Deloitte og Kraka med fremtidsscenarier for Danmark i 2050: Svære valg skal træffes i dag
Fem udfordringer skal løses i dag for at opretholde Danmarks styrkepositioner frem mod 2050. Hvis danske beslutningstagere formår at sætte ind på disse områder, vil Danmark kunne stå lige så stærkt om 25 år, som Danmark gør i dag.

Selv om sigtbarheden synes usædvanlig lav i denne tid, har revisions- og rådgivningshuset Deloitte og tænketanken Kraka fundet den lange linse frem fra gemmerne. En ny, ambitiøs Small Great Nation-rapport udkommer i dag, og i den stilles der skarpt på Danmarks største udfordringer frem mod 2050.
Udfordringerne inkluderer produktivitet og konkurrencekraft, fremtidens arbejdsstyrke, det faldende børnetal, de offentlige finanser – særligt i relation til øgede forsvarsudgifter – og klimaforandringer.
”Selv om vi viser, at EU’s produktivitet har halet ind på USA’s over de seneste årtier, er EU’s produktivitet stadig 20 procent lavere end den amerikanske. En af rapportens analyser viser, at Danmark er blandt de mest sårbare lande i verden over for ændringer i efterspørgslen fra USA,” siger Peter Mogensen, adm. direktør i Kraka.
Men uanset hvad der sker i USA, giver det mening at tage livtag med de fem udfordringer, som rapporten identificerer for at stå stærkere i 2050. Danmark står nemlig i dag med et ekstremt stærkt udgangspunkt for at give de næste generationer de bedste forudsætninger for det gode liv.
”Det stærke udgangspunkt er en konsekvens af tidligere generationers kloge beslutninger. Men verden omkring Danmark er blevet mere uforudsigelig, befolkningssammensætningen ændrer sig, og nye krav kan presse både de offentlige finanser og den grønne omstilling. Derfor er der brug for nye kloge beslutninger. Det, der besluttes i dag, får afgørende betydning for, hvordan Danmark ser ud i 2050,” siger Christian Jensby, CEO i Deloitte.
Danmark kan blive et fyrtårn i regionen
Der er ingen nemme løsninger på udfordringerne, men rapporten kommer med flere forslag og oplæg til debat.
Rapporten konkluderer, at et faldende fødselstal kan betyde, at mere end hver femte unge skal tage en SOSU-uddannelse frem mod 2050 for, at der er nok til at yde omsorg til det stadigt voksende antal ældre. Det faldende børnetal kan imidlertid modsvares af gode forhold for udenlandske arbejdstagere og forskere, hvilket de seneste år har bidraget til Danmarks gode udgangspunkt.
Udviklingen i de nyuddannede skolelæreres faglige udgangspunkt er bekymrende, og det er oplagt at forsøge at vende udviklingen ved igen at gøre det mere attraktivt at blive lærer.
Når det kommer til klimaet, har Danmark et stærkt udgangspunkt for – og folkelig opbakning til – at bevare positionen som foregangsland. 44 procent mener, at Danmark skal være et grønt foregangsland, mens kun 25 procent er uenige. Og en løsning på et tiltagende isolationistisk USA er at afsøge markeder og samhandelsaftaler andre steder i verden:
”Danmarks åbne økonomi er sårbar over for handelsbarrierer, men vi skal huske, at Danmark ikke står alene i verden. EU’s økonomi er lige så stor som USA’s og har et stort indre marked, veluddannede befolkninger og mange virksomheder i den internationale elite. Lige nu er der momentum for at rykke på innovation og konkurrenceevne her i vores nærregion, og det kan blive en gamechanger,” udtaler Peter Mogensen fra Kraka.
Om rapporten
Rapporten ’Danmark i 2050 – fodnote eller fyrtårn?’ præsenteres i dag ved en konference i DeloitteHuset i København og er vedhæftet herunder. Den opstiller forskellige scenarier for de største udfordringer og Danmarks udvikling frem mod 2050 og præsenterer mulige svar på, hvordan vi fastholder et velfungerende og fremtidssikret samfund.
Samarbejdet mellem Kraka og Deloitte om Small Great Nation er et privat, uafhængigt initiativ, som ser positivt på Danmarks muligheder i et langsigtet perspektiv. Formålet er at kortlægge Danmarks styrker og svagheder og udnytte vores unikke kompetencer til at arbejde i fællesskaber, så vi sikrer velfærd og sammenhængskraft fremover.
Nøgleord
Kontakter
Anne Rosa Simonsen, pressechef i Deloitte, ansimonsen@deloitte.dk, tlf. 2063 3133
Tina B. Nikolajsen, kommunikationschef i Kraka, tbn@kraka.dk, tlf. 2728 2733
Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Deloitte
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Deloitte
Deloitte fastslår: Medarbejderudvikling giver plus på bundlinjen28.3.2025 06:02:00 CET | Pressemeddelelse
Organisationer, der prioriterer personlig udvikling, kreativitet og fordybelse, klarer sig bedre økonomisk og skaber større værdi for samfundet. Det viser en ny, global undersøgelse fra Deloitte.
Virksomheders brug af AI i kraftig fremgang25.3.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Selv om udbredelsen af generativ kunstig intelligens øges markant, er der stadig væsentlige barrierer på vejen, førend vi indfrier det fulde potentiale. En ny undersøgelse fra Deloitte indikerer samtidig, at adoptionen ikke helt kan følge med den teknologiske udvikling.
Deloitte udpeger fremtidens teknologiske tendenser: ”Alt er bundet op på AI"24.2.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Hvilke teknologiske trends skal erhvervslivet og den offentlige sektor kende til for at få en strategisk fordel? Rådgivningsgigant og tech-partner Deloitte udpeger seks centrale tendenser med potentiale til at ændre måden, vi arbejder, interagerer og laver forretning på.
Danskernes skærmtid fortsætter op trods stigende bekymring om overforbrug4.2.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Deloitte præsenterer nye indsigter i danskernes digitale forbrugervaner. Over halvdelen angiver, at de oplever et overforbrug i deres dagligdag.
Danske topledere investerer heftigt i AI – men interesserer sig ikke synderligt for teknologien13.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Kun 38 procent af toplederne i danske virksomheder udtrykker høj interesse for generativ AI. Til sammenligning er interessen høj hos hele 63 procent af toplederne i resten af verden. Kløften kan sætte Danmark tilbage i AI-kapløbet, konkluderer Deloitte i ny undersøgelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum