Ny opdatering: Fjernvarme er markant billigere end hidtil opgjort

Del

En opdatering af begrebet “standardhus”, som bruges til at udregne varmeforbrug og varmepris for varmeforbrugere, viser, at fjernvarme er markant billigere for boligejerne end hidtil antaget. En stor sejr for fjernvarmeforbrugerne, lyder det fra Dansk Fjernvarme i en kommentar til opdateringen.

Bettina Vester,  chefkonsulent i Dansk Fjernvarme
Bettina Vester, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme

Hvor meget koster det at have fjernvarme?

Det spørgsmål lyder igen og igen i analyser af omkostninger til varme; i Forsyningstilsynets halvårlige opgørelser over varmepriser, hos de enkelte fjernvarmeselskaber, hos myndigheder og fra forbrugere, der overvejer at erstatte naturgas med fjernvarme. Svaret på ovenstående spørgsmål har imidlertid været misvisende i flere årtier.

I flere årtier har begrebet “standardhus” ikke afspejlet det faktiske billede af boligernes størrelse og forbrug. Med øgede energieffektiviseringer i boligmassen og forbedrede boligstandarder er den 40 år gamle definition ikke længere retvisende overfor det faktiske varmeforbrug og dermed varmepris.

Sådan lander prisen
Energistyrelsen har opdateret begrebet og vurderer nu et standardhus i dag til at være 125 kvm. med et årsforbrug på 14 MWh, og en standardlejlighed er 80 kvm. med et årsforbrug på 7,8 MWh. Det er kærkomment for fjernvarmeforbrugerne, der får syn for, at deres varmekilde er billigere end tidligere opgjort, siger Dansk Fjernvarme, der udkommer med den årlige varmeprisstatisk for fjernvarme i Danmark.

- Der er sket meget siden 1980’erne, hvor begrebet ”standardhus” blev defineret. Imens begrebet har været fastlåst i sin definition, har boligerne ændret sig til at være mere energi- og omkostningseffektive. Så når standardhuset har været brugt til at definere den faktiske omkostning for fjernvarme, har det i lang tid ikke været retvisende for forbrugerne, siger Bettina Aagaard Vester, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme.

- Prisen for den enkelte forbruger kommer ikke til at ændre sig ved at vi ændrer på definitionen for et standardhus. Men nu får vi et langt mere retvisende billede af, hvad det koster at have fjernvarme, også sammenlignet med alternativet. Og det er godt for gennemsigtigheden og for forbrugerne, siger Bettina Aagaard Vester.

Med den nye definition er den årlige omkostning for fjernvarmeopvarmning af et standardhus på 125 kvm. således på 13.862 kroner pr. 1. januar 2025, viser Dansk Fjernvarmes seneste varmeprisstatistik. Til sammenligning var prisen sidste år med den hidtidige definition ca. 15.970 kr. For en standardlejlighed på 80 kvm. med et forbrug på 7,8 MWh er prisen pr. 1. januar 2025 8.310 kroner.

Begreb skaber transparens og oplysning
Dansk Fjernvarme udgav i september sidste år en analyse med opfordring til en ny definition af standardhus for netop at skabe et mere retvisende sammenligningsgrundlag for varmepriserne i Danmark.

- Det giver god mening at have en definition af den danske standardbolig, så det er muligt at sammenligne fjernvarmepriser på tværs af selskaber og tid. Det er med til at sikre transparens og forbrugeroplysning. Men det giver kun god mening, hvis også definitionen afspejler virkeligheden, og det bevæger vi os tættere på nu med en opdatering af begrebet, siger Bettina Aagaard Vester.

Dansk Fjernvarme benytter sig af den nye definition af standardhus og standardlejlighed i den årlige varmeprisstatistik for 2025.

Nøgleord

Kontakter

Chefkonsulent, Bettina Aagaard Vester, tlf. +45 2981 8846, el. bav@danskfjernvarme.dk
Pressechef Rune Birk Nielsen, tlf. +45 2490 4197 el. rbn@danskfjernvarme.dk

Billeder

Årsomkostning for fjernvarme
Årsomkostning for fjernvarme
Download
Årsomkostning for individuel opvarmning
Årsomkostning for individuel opvarmning
Download

Links

Om Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarme er en af Danmarks største brancheorganisationer og er interesseorganisation for landets cirka 350 fjernvarmeselskaber, der leverer 99,9 procent af fjernvarmen i Danmark og forsyner omkring 68 procent af alle danske boliger med grøn og effektiv varme. Dansk Fjernvarmes medlemmer er desuden affaldsenergianlæg og kraftvarmeværker, der står for den samlede danske termiske elproduktion

Følg pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye