Vi føder færre børn, og det er godt nyt for de offentlige finanser
Danske kvinder får markant færre børn end tidligere, og det kan have en positiv effekt på statens finanser, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Det skyldes blandt andet, at staten får lavere udgifter til daginstitutioner og skoler.

OFFENTLIGE FINANSER
Danske kvinder føder i gennemsnit 1,5 børn. Hvis fertilitetsraten forbliver uændret på det niveau, vil det betyde en markant forbedring af de offentlige finanser i fremtiden.
Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) på baggrund af tal fra Danmarks Statistik, Finansministeriet, De Økonomiske Råd og Kraka.
Hvis fertilitetsraten forbliver uændret på 1,5 børn per kvinde, giver det en forbedring af den strukturelle saldo i 2040 på omkring 18 milliarder kroner. Det svarer til 0,6 procent af BNP i dag.
”Det virker måske ikke umiddelbart intuitivt, men jo færre børn vi får, des bedre mulighed har vi for at finansiere velfærden i fremtiden. Man kan måske tænke, at der vil mangle skatteindtægter og personale til at forsørge og pleje de ældre i fremtiden, når der bliver født færre børn i dag. Men det bliver mere end opvejet af de lavere udgifter til for eksempel børnepasning," siger Gustav Elias Dahl, senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
”Når vi får færre børn, får vi også færre udgifter til velfærden. Det er særligt i starten og slutningen af livet, at vi forbruger offentlige ydelser, og de færre børn betyder markant lavere udgifter til eksempelvis daginstitutioner og skoler. Det betyder, at vi har mere rum i de offentlige finanser til at dække de store udgifter, der venter, når vi bliver flere ældre med plejebehov i de kommende år,” siger Gustav Elias Dahl.
Uenighed om fremskrivning af fertilitetsraten
Danmarks Statistik nedjusterede i 2024 de langsigtede forventninger til fertilitetsraten fra 1,9 til 1,7 børn per kvinde.
Men ifølge en analyse fra tænketanken Kraka bør tallet faktisk være endnu lavere. Krakas fremskrivning viser således en fertilitetsrate på blot 1,34 børn per kvinde. Det vil have stor betydning for de offentlige finanser.
"Forventningerne til fertilitetsraten blev nedjusteret i den seneste befolkningsprognose fra Danmarks Statistik, men meget taler for, at tallet fortsat er sat for højt. Det kan betyde, at der i fremtiden vil være langt flere milliarder i kassen, end politikerne i øjeblikket forventer," siger Gustav Elias Dahl.
”Fremskrivninger af fertilitet vil altid være behæftet med en betydelig usikkerhed, men det virker urealistisk, at fertiliteten skulle vokse så meget som forudsagt i den officielle befolkningsfremskrivning,” siger Gustav Elias Dahl.
Analysens hovedkonklusioner
- Forventningerne til den langsigtede fertilitetsrate blev i Danmarks Statistiks befolkningsprognose for 2024 nedjusteret fra cirka 1,9 til cirka 1,7 børn per kvinde. En ny analyse fra tænketanken Kraka argumenterer for, at fertiliteten snarere må forventes at falde yderligere i de kommende år, og de estimerer, at fertiliteten vil falde fra de nuværende 1,5 børn per kvinde til 1,34 børn per kvinde.
- Lavere børnetal reducerer udgiftsbehovet til for eksempel børnepasning og forbedrer de offentlige finanser i de kommende mange årtier.
- Hvis fertilitetsraten forbliver uændret på 1,5 børn per kvinde eller falder svarende til Krakas fremskrivning, giver det en forbedring af den strukturelle saldo i 2040 på mellem 0,6-1,1 procent af BNP. Det svarer til mellem 18-33 milliarder kroner målt i forhold til BNP i 2025.
Nøgleord
Kontakter
Gustav Elias DahlAnalytiker
Tlf:42 49 30 37gd@ae.dkJesper KirkbakKommunikationschef
Tlf:50 73 71 34jk@ae.dkLinks
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.
Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
30.000 unge mellem 25 og 29 år er uden job og uddannelse5.5.2025 07:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Antallet af unge mellem 25 og 29 år, der ikke er i job og heller ikke er i gang eller færdig med en uddannelse, har ligget stille siden 2018, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Kvinderne i gruppen har ofte psykiske lidelser, mens mændene ofte har en plettet straffeattest.
De rigeste danskere trækker tydelige spor: Fire gange højere klimaaftryk end de fattigste16.4.2025 09:19:46 CEST | Pressemeddelelse
Klimaftrykket fra de rigeste danskeres privatforbrug er markant højere end de fattigstes, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
Danmarks skattetryk overvurderes i international sammenligning15.4.2025 05:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark skattetryk ligger nummer fem i OECD, når man blandt andet tager højde for landenes forskellige skattesystemer, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Det betyder, at placeringen er lavere end i OECD’s rå opgørelse.
Liberal Alliances plan vil primært lempe skatten i Nordsjælland, mens 75 kommuner får mindre end gennemsnittet: Se tallet for din kommune27.3.2025 06:06:00 CET | Pressemeddelelse
Stort set alle kommuner vest for Storebælt får mindre end den gennemsnitlige skattelempelse i Liberal Alliances skatteplan, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Partiet vil bruge cirka 33 milliarder kroner på at lempe personskatter.
Uligheden i formuer er vokset de seneste tre år25.3.2025 09:05:00 CET | Pressemeddelelse
Der er blevet større afstand mellem top og bund, når det kommer til danskernes formue, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). I løbet af de seneste tre år er uligheden i formuer vokset med omkring to procentpoint målt ved Gini-koefficienten.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum