sunde rammevilkår for en pluralistisk mediebranche. Vi er en brancheorganisation for private medievirksomheder med en medlemskreds, der tæller 250 danske lokale og regionale medier, niche- og fagmedier samt landsdækkende dagblade, aviser og netmedier.
Følg pressemeddelelser fra Danske Medier
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Medier
Markant stigning i danskernes brug af onlinenyhedsmedier siden Trumps indsættelse15.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Siden præsident Donald Trump vendte tilbage til Det Hvide Hus, er danskernes strømning til de publicistiske onlinenyhedsmedier steget betydeligt. Især kvinder og yngre mediebrugere driver udviklingen.
Ny aftale sikrer synshandicappede adgang til lokale nyheder4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske Medier og Dansk Journalistforbund – Medier & Kommunikation har indgået en aftale med Det Kgl. Biblioteks Nota-service, som sikrer synshandicappede adgang til lokale medier og nyheder via lyd. Aftalen løber i første omgang til udgangen af 2026.
Danske Medier og Jobindex indgår forlig i sag mod Google27.2.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ankesagen mod Google om krænkelse af Jobindex' rettigheder trækkes tilbage efter, at parterne har indgået forlig.
Ukrainian Media Fund relocates to the Nordics and becomes Ukrainian Media Fund Nordic18.12.2024 11:00:34 CET | Pressemeddelelse
The Ukrainian Media Fund is transitioning from the German Marshall Fund to Nordic leadership. The fund will operate under the new name Ukrainian Media Fund Nordic, which has headquarters in Denmark.
Dansk Online Index udvider med 95 sites og introducerer Netværksliste2.12.2024 11:37:11 CET | Pressemeddelelse
Fra i dag indeholder Dansk Online Index 95 nye sites og en helt ny Topliste kaldet Netværkslisten, som skal tilbyde udbydere af digitale annoncesalgsnetværk at optræde aggregeret. STEP Network fra JFM er indtil videre det første digitale annoncesalgsnetværk på listen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum