Roskilde Universitet

Ny rapport: Public Service og private medier styrker hinanden

Del

Public service styrker snarere end svækker det private nyhedsmarked – og især yngre danskere viser stigende vilje til at betale for kvalitetsindhold. Det viser ny rapport fra forskere på Roskilde Universitet.

Mark Blach-Ørsten, Mads Kæmsgaard Eberholst og Kim Christian Schrøder.
Fra venstre Mark Blach-Ørsten, Mads Kæmsgaard Eberholst og Kim Christian Schrøder. Foto: Mads Folmer, Roskilde Universitet

I lande som Danmark, Finland, Frankrig, Spanien og Japan udfordrer public service og private medier hinanden i et kapløb, som medfører fremgang i kvalitet og udbud. Det viser en ny rapport fra Center for Nyhedsforskning på Roskilde Universitet.

I rapporten gennemgår forskerne internationale studier, der tilsammen viser, at tilstedeværelsen af stærke public service-nyhedsmedier ikke truer private medier.

”Debatten om public service peger ofte mod, at det private marked hæmmes af public service-medierne. Det kan vi dog ikke bekræfte i vores analyse af hverken internationale eller danske data på området,” siger professor Kim Schrøder, der sammen med professor Mark Blach-Ørsten og studielektor Mads Kæmsgaard Eberholst er forskerne bag den nye rapport.

Rapporten, der er bestilt af Kulturministeriets udvalg for Fremtidens Mediestøtte, kaster lys over samspillet mellem public service-nyhedsmedier og private medier samt danskernes betalingsvillighed for digitale nyheder.

Yngre danskere bryder med gratis-mentaliteten

Det kan være en udfordring at få folk til at betale for nyhedsindhold, og en del af forklaringen kan være, at en stor del af den voksne befolkning mellem 35 og 55 år er vokset op med gratis nyheder fra adskillige dagblade og gratisaviser. Selvom en ’gratis-mentalitet’ fortsat præger disse dele af befolkningen, viser data, at de 18-24-årige i Danmark er blevet mere villige til at betale for nyheder.

”Hovedårsagen til det er, at de oplever, at betalingsnyheder leverer en højere journalistisk kvalitet end gratis alternativer. Kvalitet er én af de ting, som brugerne gerne vil betale for. Det gælder i alle aldersgrupper, men faktisk er de unge mennesker i Danmark mere villige til at betale for nyheder end flere af de øvrige aldersgrupper,” siger professor Mark Blach-Ørsten.

Danskerne peger på journalistisk kvalitet som den vigtigste grund til at betale for nyheder. Omvendt er den hyppigste årsag til opsigelse af abonnementer prisen. 41 procent af danskerne mener ikke, de nogensinde vil betale for nyheder – men mange af dem angiver, at de ville være villige, hvis prisen var lavere.

Public service-nyheder står stærkt i befolkningen

Tre ud af fire danskere mener, at public service-medier spiller en vigtig rolle for samfundet – og næsten lige så mange ser dem som vigtige for dem selv personligt. Blandt dem, der allerede betaler for nyheder, benytter 55 procent DR’s hjemmeside dr.dk, mens 38 procent af dem, der ikke betaler, bruger dr.dk.

Det går imod en hypotese om, at dem, der ikke betaler for nyheder, i højere grad ville søge deres nyhedsbehov dækket af et gratis public service-tilbud som dr.dk.

"Vi har i Danmark en stærk public service-tradition, hvor både DR, TV 2, TV 2's regioner og andre public service-tilbud rammer en stor del af befolkningen, og befolkningen oplever disse medier som vigtige. Vi kan dog ikke se, disse tilbud hæmmer betalingslysten,” siger Mads Kæmsgaard Eberholst.

Rapporten er et metastudie, der blandt andet baserer sig på internationale studier og data fra den årlige rapport ’Danskernes brug af nyhedsmedier’ og den internationale rapport ’Reuters Digital News Report’, som den danske rapport er en del af. Den danske rapport udarbejdes årligt af forskerne, der også er forfattere til det nye studie.

De udvalgte studier bygger på en række forskellige metoder herunder blandt andet spørgeskemaundersøgelser og kvalitative interviews.

Læs rapporten.

Kontakter

Professor Kim Christian Schrøder, e-mail: kimsc@ruc.dk, tlf.: 4098 5378‬
Professor Mark Blach-Ørsten, e-mail: oersten@ruc.dk, tlf.: 2670 0035
Studielektor Mads Kæmsgaard Eberholst, e-mail: makaeb@ruc.dk, tlf.: 2972 9774

Følg pressemeddelelser fra Roskilde Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Roskilde Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye