RUC-lektor får 6 millioner til at undersøge uskyldsantagelser i terrorsager
Forsker fra Roskilde Universitet skal undersøge om antagelsen, at man er uskyldig, til det modsatte er bevist, kan være udfordret i terrorsager.

Danmarks Frie Forskningsfond har netop tildelt cirka 6 millioner kroner til et nyt forskningsprojekt om uskyldsantagelser i terrorsager. Forskningsprojektet skal undersøge, hvordan terrorsager i Danmark, Frankrig og Tyskland påvirker antagelsen om, at man er uskyldig, til det modsatte er bevist, som er et grundlæggende princip i strafferetsplejen.
Kerstin Carlson, der er lektor i Law & Society, står bag projektet og forklarer, at formodningen om uskyld er et procedurekrav, der sætter rammerne for, hvordan straffesager føres. Det kræver, at staten fremlægger overvældende beviser for at dømme en person for en forbrydelse. Denne bevidst omstændelige standard skal være med til at inddæmme statens enorme magt og sikre borgernes grundlæggende rettigheder.
”Terrorsager bliver ofte kritiseret for at tilsidesætte dette princip om uskyldsformodning, idet betegnelsen ’terrorist’ kan bruges som en erstatning for at bevise, at en person har begået terrorisme,” siger Kerstin Carlson.
Hun forklarer, at forskning på området er vigtigt, da forholdet mellem staten og dens borgere bygger på tillid.
”Vi stoler på, at staten arbejder for vores bedste. Det er velfærdsstatens formål. Og vi verificerer det gennem kontrolmekanismer som uskyldsformodningen. Dette princip kræver, at staten fremlægger overvældende beviser for skyld, før den kan fratage en borger personens frihed. Terrorisme er en anklage, der relaterer til fundamentale trusler mod staten og dens borgere og fremkalder ofte stærke følelser, der kan påvirke kontrollen,” siger Kerstin Carlson.
Projektet skal analysere verificeringsprocesser i de tre lande og undersøger, hvilken indflydelse de har på forholdet mellem staten og borgerne. I projektet skal forskerne observere retssager og interviewe aktører. Observationer skal give indsigt i, hvordan loven og de rettigheder, den beskytter, konstrueres i praksis – det, forskerne kalder ’law in action’ i modsætning til ’law in the books’.
”’Law in action’ er ikke et centralt fokus i dansk juridisk forskning, og dette projekt udvider måden, vi studerer jura på i Danmark,” forklarer Kerstin Carlson.
Nøgleord
Kontakter
Kerstin Bree Carlson, Associate Professor in Law & Society, Roskilde Universitet
E-mail: carlson@ruc.dk, Tlf.: 42 73 95 93
Billeder

Følg pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Nyt forskningsprojekt skal undersøge, hvordan algoritmer former demokratiske fællesskaber7.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Roskilde Universitet modtager seks millioner kroner til et forskningsprojekt om sammenhængen mellem personalisering og demokratisk deltagelse i en mediekontekst.
RUC-professor ny bestyrelsesformand for internationalt forskningscenter5.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Professor Garbi Schmidt er blevet udnævnt som ny bestyrelsesformand for European Centre for Minority Issues af det danske Uddannelses- og Forskningsministerie.
Bjørn Thomassen konstitueres som prorektor på Roskilde Universitet30.4.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Professor Bjørn Thomassen træder til som konstitueret prorektor og strategisk leder af forskningsområdet på Roskilde Universitet.
RUC-forskere skal undersøge, hvordan lægemidler påvirker arktiske hvaler23.4.2025 07:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Der mangler viden om, hvordan medicinrester i havmiljøet påvirker havpattedyr. Men nu skal et nyt forskningsprojekt ledet af Roskilde Universitet sammen med Grønlands Naturinstitut (Pinngortitaleriffik) i Nuuk, Aarhus Universitet, Københavns Universitet og en række internationale samarbejdspartnere undersøge og identificere omfanget af problemet.
Undersøgelse: Klima fylder ikke særligt meget i nordiske journalistuddannelser9.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er forskellige opfattelser af, om klimaforandringer bør være en særlig disciplin for journalister, eller om det er et stofområde som alle andre. Det smitter af på de nordiske journalistuddannelser, viser ny nordisk forskning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum