Danmarks Idrætsforbund

Medbestemmelse og fokus på sociale relationer: Ekspertgruppe klar med anbefalinger til trivsel i idrætsforeninger

Del

Med hjælp fra 13 førende forskere og eksperter på børn og unges trivsel i idrætten offentliggør DIF nu anbefalinger til, hvordan idrætsfællesskaberne understøtter Trivselskommissionens anbefalinger om at fremme børn og unges trivsel. I FC Holte har de med 10 ritualer vist vejen.

Gode sociale relationer er afgørende for trivsel i idrætsforeningerne.
Gode sociale relationer er afgørende for trivsel i idrætsforeningerne.

I forlængelse af Trivselskommissionens anbefalinger har Danmarks største børne- og ungeorganisation DIF sammen med førende forskere og praktikere offentliggjort nye anbefalinger til at skabe gode idrætsmiljøer for de næsten 900.000 medlemmer under 18 år i idrætsforeningerne.

Én af de foreninger, der er godt i gang, er FC Holte, hvor spillerne blandt andet mødes i en fælles rundkreds før træning og kamp. Det er nemlig et af de 10 ritualer, der skal styrke fællesskabet i klubben, som er indført af Klara Harboe, der er børne- og ungeansvarlig i Fremtidens Idræt for Børn og Unge-indsatsen i Rudersdal og Furesø Kommune:

”Jeg oplevede, at FC Holte havde en bestyrelse, der havde nogle helt vildt stærke værdier og holdninger til, hvad de gerne ville som forening for deres børn og unge. Men det var ikke som sådan formuleret klart og tydeligt. Jeg har forsøgt at ramme 10 ritualer ud fra tiltag, der allerede eksisterer på forskellige hold, så vi kan gøre værdierne synlige,” siger hun.

Trivsel er relationel
Udover klare rammer er der i anbefalingerne fra ekspertgruppen blandt andet fokus på medbestemmelse til de unge, opkvalificering af trænere og en turneringsstruktur, der rummer alle niveauer og ambitioner. Og her ser man modellen i FC Holte som et godt eksempel:

”Trivselskommissionens anbefalinger understreger, hvor vigtigt det er, at foreningen er et sted, hvor det er trygt og rart at være barn. Her kan for eksempel ’10 ritualer’ for det gode børnemiljø være en meget jordnær og konkret måde at synliggøre, hvilke værdier man har i en forening, og det er meget nemt at afkode, hvis man starter som ny træner, spiller eller forælder”, siger Karin Ingemann, der er udviklingschef i DIF.

De 10 ritualer i FC Holte har i høj grad fokus på at understøtte relationer i foreningen, både internt på holdet og mellem hold og trænere. Det ligger i tråd med anbefalingerne, som DIF’s ekspertgruppe netop har offentliggjort for at udvikle gode og trivselsfremmende idrætsmiljøer for børn og unge.

”Trivsel bor ikke kun i det enkelte individ. Trivsel afhænger i høj grad af det omgivende fællesskab og de strukturelle rammer for tilbud til børn og unge. Derfor har det stor værdi, når foreninger understøtter børn og unges trivsel i deres fællesskaber” siger Sine Agergaard, der er professor ved det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet og en del af DIF’s ekspertgruppe.

Eksperternes samlede anbefalinger skal nu danne grundlag for en model, der skal kunne bruges af alle, der arbejder med børne- og ungeidrætten for eksempel i foreninger, forbund og kommuner.

Ekspertgruppens anbefalinger:

Idrætsfællesskaber, hvor børn og unge trives, kendetegnes særligt ved at:

  • Have fokus på, at alle kan bidrage til, og er lige værdige i, fællesskabet.
  • Tage afsæt i børns rettigheder med udgangspunkt i viden om, hvordan børn og unge skal beskyttes, ved at have idrætstilbud, der passer til børn og unges udvikling og som giver mulighed for involvering.
  • Give børn og unge både frihed og ansvar.
  • Give børn og unge muligheder for at være sig selv.
  • Have formulerede og efterlevede værdier og rammer for, hvordan man skal opføre sig overfor hinanden.
  • Være inkluderende overfor forskellige børn og unge samt understøtte diversitet i fællesskabet med mangfoldige deltagelsesmuligheder.
  • Have ansvarlige og omsorgsfulde trænere og ledere, som aktivt skaber og understøtter samarbejde og et godt fællesskab med børn, unge og forældre.
  • Have fokus på indsats, mestring og udvikling som succeskriterier.
  • Have en øvende, eksperimenterende og legende tilgang.
  • Have alderssvarende træning og aktiviteter i passende mængder.

Anbefalingerne kan læses i sin fulde længde vedhæftet.

De 10 bud i FC Holte:

  1. Vi siger velkommen. Alle nye spillere præsenteres for holdkammerater og klubbens rammer.
  2. Vi hilser på hinanden. Alle hilser på hinanden med high five, hånd eller kram ved træningsstart.
  3. Vi møder op træningsparate. Til tiden, omklædte og forberedt til træning.
  4. Vi værdsætter indsatsen. Alle spillere siger tak for træningen til træneren.
  5. Vi hjælpes ad. Sammen rydder vi op.
  6. Vi mødes i en cirkel. Vi starter og slutter træning sammen.
  7. Vi følges. Vi kører sammen til kampe.
  8. Vi holder 3. halvleg. Vi tilstræber fælles bad efter kamp.
  9. Vi tager på tur. Hvert år tager vi på klubtur.
  10. Vi slutter godt af sammen. Vi holder jule- og sommerafslutning for hele klubben.

Nøgleord

Kontakter

DIF blev stiftet tilbage i 1896 og er interesseorganisation for foreningsidrætten i Danmark. Gennem årene er der kommet flere og flere specialforbund til, så DIF-familien i dag består af 62 forbund, ca. 8.500 idrætsforeninger og knap 2,1 millioner medlemmer. DIF er samtidig national olympisk komité i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Idrætsforbund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Idrætsforbund

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye