Stop for USAID koster naturen milliarder
USA's bistandsstop får store konsekvenser for naturbevarelse i nogle af verdens mest sårbare naturområder. WWF Verdensnaturfonden advarer om, at bistandsstoppet går ud over alt fra bekæmpelse af krybskytteri, skovrdyning i Amazonas samt beskyttelse af gorillaer og tigere.

USA er én af de største bidragsydere til naturbevarelse i verden. Eller nærmere var. Alene i 2023 støttede USAID med 375 millioner dollars – svarende til 2,5 milliarder kroner – alt fra bekæmpelse af krybskytteri og beskyttelse af sårbare skovområder.
Men USAID er stoppet, og det vækker stor bekymring hos WWF Verdensnaturfonden.
”Den manglende støtte fra USAID har meget store konsekvenser for mange udsatte arter og deres levesteder. Det truer med at forværre naturens tilstand i områder, hvor naturkrisen allerede er meget alvorlig,” forklarer Trine Glue Doan, direktør for fodaftryk i WWF Verdensnaturfonden.
Særligt hårdt ramt er lande som Vietnam, Congo og Brasilien. Manglen på støtte fra USAID går blandt andet udover en lang række projekter som fjernelse af snarefælder i Vietnams skove, bekæmpelse af skovrydning i Brasiliens regnskove og beskyttelse af kritisk truede gorillaer i Congo.
Naturen er nøglen
I klodens tropiske områder er biodiversiteten størst, og det er samtidig også her, befolkningen oftest er mest afhængig af naturen i det daglige liv. Naturen giver nemlig adgang til alt fra rent drikkevand, friske fødevarer og beskytter mod ekstremt vejr.
Derfor er stoppet for USAID også særligt kritisk i udviklingslande, hvor det truer med at underminere en bæredygtig økonomisk og social udvikling i nogle af verdens mest sårbare områder.
”Det her er en kæberyster for naturen og for de millioner af mennesker, der er dybt afhængige af den. Men vi både kan og skal fortsætte arbejdet med at vende naturkrisen. Det understreger blot behovet for, at virksomheder, som har et fodaftryk på verdens natur, påtager sig et ansvar for at bidrage til at beskytte den, og at lande som Danmark øger støtten til naturbaserede udviklingsprojekter,” siger Trine Glue Doan. Derfor er det positivt, at den danske regering fortsætter niveauet på 0,7 procent af BNP til udviklingsindsatser.
Der er allerede mange danske virksomheder, som udviser ansvarlighed og arbejder seriøst med biodiversitet. Se flere eksempler her.
Kontakter
Kiki LynggaardPresserådgiver
Tlf:+45 41 11 89 96kiki.lynggaard@wwf.dkFølg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Ny isbjørne-tracker skal hjælpe forskere med at forstå klimaforandringer i Arktis7.5.2025 06:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Den største trussel mod isbjørne er klimaforandringer. Med satellitdata gør WWF både befolkningen og forskerne klogere på, hvordan isbjørne påvirkes af smeltende havis, så de arktiske rovdyr kan beskyttes og bevares for fremtiden.
WWF henter ny miljøfaglig direktør hjem fra Uganda6.5.2025 12:45:12 CEST | Pressemeddelelse
Agnete Schønau Winther er ansat som ny miljøfaglig direktør i WWF Verdensnaturfonden. Agnete har arbejdet for WWF siden 2014 og er netop hjemvendt fra et job som Chief Operation Officer i WWF Uganda.
DN og WWF: Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret30.4.2025 08:25:45 CEST | Pressemeddelelse
Rammerne for dansk fiskeri forhandles netop nu, og politikerne har en enestående mulighed for at styrke både havnaturen og fiskerierhvervet. I et fælles udspil opfordrer Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden derfor til at indføre fuld dokumentation i hele den danske fiskerflåde senest i 2028. Frivillige aftaler om fuld dokumentation er ikke nok, men bør indføres ved lovkrav.
Rigsfællesskabet skal give naturen et skub under formandskab i Arktisk Råd11.4.2025 17:22:46 CEST | Pressemeddelelse
Kongeriget Danmarks formandskab for Arktisk Råd er en vigtig mulighed for at genoptage og styrke beskyttelsen af den sårbare arktiske natur og biodiversitet. Derfor er det positivt, at formandskabet vil have fokus på særligt marine økosystemer, klima og natur samt oprindelige folk, lyder det WWF, der er formel observatør i Arktisk Råd.
DN og WWF: Trawlforbud skal udvides i sydlige Kattegat og Vadehavet4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens forslag til trawlfrie områder i Bælthavet og i det nordlige Kattegat er et vigtigt skridt på vejen til at genoprette fiskebestande og den havnatur, de lever i. Hvis det for alvor skal have en effekt, bør der dog også udlægges trawlfrie områder i det sydlige Kattegat og i Vadehavet, lyder det i et fælles udspil fra Danmarks Naturfredningsforening og WWF.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum