Børnerådet

Ny undersøgelse fra Børnerådet om magtanvendelser på børne- og ungehjem: ”Det sætter spor resten af livet”

Del

I en ny undersøgelse giver Børnerådet en stemme til 17 anbragte på børne- og ungehjem, som fortæller om deres oplevelser med magtanvendelser. En undersøgelse, der tegner et billede af et område, som er blevet nedprioriteret politisk i en sådan grad, at det risikerer at gå ud over børnenes rettigheder, sikkerhed og trivsel, lyder det fra Børnerådets forperson.

At blive fastholdt, at få gennemset sine ting eller at blive ført væk.

Listen over, hvad en magtanvendelse kan være, er omfangsrig. Det samme er følelserne for de anbragte børn og unge, der oplever, at personalet udøver magt over dem - enten på egen krop eller på nærmeste hold.

Det viser en ny undersøgelse, som Rambøll har fortaget på vegne af Børnerådet. I undersøgelsen fortæller 17 børn og unge, der er anbragt på seks forskellige børne- og ungehjem, om deres oplevelser med magtanvendelser. Samtidig zoomer undersøgelsen ind på tallene og reglerne bag.

1 procent af alle 0 til 17-årige i Danmark er anbragt. I 2023 var det 12.252 børn. Børnene er anbragt på institution, børne- og ungehjem og i familiepleje. Alene på børne- og ungehjem bliver der hvert år registreret mere end 5000 magtanvendelser. Magtanvendelser, som kan præge børnenes tillid til de voksne, som skal passe på dem – og som i nogle tilfælde øger risikoen for, at børn, som tidligere har oplevet fx vold i hjemmet, bliver traumatiseret på ny.

Et tal og afledte effekter, der både er iøjnefaldende, og som understreger behovet for at hæve bundniveauet for den pædagogiske praksis, lyder det fra Børnerådets forperson, Bente Boserup:

- At forebygge og håndtere magtanvendelser på en skånsom måde er ikke en evne, som på magisk vis er medfødt hos det personale, der arbejder på børne- og ungehjem. Børnene har ret til beskyttelse og til at blive mødt med omsorg og faglighed. Derfor skal vi stille krav om, at al personale på børne- og ungehjem vedvarende uddannes heri. Det kan vi fx gøre gennem en national certificeringsordning, så børne- og ungehjem skal dokumentere, hvordan de arbejder med forebyggelse og håndtering, fortæller Bente Boserup og understreger vigtigheden af, at der tilføres økonomiske ressourcer til at styrke den pædagogiske praksis.

Børnerådets undersøgelse udkommer i kølvandet af, at regeringen er ved at indføre en ny model, hvor man slækker på kravene for tilsyn på bl.a. børne- og ungehjem. Socialtilsynet, der varetager den opgave, skal fremover kun foretage tilsyn, hvis der er mistanke om, at anbringelsesstedet ikke har den kvalitet, som det bør have - eller hvert 3. år. Samtidig viser undersøgelsen, at der på nuværende tidspunkt ikke findes et reelt og fyldestgørende overblik over status på magtanvendelser – og det spænder ben på, at man fra centralt hold kan sætte ind, hvis udviklingen går den forkerte vej.

- Med den lovændring betyder det, at der kommer til at være større kontrol med fødevarer, end med de steder, hvor vi placerer samfundets allermest sårbare børn og unge. Det er vores ansvar som samfund at gribe de børn og unge, som ikke kan bo derhjemme – men på nuværende tidspunkt kan vi ikke kigge dem i øjnene og garantere, at vi også reelt passer på dem. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt, siger Bente Boserup.

Undersøgelsen viser, at magtanvendelser er en del af børnene og de unges hverdag. De ved udmærket godt, hvad en magtanvendelse er, og følelserne heromkring er mange: Mens nogle magtanvendelserne opleves som udtryk for omsorg, føles andre ubehagelige og voldsomme – også for de børn, der ikke er en direkte del heraf, men som ser det ske.

- Det er en følelse af skuffelse. Jeg føler mig også svigtet lidt en gang imellem, fortæller et barn i undersøgelsen.

- Jeg håber da, at der er en grund til, at de voksne gør, som de gør, for ellers er det uretfærdigt for de børn og unge, som det går ud over. Fordi det kommer til at sætte spor i dem for resten af deres liv, lyder det fra en ung.

Kontakter:

Bente Boserup, forperson i Børnerådet.
Kontakt kommunikationschef Tommy Zwicky, toz@brd.dk tel: 33783319

Fransiska Mannerup, forperson i De Anbragtes Vilkår.
Kontakt politisk konsulent Ditte Ingemann, ditte@deanbragtesvilkar.dk tel: 21296653

Hvis I ønsker perspektiver på, hvordan børne- og ungehjem kan arbejde med forebyggelse og håndtering af magtanvendelser i dagligdagen kan I kontakte Ølandhus.

Direktør Søren Brink - soren@olandhus.dk - 61402077

Se evt. Ny model: Forebyggelse af voldsomme situationer og magtanvendelser på børne- og ungehjem | Social- og Boligstyrelsen

Politikere der er briefet på rapporten og som kan kontaktes:

Fra regeringen:

Socialordfører: Christian Friis Bach (V), Medlem af Folketinget, Venstre, Fhv. minister 
+45 3337 4503 Mobil:+45 6162 4890 E-mail: christian.bach@ft.dk

Fra oppositionen:

Socialordfører, Katrine Daugaard (LA), Medlem af Folketinget, Liberal Alliance
+45 3337 5500 E-mail: katrine.daugaard@ft.dk

Nøgleord

Vedhæftede filer

Om Børnerådet

Børnerådet arbejder for at sikre børns rettigheder på baggrund af FN's Børnekonvention og taler børn og unges sag i den offentlige debat. Børnerådet er et statsligt råd, som er politisk og økonomisk uafhængigt. Rådet rådgiver regering, Folketing og andre myndigheder i spørgsmål om børns rettigheder.

Følg pressemeddelelser fra Børnerådet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Børnerådet

Puk Elgård stopper som forkvinde for Børnerådet13.11.2022 17:00:00 CET | Pressemeddelelse

Da jeg i foråret blev udpeget som forkvinde for Børnerådet, landede jeg et drømmejob. I den tid, jeg har arbejdet som forkvinde, har jeg lært utrolig meget. Jeg har mødt et kompetent sekretariat i Billund, og jeg har rundt i landet truffet dedikerede og dygtige fagpersoner, der har viet deres liv til at arbejde for børn og unge. Jeg har besøgt sikrede institutioner, krisecentre, foreninger, læringsforløb for anbragte børn, været på Ungdommens Folkemøde og i det hele taget talt med børn og unge om deres rettigheder og deres liv i systemet. Børnene har delt deres historier med mig. Det har været en ære, og det er oplevelser, jeg aldrig nogensinde vil glemme. Børnerådet skal sikre børns rettigheder, være rådgiver for regering og Folketing og monitorere og vurdere, om Danmark lever op til FN's Børnekonvention i lovgivning og praksis. Opgaven er stor, og der er stadig lang vej, før børns rettigheder er realiseret, som Danmark har forpligtet sig på. Jeg må konstatere, at de rammer og betinge

Børnehavebørn: Voksne skal være nærværende – ikke kun i nærheden22.5.2019 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse

Børnerådets nye undersøgelse blandt 1278 børnehavebørn bringer børnenes egne stemmer ind i debatten om dagtilbud. Undersøgelsen viser, at de fleste børn er glade for at gå i børnehave, og de sætter pris på voksne, der lytter, viser interesse, leger og laver ting med dem. Men børnene oplever samtidig, at de voksne mest laver noget, hvor de ikke er direkte sammen med børnene.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye