Region Hovedstaden vil bekæmpe opioidmisbrug og stoppe bekymrende udvikling blandt unge
Region Hovedstaden lancerer nu en plan, der skal nedbringe brugen af opioider på hospitaler og hos de praktiserende læger. Bedre styring af lægeordinerede opioider, et samarbejde med gymnasier og et øget fokus på samarbejde om emnet på tværs i sundhedsvæsnet skal sikre, at færre bliver afhængige af de stærkt vanedannende smertestillende midler.
Opioider kan være livsfarlige. De bruges til at behandle smerter, men de er også stærkt vanedannende. I USA har opioidkrisen kostet hundredtusindvis af liv, og i Danmark ser man nu en stigende brug af illegale opioider – især blandt unge. Derfor lancerer Region Hovedstaden en ny plan, der skal dæmme op for forbruget af opioider i regionen.
"Vi tager opioidproblemet alvorligt. Vi kan heldigvis ikke sammenligne os med USA, men alligevel ser vi en bekymrende udvikling herhjemme. Vi vil være på forkant og sikre, at både sundhedsvæsenet og samfundet generelt har de rette værktøjer til at bremse misbrug," siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S).
Styrket indsats i hele sundhedsvæsenet og samfundet
Region Hovedstadens nye plan skal gøre en forskel for borgere og patienter ved at mindske risikoen for afhængighed og hjælp til dem, der har brug for det.
For patienterne betyder det, at brugen af opioider bliver mere kontrolleret. Hospitaler og praktiserende læger skal have øget fokus på, hvornår, hvor meget og til hvor lang tid smertestillende midler som morfin, tramadol og oxycodon udskrives.
Det betyder blandt andet, at hospitaler skal udlevere det nødvendige antal tabletter ved udskrivelse i stedet for at udstede recepter på for store pakninger. På den måde får patienterne ikke store mængder opioider med hjem, som risikerer at havne i forkerte hænder.
Øget viden skal forebygge misbrug
Unge er særligt udsatte, når det kommer til at eksperimentere med euforiserende stoffer, herunder opioider, og flere gymnasier oplever, at stofferne er blevet lettere at skaffe.
Region Hovedstaden vil i samarbejde med gymnasierne, give lærere og skoleledere den nyeste viden på området, så de kan genkende tegn på problemer og handle i tide. Der er et politisk ønske om at udbrede samarbejdet til alle ungdomsuddannelser i regionen, da problemet desværre gælder for unge på tværs af uddannelser.
Bedre samarbejde med kommuner og praktiserende læger
Region Hovedstaden møder de unge, når de indlægges til akut behandling efter en forgiftning, eller når de selv ønsker at komme ud af afhængighed.
Derfor sætter regionen fokus på samarbejdet mellem hospitaler, kommuner og praktiserende læger. Tiltaget skal understøtte, at de unge hurtigt får den rette hjælp, så de kan komme ud af misbruget.
Bekymrende tal – og risiko for mørketal
Nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at flere unge end tidligere bliver indlagt med opioidforgiftninger. Fra 2018 til 2023 er antallet af indlæggelser fordoblet, og der er bekymring for, at de officielle tal kun viser toppen af isbjerget. Politiet beslaglægger stadig flere ulovlige opioider som tramadol og oxycodon, hvilket tyder på, at stofferne er blevet lettere tilgængelige for unge.
"Vi ved, at opioider ofte ikke virker farlige for de unge. Der er forlydender om tilfælde, hvor de har kunnet skaffes via sociale medier eller kiosker, og mange tror, de er ufarlige, fordi de også bruges i sundhedsvæsenet. Det er en livsfarlig misforståelse, som vi nu skal gøre op med," siger Lars Gaardhøj.
Kontakter
Region Hovedstadens presseRegion Hovedstaden
Tlf:70209588presse@regionh.dkFølg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Hørepatienter skal have moderne rammer og flytte til Glostrup20.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regionsrådet tilsluttede sig tirsdag et forslag om, at hørepatienter flyttes fra Bispebjerg Hospital til Rigshospitalet Glostrup. Sagen er sendt i høring.
Større sammenhæng i sundhedsvæsenet for patienter med psykisk sygdom18.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fremover skal det være nemmere for patienter at få den rette hjælp – uanset om det gælder krop, sind eller begge dele. Region Hovedstaden lægger nu psykiatri og somatik sammen for at kunne tilbyde mere helhedsorienterede og sammenhængende forløb.
Lindring af døende skal løftes i Nordsjælland17.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sundhedsklynge Nord har netop besluttet at give 2,2 mio. kroner til et løft af sundhedspersonalets kompetencer i forbindelse med basal palliation. Midlerne gives til kursusforløb for sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter på tværs af sundhedsvæsnet i Nordsjælland.
Ny SMS-løsning: Nu kan du bestille opkald fra Akuttelefonen 181316.6.2025 13:54:14 CEST | Pressemeddelelse
Borgere i Region Hovedstaden får nu mulighed for at bestille et opkald fra Akuttelefonen 1813 via SMS – og samtidig følge deres plads i køen.
Adgangen til patienternes helbredsoplysninger skal strammes11.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
På baggrund af tre aktuelle, større sager om systematisk misbrug af adgang til den elektroniske patientjournal har regionen gennemført en samlet evaluering, og der lægges op til en række stramninger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum