Nyt PFAS-fund i jakker bekræfter behov for dansk forbud

Del

En ny undersøgelse offentliggjort af Forbrugerrådet Tænk Kemi viser, at 13 ud af 17 jakker købt på Temu, Shein og Amazon indeholder PFAS. Det høje antal er endnu et bevis på, at det er med risiko, når danskerne køber fra sælgere uden for EU. Undersøgelsen understreger samtidig behovet for det danske forbud mod PFAS i tøj og sko, som regeringen har besluttet skal indføres.

PFAS er umuligt at få øje på, men spreder sig overalt i miljøet. PFAS-stoffer kan ophobe sig i vores kroppe og i miljøet. Blandt de negative konsekvenser ved PFAS er dårligere immunforsvar, hormonforstyrrelser og øget risiko for kræft.

I en netop offentliggjort undersøgelse lavet af Forbrugerrådet Tænk Kemi er der fundet de skadelige kemikalier i 13 ud af 17 jakker fra Temu, Shein og Amazon, og det fund er et tydeligt bevis på, at vi har stort problem med overholdelsen af EU-reglerne, når sælgerne på markedspladserne ikke er placeret i EU. For 12 af jakkerne fra Amazon, Shein og Temu er indholdet af PFAS-stoffer i koncentrationer, der er ulovlige i EU.

”Det er skræmmende, at der er PFAS-stoffer i 76 procent af de jakker, danskerne kan købe på online markedspladser som Temu, Shein og Amazon, og at der i de fleste tilfælde er tale om PFAS-koncentrationer, der er ulovlige i EU. PFAS er et problem for vores sundhed og vores miljø, og vi skal gøre, hvad vi kan for at stoppe brugen af det. Både for den enkelte forbruger og for vores fælles miljøs skyld,” siger miljøminister Magnus Heunicke.

I samme undersøgelse fremgår det, at Forbrugerrådet Tænk Kemi kun fandt PFAS i én ud af ni jakker købt i butikker i Danmark, men den overholder på nuværende tidspunkt lovgivning, fordi PFAS i tøj endnu er tilladt. Fra 1. juli 2026 vil det dog ikke længere være lovligt at importere og sælge den jakke, fordi der er et dansk forbud mod PFAS i tøj på vej. Dog vil det være muligt at sælge fra lager i yderligere et halvt år frem til 1. januar 2027.

”Det er det vilde vesten for forbrugerne med markedspladser som Temu, Shein og Wish, og der er alt for mange eksempler på, at produkterne ikke overholder EU-lovgivningen. I værste fald er produkterne farlige for forbrugerne, så jeg vil opfordre alle til at holde sig fra markedspladser med sælgere fra lande, der er placeret uden for EU. Samtidig bekræfter undersøgelsen, at det forbud, som vi har på vej, er en absolut nødvendighed,” siger miljøminister Magnus Heunicke.

Om kort tid underskriver ministeren en ny bekendtgørelse, der forbyder salg og import af tøj, fodtøj og imprægneringsspray med PFAS. Forbuddet træder i kraft den 1. juli 2026 og vil gælde, uanset om salget sker i fysiske butikker eller online, og uanset om sælgeren er baseret i Danmark eller uden for EU’s grænser.

Kontrolmyndighederne vil håndhæve reglerne, hvis markedspladserne fortsætter med at gøre disse produkter tilgængelige for danske forbrugere. Forbuddet vil også gælde import, og det vil dermed ikke være lovligt for private at importere tøj, sko og imprægneringsmidler med PFAS gennem onlinemarkedspladser.

Danmark med i forslag om forbud mod alle PFAS-stoffer

Danmark er gået forrest og har sammen med fire andre lande sendt et forslag til EU’s Kemikalieagentur om et fælles EU-forbud mod alle PFAS-stoffer. Det er det mest omfattende forslag til begrænsning af kemikalier i EU nogensinde, og EU’s Kemikalieagentur arbejder målrettet hen imod en færdig anbefaling om et forbud til EU-Kommissionen. Derfor fortsætter vi arbejdet med at få opbakning til at gøre PFAS forbudt i hele EU.

Fakta:
PFAS er en samlet betegnelse for mindst 10.000 forskellige fluorholdige stoffer. De har været brugt i industrien i over 50 år og mange bruges stadig. De er kendetegnet ved at være vand- og fedtafvisende, og derfor har man brugt dem i hverdagsprodukter som fx tøj, sko, elektronik og maling. Stofferne kan skade miljø og sundhed, og er meget svære at nedbryde. Desuden ophober de sig i miljøet, i dyr og i mennesker.

Et samlet Folketing har indgået aftale om den første nationale handlingsplan mod PFAS. Handlingsplanen løber frem til og med 2027 og repræsenterer en første fase i indsatsen mod PFAS. Folketinget er enigt om at afsætte 404 mio. kr. i årene 2024-2027. Efter 2027 skal der tages stilling til fremadrettede indsatser mod PFAS-forurening.

Yderligere oplysninger:
Miljø- og Ligestillingsministeriets pressetelefon 20 91 59 01 (kan ikke modtage SMS)

Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye