Nyt forskningsprojekt skal undersøge, hvordan algoritmer former demokratiske fællesskaber
Forskere fra Roskilde Universitet modtager seks millioner kroner til et forskningsprojekt om sammenhængen mellem personalisering og demokratisk deltagelse i en mediekontekst.

Medie- og nyhedsbilledet formes i stigende grad af algoritmer, som automatisk personaliserer indholdet i medierne alt efter mediebrugernes individuelle behov og tidligere forbrug.
Et nyt forskningsprojekt på Roskilde Universitet skal nu undersøge, hvad det betyder for borgernes deltagelse og engagement i demokratiske fællesskaber. I spidsen for projektet står professor Jannie Møller Hartley og lektor Andreas Birkbak fra Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Projektet går under navnet AUTOPUBLICS og er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond med seks millioner kroner.
”Automatiseringen af nyhedsstrømmen betyder, at borgerne som mediebrugere selv er medskabere af deres eget nyhedsbillede, og at de delvist får ansvar for den publicistiske og demokratiske rolle, som medierne hidtil har haft ansvaret for alene. Fællesskaberne i vores offentlighed personaliseres med algoritmerne som mellemmand, og det skal vi undersøge konsekvenserne af,” siger professor Jannie Møller Hartley.
Projektet skal benytte både digitale og etnografiske metoder til at undersøge det personaliserede mediebrug på tværs af platforme og netsider med nye metoder som data donation, hvor folk kan donere deres data til analyse. Det er nødvendigt, fordi tech-virksomhederne ikke selv giver adgang til den form for data, og fordi forskerne har brug for at analysere medieforbruget på tværs af mange platforme og sites.
Borgernes tilgang til nyheder og andet medieindhold foregår ikke længere ved direkte adgang til en netside med nyheder, men er distribueret på tværs af platforme og netsider og senest også chatbots, som alle benytter forskellige algoritmer med forskellige værdisæt. Derfor skal projektet også undersøge, hvordan personaliserings-algoritmerne bygges og designes, og hvordan de udviklinger samlet set manifesterer sig i den måde, den offentlige debat og demokratiske fællesskaber formes på.
”Vi ser frem til at undersøge og videreudvikle metoder, hvor vi kan afdække, hvordan de emner og debatter, som borgerne engagerer sig i på et individuelt niveau, manifesterer sig i forskellige fællesskaber på tværs. Det er en enormt vigtig viden at få opbygget i en verden med stigende polarisering af de demokratiske fællesskaber,” siger lektor Andreas Birkbak.
Det fire-årige projekt starter den 1. januar 2026. Udover at producere ny viden skal projektet også formidle denne viden i nye formater, eksempelvis visuelt i form af en udstilling, så forskningen bliver tilgængelig for offentligheden på en engagerende måde.
Kontakter
Professor Jannie Møller Hartley, tlf.: 3025 1066, e-mail: jath@ruc.dk
Billeder
Følg pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
RUC-lektor får 6 millioner til at undersøge uskyldsantagelser i terrorsager6.5.2025 08:37:42 CEST | Pressemeddelelse
Forsker fra Roskilde Universitet skal undersøge om antagelsen, at man er uskyldig, til det modsatte er bevist, kan være udfordret i terrorsager.
RUC-professor ny bestyrelsesformand for internationalt forskningscenter5.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Professor Garbi Schmidt er blevet udnævnt som ny bestyrelsesformand for European Centre for Minority Issues af det danske Uddannelses- og Forskningsministerie.
Bjørn Thomassen konstitueres som prorektor på Roskilde Universitet30.4.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Professor Bjørn Thomassen træder til som konstitueret prorektor og strategisk leder af forskningsområdet på Roskilde Universitet.
RUC-forskere skal undersøge, hvordan lægemidler påvirker arktiske hvaler23.4.2025 07:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Der mangler viden om, hvordan medicinrester i havmiljøet påvirker havpattedyr. Men nu skal et nyt forskningsprojekt ledet af Roskilde Universitet sammen med Grønlands Naturinstitut (Pinngortitaleriffik) i Nuuk, Aarhus Universitet, Københavns Universitet og en række internationale samarbejdspartnere undersøge og identificere omfanget af problemet.
Undersøgelse: Klima fylder ikke særligt meget i nordiske journalistuddannelser9.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er forskellige opfattelser af, om klimaforandringer bør være en særlig disciplin for journalister, eller om det er et stofområde som alle andre. Det smitter af på de nordiske journalistuddannelser, viser ny nordisk forskning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum