Assens Kommune

Lea og 47 andre unge er klar til juniormesterlære i Assens Kommune

Del

Fra det kommende skoleår træder den nye juniormesterlæreordning i kraft. Udskolingseleverne får dermed mulighed for at tage en mere praktisk og erhvervsrettet afgangseksamen, hvor 1-2 dage om ugen tilbringes i praktik i en virksomhed. Den mulighed er der 48 elever i de kommende 8. og 9. klasser i Assens Kommune, der gerne vil benytte sig af.

14-årige Lea Rønn er en af de 48 elever i Assens Kommune, der ønsker at komme i juniormesterlære fra det kommende skoleår.
14-årige Lea Rønn er en af de 48 elever i Assens Kommune, der ønsker at komme i juniormesterlære fra det kommende skoleår. Assens Kommune

Det bliver et anderledes skoleår, der venter de 48 unge, som har tilmeldt sig den nye juniormesterlæreordning. En af dem, der glæder sig til en ny måde at gå i skole på, er 14-årige Lea Rønn, der går i 8. klasse på Glamsbjergskolen og drømmer om at blive frisør eller kosmetolog.

”Det, jeg bedst kan lide, er at arbejde med mine hænder. Jeg har det faktisk allerbedst, når jeg passer mit fritidsjob på et pizzeria eller farver mine veninders hår. Jeg kan mærke, at jeg er skoletræt og jeg glæder mig rigtig meget til at have nogle dage i løbet af ugen, hvor jeg får lov til at gøre noget praktisk i stedet for fx at skulle analysere et digt,” forklarer hun.

I Assens Kommune har Byrådet besluttet, at eleverne i juniormesterlære fortsat skal være tilknyttet deres stamklasse. De dage, hvor Lea skal gå i skole, vil hun altså modtage undervisning sammen med sine nuværende klassekammerater. 

”Vi anskuer ikke juniormesterlæreordningen som et specialtilbud. Men som en måde at tilpasse rammerne på, så rammerne passer til de unge - og ikke omvendt. Det fællesskab, de unge er en del af i klassen, er også vigtigt for deres trivsel, skolegang og lyst til at komme i skole. Og derfor skal de selvfølgelig blive i det fællesskab,” siger formand for Uddannelse, Børn og Familieudvalget i Assens Kommune, Camilla Lykke Sørensen.

Ud over 1-2 dage i praktik per uge, skal elever i juniormesterlære som minimum følge fagene dansk og matematik – og dermed vil deres afgangseksamen være adgangsgivende til en erhvervsuddannelse. På Glamsbjergskolen er naturfagene desuden i fokus.

”På Glamsbjergskolen har vi forsøgt at tilrettelægge hverdagen for de elever, der ønsker at komme i juniormesterlære på en sådan måde, at hvis de på et tidspunkt fortryder, vil de stadig være klædt på til at gå op i alle de bundne prøvefag. Eleverne skal som minimum have dansk og matematik, men derudover har de både på 8.- og 9. årgang naturfagene. På 8. årgang har eleverne også deres praksisfaglige valgfag,” forklarer skoleleder Mette Runge.

Lea håber nu, at hun kan finde en eller flere frisører i Assens Kommune, som har lyst til at inkludere et ungt menneske i deres erhverv. Det samme håber chef for Dagtilbud og Skole i Assens Kommune, Espen Fossar Andersen – både på Leas og alle de andre unges vegne:

”Juniormesterlæreordningen har potentiale til at hjælpe mange unge godt videre til en erhvervsuddannelse. Derfor håber jeg, at vores egne kommunale arbejdspladser såvel som private virksomheder vil tage godt imod de unge, og se juniormesterlæreordningen som en god mulighed for at gøre de unge interesserede i deres fag eller erhverv.”

Skulle en eller flere elever stå uden praktikplads i kortere eller længere periode, vil der blive mulighed for praktisk undervisning i stedet. Hvor og hvordan det skal foregå, er under udarbejdelse, tilføjer Espen Fossar Andersen.

FAKTA:

Fra august 2025 kan elever i 8. og 9. klasse komme i juniormesterlære, hvor eleverne får mulighed for at være for eksempel 1-2 dage om ugen på en virksomhed, erhvervsuddannelse, FGU-institution eller ungdomsskole. De resterende dage får de undervisning i folkeskolen, men i færre fag – som minimum dansk og matematik.

For at bestå folkeskolens afgangseksamen med juniormesterlære skal eleven i 9. klasse:

  • Opnå et karaktergennemsnit på mindst 2 i henholdsvis dansk og matematik i de bundne prøver (mundtlig dansk, skriftlig dansk og skriftlig matematik)
  • Gennemføre en afsluttende evalueringssamtale om juniormesterlæreforløbet.

Folkeskolens afgangseksamen med juniormesterlære giver adgang til erhvervsuddannelserne (uden eux).

48 elever i Assens Kommune ønsker at deltage i ordningen, det svarer til 6% af eleverne på de kommende årgange.

Mere info: https://www.uvm.dk/folkeskolen/fag-timetal-og-overgange/udskoling/juniormesterlaere

Kontakter

Camilla Lykke SørensenFormand for Uddannelse, Børn og Familieudvalget

Tlf:27 50 84 48

Billeder

Assens Kommune Assens Kommune
Download

Links

Om Assens Kommune

I vores fællesskab er der hjerterum, albuerum og højt til loftet. Vi har plads både til dem, der bidrager til fællesskabet og til dem, der har brug for det. Hos os lever det gode nærdemokrati og aktive medborgerskab.

Følg pressemeddelelser fra Assens Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Assens Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye